Πανεπιστήμιο στην Κωνσταντινούπολη απαγόρευσε προβολή ΛΟΑΤΚΙ+ ταινίας

20/12/2023
από
Φωτογραφία από Turkish Minute
Η διοίκηση του Πανεπιστημίου Boğaziçi στην Κωνσταντινούπολη απαγόρευσε την προβολή μιας ταινίας για τις οικογένειες των ΛΟΑΤΚΙ+ παιδιών.

Το «Benim Çocuğum» (Το παιδί μου) ήταν προγραμματισμένο να προβληθεί από την κινηματογραφική ομάδα του πανεπιστημίου, την Τρίτη 19 Δεκεμβρίου.

Η ομάδα δήλωσε ότι είχε ήδη λάβει άδεια από τη διοίκηση για την προβολή της ταινίας, αλλά εν τέλει απαγορεύτηκε δύο ώρες πριν την έναρξη.

Όταν τα μέλη της ομάδας ζήτησαν από το πανεπιστήμιο να τους εξηγήσει τους λόγους της απόφασής του, τους είπαν ότι επειδή η προβολή της ταινίας έχει απαγορευτεί στο παρελθόν, θα απαγορευτεί και τώρα.

Την ταινία σκηνοθέτησε ο Can Candan, λέκτορας του πανεπιστημίου, ο οποίος είχε απολυθεί μετά τον διορισμό ενός αμφιλεγόμενου πρύτανη από τον πρόεδρο Recep Tayyip Erdoğan τον Αύγουστο του 2021.

Ο Candan, ο οποίος έφτασε μέχρι το δικαστήριο, επαναφέρθηκε στο πανεπιστήμιο τον Μάρτιο του 2022 μετά από δικαστική εντολή.

Η κινηματογραφική ομάδα δήλωσε ότι η απόφαση της διοίκησης να απαγορεύσει την προβολή, είναι «ομοφοβική λογοκρισία», καλώντας τους φοιτητές να πολεμήσουν εναντίον της.

Η ομοφυλοφιλία δεν είναι παράνομη στην Τουρκία, αλλά δυστυχώς η λοατκιφοβία είναι αρκετά έντονη. Τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα συχνά κατηγορούνται από συντηρητικούς ότι καταστρέφουν τις οικογενειακές αξίες με τη διαστροφή τους. Τις ίδιες «απόψεις» υιοθετεί και ο πρόεδρος της Τουρκίας, αλλά και το κόμμα του (AKP).

Το Πανεπιστήμιο Boğaziçi έχει γίνει πεδίο διαμαρτυριών από φοιτητές και ακαδημαϊκούς από τότε που διορίστηκε o φιλοκυβερνητικός πρύτανης Melih Bulu, τον Ιανουάριο του 2021.

Ο Bulu αντικαταστάθηκε από τον καθηγητή Naci İnci, ένα ακόμα φιλοκυβερνητικό στέλεχος, τον Αύγουστο του 2021.

Ο Erdoğan κατηγορείται ότι προσπαθεί να εξαλείψει την ακαδημαϊκή ελευθερία στη χώρα, διορίζοντας προσωπικότητες που βρίσκονται κοντά στην κυβέρνησή του ως πρυτάνεις πανεπιστημίων, απολύοντας ακαδημαϊκούς που επικρίνουν τις πολιτικές του και αντικαθιστώντας τους με φιλοκυβερνητικές προσωπικότητες.

Πληροφορίες από Turkish Minute. 
Δες και αυτό!