Ζάμπια: Ο πρόεδρος της χώρας έδωσε χάρη σε γκέι ζευγάρι που βρισκόταν στη φυλακή

25

Ο Japhet Chataba και ο Steven Sambo είναι 2 από τα 3.000 άτομα που έλαβαν συνολικά χάρη στη Ζάμπια από τον πρόεδρο Edgar Lungu την περασμένη Παρασκευή.

Οι δύο άνδρες είχαν νοικιάσει ένα δωμάτιο και ένας εργάτης που περνούσε απ’ έξω, κοίταξε από το παράθυρο και τους είδε μαζί. Στη συνέχεια τους κατήγγειλε. Η αστυνομία στη συνέχεια στου συνέλαβε, σύμφωνα με τον νόμο περί σοδομισμού που ισχύει στη χώρα. Καταδικάστηκαν σε 15 χρόνια φυλάκιση. Η εξέλιξη αυτή προκάλεσε διπλωματικό επεισόδιο με τις ΗΠΑ.

Συγκεκριμένα, η υπόθεση σχολιάστηκε από τον Αμερικανό Πρέσβη, Daniel Foote, ο οποίος τόνισε πως “η ποινή ήταν πολύ σκληρή και πως μπορεί να κάνει κακό στη φήμη της χώρας”.  Παράλληλα, ζήτησε από την κυβέρνηση της Ζάμπια να επανεξετάσει την υπόθεση και τους νόμους περί ομοφυλοφιλίας, ένα αίτημα που συνάντησε πολλές αντιδράσεις.

Σε απάντηση στα σχόλια του διπλωμάτη, ο Πρόεδρος της Ζάμπια δήλωσε τότε ότι δεν ήθελε τέτοια άτομα στη μέση. “Θέλουμε να φύγει”.

Ο Foote ανακλήθηκε στην Ουάσιγκτον τον Δεκέμβριο.

Την περασμένη δεκαετία, αρκετές χώρες της Αφρική έχουν έρθει σε σύγκρουση με χώρες του Δυτικού Κόσμου, για τη στάση τους απέναντι στη ΛΟΑΤ+ κοινότητα.

Η προηγούμενη, μάλιστα, κυβέρνηση των ΗΠΑ (σ.σ. επί προεδρίας Ομπάμα) έκοψε την επιχορήγηση στην Ουγκάντα και το Μαλάουι μετά την υιοθέτηση ομοφοβικών νόμων και πολιτικών.