Αναθεώρηση Συντάγματος με σεξουαλικό προσανατολισμό και ταυτότητα φύλου

31/01/2019

Ολοκλήρωσε χθες τον βράδυ τις εργασίες της η Επιτροπή Αναθεώρησης του ελληνικού Συντάγματος, με τη σχετική έκθεση να προωθείται τις επόμενες μέρες ώστε να συζητηθεί/ψηφιστεί στην ολομέλεια της βουλής.

Μεταξύ άλλων, η έκθεση θα περιλαμβάνει και την τροποποίηση του άρθρου 5 (παράγραφος 2) για να υπάρξει στο νέο Σύνταγμα ρητή αναφορά στην προστασία των δικαιωμάτων που απορρέουν από τον σεξουαλικό προσανατολισμό και την ταυτότητα φύλου.

Να θυμίσουμε ότι για το θέμα υπήρξε διαφωνία μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και Νέας Δημοκρατίας, αφού η αξιωματική αντιπολίτευση εκτίμησε ότι η προστασία του δικαιώματος στον σεξουαλικό προσανατολισμό καλύπτεται από τις ισχύουσες διατάξεις.

Διαφωνία ΣΥΡΙΖΑ – ΝΔ για την προστασία του σεξουαλικού προσανατολισμού και της ταυτότητας φύλου στο νέο Σύνταγμα

Να σημειωθεί ότι στη σημερινή του μορφή το άρθρο 5 παράγραφος 2 του Συντάγματος αναφέρει: «Όλοι όσοι βρίσκονται στην Ελληνική Επικράτεια απολαμβάνουν την απόλυτη προστασία της ζωής, της τιμής και της ελευθερίας τους, χωρίς διάκριση εθνικότητας, φυλής, γλώσσας και θρησκευτικών ή πολιτικών πεποιθήσεων. Εξαιρέσεις επιτρέπονται στις περιπτώσεις που προβλέπει το διεθνές δίκαιο». Σύμφωνα με την πρόταση που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ ζητήθηκε να συμπληρωθεί με αναφορά στην προστασία του σεξουαλικού προσανατολισμού και ταυτότητας φύλου

Η πρόταση όμως δεν βρήκε σύμφωνη τη Νέα Δημοκρατία. Ο εισηγητής της, Κωνσταντίνος Τασούλας, σημείωσε ότι το θέμα του σεξουαλικού προσανατολισμού καλύπτεται από τα όσα προβλέπει η παράγραφος 1 του άρθρου 5 του Συντάγματος που αναφέρει πως «καθένας έχει δικαίωμα να αναπτύσσει ελεύθερα την προσωπικότητά του και να συμμετέχει στην κοινωνική, οικονομική και πολιτική ζωή της Xώρας, εφόσον δεν προσβάλλει τα δικαιώματα των άλλων και δεν παραβιάζει το Σύνταγμα ή τα χρηστά ήθη».

Παρά όμως τις ενστάσεις της αντιπολίτευσης, η τροποποίηση πέρασε με ψήφους βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς και του Γιώργου Μαυρωτά (ΠΟΤΑΜΙ).

Τη στάση του ΚΙΝΑΛ, το οποίο δε στήριξε την τροποποίηση, σχολίασε η πρόεδρος του Σωματείου Υποστήριξης Διεμφυλικών, κα. Μαρίνα Γαλανού. “Πριν λίγο πέρασε από την Επιτροπή για την Αναθεώρηση του Συντάγματος η τροποποίηση του Άρθρου 5, για προσθήκη σεξουαλικού προσανατολισμού και ταυτότητας φύλου, με ψήφους βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς και του κυρίου Γιώργου Μαυρωτά από το Ποτάμι. Χαίρομαι ιδιαίτερα, και συγχαρητήρια σε όλους βουλευτές που το ψήφισαν. Θεωρώ, όμως, πέρα απ’ τη ΝΔ, ΘΛΙΒΕΡΗ, την εικόνα ενός υποτίθεται σοσιαλδημοκρατικού κόμματος (αναφέρομαι στο ΚΙΝΑΛ), που ενώ όλα τα ευρωπαϊκά σοσιαλδημοκρατικά κόμματα είναι υπέρμαχοι των λοατ δικαιωμάτων, αυτοί ΚΟΡΟΪΔΕΥΟΥΝ τον κόσμο…” έγραψε η ίδια στο Facebook.

Να αναφέρουμε ότι το Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών είχε καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις για την αναθεώρηση του Συντάγματος.

Για μια Συνταγματική Μεταρρύθμιση με επίκεντρο τα Ανθρώπινα Δικαιώματα

Πριν από λίγες μέρες πάντως, οι LGBTQI οργανώσεις είχαν συναντηθεί με την Πρόεδρο του Κινήματος Αλλαγής, κα. Φώφη Γεννηματά. Στα πλαίσια της συνάντησης, η κα. Γεννηματά αν και δεν είχε δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις στα ερωτήματα των εκπροσώπων των οργανώσεων, είχε δεσμευτεί ότι θα πραγματοποιηθεί στο άμεσο μέλλον νέα συνάντηση, εστιασμένη στα θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων για τα LGBTI πρόσωπα.

Συνάντηση LGBTQI οργανώσεων με τη Φώφη Γεννηματά

 

Vasilis Thanopoulos

Από μικρός ήθελα να γίνω αστροναύτης. Εξάλλου, πάντα θυμάμαι να μου λένε ότι "πετάω στα αστέρια". Λόγω όμως σχετικής υψοφοβίας αποφάσισα να αλλάξω επαγγελματικό προσανατολισμό και να γίνω δημοσιογράφος (απ' το κακό στο χειρότερο), Μπήκα στο Πάντειο (Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων & Πολιτισμού) και λίγους καφέδες αργότερα πήρα το πτυχίο μου. Έκτοτε το επαγγελματικό μου μετερίζι με έχει οδηγήσει στην πόρτα ανθρωπιστικών οργανισμών (Διεθνή Αμνηστία, Έλιξ) αλλά και πολλών έντυπων και διαδικτυακών μέσων (Esquire, Nitro, Protagon, κλπ). Η σχέση μου με το Antivirus ξεκίνησε τυχαία τον Μάρτιο του 2013. Έκτοτε έγινε λατρεία... Είτε εδώ είτε στο περιοδικό, όλο και κάπου θα με πετύχετε. Αν τώρα θέλετε να κάνετε και κάποιο σχόλιο... θα με βρείτε στο [email protected]. Cu!




Δες και αυτό!