Μίλησε πρώτα ως gay στους ηγέτες των αραβικών κρατών

01/03/2019
από

Ο Xavier Bettel, ο πρώτος πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου, που είναι ανοιχτά gay, αναφέρθηκε στη σιωπή των ηγετών των αραβικών χωρών, επισημαίνοντας ότι θα μπορούσε να ερχόταν αντιμέτωπος με τη θανατική ποινή, μέσα από νόμιμες διαδικασίες σε ορισμένα από τα κράτη που συμμετείχαν στην πρώτη συνάντηση κορυφής της Ε.Ε. και του Συνδέσμου των Αραβικών κρατών.

Η συνάντηση έγινε στο Sharm El-Sheikh της Αιγύπτου, όπου ο Bettel έθιξε το γεγονός ότι ο σεξουαλικός του προσανατολισμός θα ήταν παράνομος και δυνητικά θανατηφόρος σε πολλές αραβικές χώρες.

Την Τετάρτη (27 Φεβρουαρίου), ο Γερμανός δημοσιογράφος Stefan Leifert έγραψε στο twitter: “O πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου @Xavier_Bettel ανέφερε ότι, επειδή είναι παντρεμένος με έναν άνδρα, απειλείται η ζωή του με θάνατο σε πολλές από τις χώρες, που είναι σήμερα εδώ παρούσες” .

Ανέφερε ακόμη ότι η ομιλία του προκάλεσε μία “παγωμένη σιωπή σε κάποιους και κάποια συγκρατημένη χαρά σε κάποιυς άλλους” .

Ο Bettel απάντησε στον δημοσιογράφος: “Το να μην πω τίποτα δεν ήταν επιλογή για μένα” .

Από τις χώρες που βρίσκονται στη διάσκεψη κορυφής και που ποινικοποιούν το σεξ μεταξύ ενός ομόφυλου ζευγαριού, τόσο που μπορεί να τιμωρηθεί νόμιμα ακόμη και με θάνατο ήταν το Κατάρ, τη Μαυριτανία, τη Σαουδική Αραβία, τη Σομαλία, το Σουδάν και την Υεμένη. Είναι επίσης παράνομο στην Αλγερία, τις Κομόρες, το Λίβανο, τη Λιβύη, το Μαρόκο, το Ομάν, την Τυνησία, το Κουβέιτ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Ο Jean-Claude Juncker, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, υπερασπίστηκε την απόφαση να διεξαχθεί σύνοδος κορυφής με χώρες, που έχουν κακές καταγραφές για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Ο Juncker, ο οποίος μάλιστα, ακολούθησε στο βήμα αμέσως μετά τον πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου Bettel, δήλωσε: “Αν μιλούσαμε μόνο με άψογους δημοκράτες, τότε θα τελειώναμε την εβδομάδα ήδη από την Τρίτη”, σύμφωνα με την The Guardian.

Ο Bettel σημείωσε επιπλέον στις παρατηρήσεις του ,όταν μίλησε με δημοσιογράφους την Κυριακή (24 Φεβρουαρίου), σύμφωνα με το γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο Euronews:

“Αν εγώ ως gay δε μιλήσω γι ‘αυτό, θα έχω πρόβλημα” .

https://avmag.gr/76121/o-syzygos-tou-prothypourgou-tou-louxemvourgou-me-tis-syzygous-ton-archigon-kraton/

Το 2013, ο Bettel εκλέχθηκε πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου, κι έγινε ο τρίτος ανοιχτά gay παγκόσμιος ηγέτης, μετά την Jóhanna Sigurðardóttir της Ισλανδίας και τον Elio Di Rupo του Βελγίου.

Με τη συνεργασία του με τον σοσιαλιστή ηγέτη Étienne Schneider, ο Bettel κατέστησε το Λουξεμβούργο την πρώτη χώρα, που έχει ταυτόχρονα gay πρωθυπουργό και gay αντιπρόεδρο.

Υπό την ηγεσία του Bettel, το κοινοβούλιο του Λουξεμβούργου νομιμοποίησε τον γάμο για τα ομόφυλα ζευγάρια με ψήφο 56-4 άτομα το 2015. Ο νόμος χορήγησε επίσης δικαιώματα τεκνοθεσίας στα ομόφυλα ζευγάρια.

Ο Bettel παντρεύτηκε τον σύζυγό του Gauthier Destenay αμέσως μετά τη νομιμοποίηση της ισότητας του γάμου, σε μια ιδιωτική τελετή με αυστηρή απαγόρευση του Τύπου.

Το 2018, εξελέγη και πάλι κι έγινε ο πρώτος ανοιχτά gay παγκόσμιος ηγέτης, που κερδίζει για δεύτερη θητεία.

Οι ανοιχτά LGBT ηγέτες της Ευρώπης




Δες και αυτό!