“Θέλουμε να δώσουμε αίμα αλλά δεν μπορούμε γιατί είμαστε gay”

13/05/2019

“Ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά πολύ μικρό…” Μ΄αυτό τον τρόπο χαρακτηρίζει ο Chandra Herbert, ένας gay άνδρας, τη νέα οδηγία του υπουργείου Υγείας του Καναδά να επιτρέψει τη συμμετοχή στην αιμοδοσία σε άνδρες που κάνουν σεξ με άλλους άνδρες, με την προϋπόθεση να μην έχουν έρθει σε ερωτική επαφή τους τελευταίους 3 μήνες.

Μέχρι τώρα η οδηγία, ήθελε αυτή η κατηγορία ανδρών να απέχει τουλάχιστον για έναν χρόνο από τις σεξουαλικές περιπτύξεις, προκειμένου να δώσει αίμα.

“Κάθε φορά που βλέπω μια αφίσα που σχετίζεται με την αιμοδοσία, νιώθω ότι είμαι ένας πολίτης β΄κατηγορίας και κάθε φορά που κάποιος με ρωτά αν δίνω αίμα θέλω να του φωνάξω, ότι δεν μπορώ γιατί κάνω σεξ με άνδρες”.

Ο Chandra δεν καταλαβαίνει γιατί ένας gay άνδρας που θέλει να δώσει αίμα και διατηρεί μια σταθερή σχέση θα πρέπει να απέχει από το σεξ για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

“Σύμφωνα με την κυβέρνηση, δεν μπορώ να το κάνω γιατί είμαι gay. Είμαι με τον σύντροφό μου τα τελευταία 19 χρόνια. Αντίθετα ένα straight άτομο που συνάπτει διάφορες σχέσεις χωρίς απαραιτήτως να παίρνει προφυλάξεις, μπορεί να δώσει. Δεν αφήνουν εμένα, αλλά αφήνουν αυτόν;”

Όπως υποστηρίζει, η απαγόρευση αυτή δε βασίζεται σε κάποια επιστημονική άποψη αλλά σε στερεότυπα.

Τα τελευταία χρόνια το υπουργείο Υγείας του Καναδά μειώνει σταδιακά αυτή την υποχρεωτική περίοδο αποχής , για τους άνδρες που κάνουν ομόφυλο σεξ.

Το 2013 το διάστημα μειώθηκε στα 5 χρόνια, το 2016 στον έναν χρόνο ενώ πριν λίγες μέρες μειώθηκε στους 3 μήνες.

Vasilis Thanopoulos

Από μικρός ήθελα να γίνω αστροναύτης. Εξάλλου, πάντα θυμάμαι να μου λένε ότι "πετάω στα αστέρια". Λόγω όμως σχετικής υψοφοβίας αποφάσισα να αλλάξω επαγγελματικό προσανατολισμό και να γίνω δημοσιογράφος (απ' το κακό στο χειρότερο), Μπήκα στο Πάντειο (Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων & Πολιτισμού) και λίγους καφέδες αργότερα πήρα το πτυχίο μου. Έκτοτε το επαγγελματικό μου μετερίζι με έχει οδηγήσει στην πόρτα ανθρωπιστικών οργανισμών (Διεθνή Αμνηστία, Έλιξ) αλλά και πολλών έντυπων και διαδικτυακών μέσων (Esquire, Nitro, Protagon, κλπ). Η σχέση μου με το Antivirus ξεκίνησε τυχαία τον Μάρτιο του 2013. Έκτοτε έγινε λατρεία... Είτε εδώ είτε στο περιοδικό, όλο και κάπου θα με πετύχετε. Αν τώρα θέλετε να κάνετε και κάποιο σχόλιο... θα με βρείτε στο [email protected]. Cu!




Δες και αυτό!