Περισσότερες επιλογές για τον προσδιορισμό φύλου των χρηστών από το Facebook

14/02/2014
antivirus magazine διαφήμιση

Διευρύνει τις επιλογές του το πιο δημοφιλές μέσο κοινωνικής δικτύωσης, προσθέτοντας  50 διαφορετικούς όρους με τους οποίους οι εκάστοτε χρήστες θα μπορούν να προσδιορίζουν το φύλο τους. Ξεχάστε πια το μονότονο αρσενικό ή θηλυκό…

Σύμφωνα με το Facebook, oι εν λόγω αλλαγές καλύπτουν αρχικά τους 159 εκατομμύρια μηνιαίους χρήστες στις Η.Π.Α και έχουν ως στόχο να προσφέρουν περισσότερες αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι περιγράφουν τον εαυτό τους. Μπορούν πλέον να χαρακτηρίζονται ως «androgynous»,» bi-gender», «intersex, «gender fluid», «transsexual» κλπ.

«Υπάρχουν πολλοί για τους οποίους οι αλλαγές αυτές δεν θα σημαίνουν τίποτα, αλλά για κάποιους έχει επίπτωση, είναι όλος ο κόσμος», δήλωσε η Brielle Harrison, η μηχανικός λογισμικού της Facebook που δούλεψε για το συγκεκριμένο σχέδιο και βρίσκεται και η ίδια σε διαδικασία αλλαγής φύλου (από άνδρα σε γυναίκα). Την Πέμπτη, ενώ παρακολουθούσε το πρόγραμμα για τυχόν προβλήματα, δήλωσε πως άλλαξε την ταυτότητα της στο Facebook, από γυναίκα σε trans.

«Σε όλα τα τρανσφυλικά άτομα όπως εγώ αλλά και σε όλους τους ανθρώπους που δε συμβιβάζονται με το φύλο τους, δίνεται μόνο αυτή η διπλή επιλογή. Αρσενικό ή θηλυκό. Ποιο είναι το φύλο σου; Και είναι κάπως απογοητευτικό γιατί κανείς από αυτούς δεν μας επιτρέπει να μιλήσουμε στους άλλους για το ποιοι πραγματικά είμαστε. Αυτό τώρα αλλάζει και για πρώτη φορά θα μπω στη σελίδα και θα διευκρινίσω σε όλους τους ανθρώπους που ξέρω το ποιο είναι το φύλο μου.»

Η αλλαγή αυτή, σχετικά με την επιλογή του φύλου, πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα αποδοχής για άτομα που δεν αυτοπροσδιορίζονται ως άνδρες ή γυναίκες.

Ο Masen Davis, ο διευθυντής τουTransgender Law Center με έδρα στο Σαν Φρανσίσκο, υποστήριξε ότι μπορεί να είναι δύσκολο για κάποιους να καταλάβουν τη σημασία του να έχεις τη δυνατότητα να επιλέγεις το φύλο σου στο διαδίκτυο.  Υποστήριξε όμως ότι πολλά τρανσφυλικά άτομα θα ενθουσιαστούν.

«Επικροτούμε το Facebook που έκανε δυνατό για τους ανθρώπους να δείχνουν τον αυθεντικό τους εαυτό.»

Την περασμένη δεκαετία, το τρανσφυλικό κίνημα έχει γίνει πιο οργανωμένο και εξωστρεφές, απαιτώντας κοινωνικά δικαιώματα και σεβασμό.

Η κίνηση από το Facebook ήρθε μετά από χρόνια πιέσεων από χρήστες, κάποιοι από τους οποίους είχαν φτιάξει σχετικές σελίδες . Η ιδέα πάντως ξεκίνησε κατά τη διάρκεια ενός brainstorming σε ένα σπίτι από τους υπεύθυνους λογισμικού κάποιους μήνες πριν.

Η τρανσφυλική ακτιβίστρια Nori Herras-Castaneda, εκπρόσωπος για το «Billy DeFrank LGBT Community Center» στο San Jose, δήλωσε ότι η κοινότητα της περίμενε αρκετό καιρό την κίνηση αυτή.

Η εταιρεία θέτει σε εφαρμογή την αλλαγή για τους χρήστες των Η.Π.Α και σκοπεύει να την επεκτείνει και σε όλο τον κόσμο, σε συνεργασία πάντα με την LGBTIQ κοινότητα.

Vasilis Thanopoulos

Από μικρός ήθελα να γίνω αστροναύτης. Εξάλλου, πάντα θυμάμαι να μου λένε ότι "πετάω στα αστέρια". Λόγω όμως σχετικής υψοφοβίας αποφάσισα να αλλάξω επαγγελματικό προσανατολισμό και να γίνω δημοσιογράφος (απ' το κακό στο χειρότερο), Μπήκα στο Πάντειο (Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων & Πολιτισμού) και λίγους καφέδες αργότερα πήρα το πτυχίο μου. Έκτοτε το επαγγελματικό μου μετερίζι με έχει οδηγήσει στην πόρτα ανθρωπιστικών οργανισμών (Διεθνή Αμνηστία, Έλιξ) αλλά και πολλών έντυπων και διαδικτυακών μέσων (Esquire, Nitro, Protagon, κλπ). Η σχέση μου με το Antivirus ξεκίνησε τυχαία τον Μάρτιο του 2013. Έκτοτε έγινε λατρεία... Είτε εδώ είτε στο περιοδικό, όλο και κάπου θα με πετύχετε. Αν τώρα θέλετε να κάνετε και κάποιο σχόλιο... θα με βρείτε στο [email protected]. Cu!




Δες και αυτό!