Η Andin καταβάλλεται από κακοποιητικές αναμνήσεις, όταν την ανάγκασαν σε εξορκισμό για να “σωθεί” από το να είναι τρανς άτομο, μέσα από ένα τελετουργικό.

Μάλιστα, υπάρχει ο κίνδυνος ο εξορκισμός να γίνει υποχρεωτικός για την ΛΟΑΤ κοινότητα της Ινδονησίας, εάν ψηφιστεί ένας αμφιλεγόμενος νέος νόμος που προτείνεται.

Για δύο δεκαετίες η Andin υπέστη παρενόχληση και κακοποίηση, καθώς η οικογένειά της προσπάθησε απεγνωσμένα να τη «θεραπεύσει» . Οι “θεραπείες” κυμαίνονταν από τον βομβαρδισμό με θρησκευτικούς στίχους από το Κοράνι και τον εγκλεισμό σε κλειδωμένο δωμάτιο για μέρες, έως το παγωμένο νερό από έναν ιμάμη, που υπόσχεται να καθαρίσει την «ασθένεια των φύλων» .

Αλλά απ’ όλα αυτά, ο εξορκισμός ήταν αυτό που της σπάραξε την καρδιά.

Μεταφέρθηκε, παρά τη θέλησή της, σε έναν παράξενο θρησκευτικό γκουρού, κοντά στην πατρίδα της, στο Μεντάν στη Σουμάτρα. Της έδειξε ένα σάβανο και προσευχήθηκε πάνω της.
Έπειτα, της έδωσε μια αυστηρή επιλογή: “Παραιτήσου από τη ζωή ως γυναίκα ή πήγαινε στην κόλαση.” 

“Τίποτα δεν άλλαξε μετά τον εξορκισμό. Είμαι ακόμα ένα ΛΟΑΤ άτομο, αλλά η οικογένειά μου δεν τα παρατάει εύκολα” , λέει η Andin, 31 ετών, η οποία ζήτησε να μη χρησιμοποιηθεί το πραγματικό της όνομα.

«Είναι τραυματικό – ο τρόμος αυτής της μνήμης μένει στο μυαλό μου» .

Ο καταναγκαστικός εξορκισμός είναι μια κοινή ιστορία για τα ΛΟΑΤ άτομα στην Ινδονησία, όπου μια συντηρητική μετατόπιση της κοινωνίας, στοχοποιεί όλο και περισσότερο τα τελευταία χρόνια την ΛΟΑΤ κοινότητα. Η ομοφυλοφιλία είναι νόμιμη παντού στην Ινδονησία, εκτός από τη συντηρητική επαρχία Ατσέ, που τηρεί αυστηρούς ισλαμικούς νόμους. Αλλά, εξακολουθεί να πιστεύεται ευρέως ότι το να είσαι ΛΟΑΤ άτομο είναι αποτέλεσμα κακών πνευμάτων, που σε έχουν καταβάλλει – και ότι αυτά τα κακόβουλα πνεύματα μπορούν να εξορκιστούν με θρησκευτική τελετή και προσευχή.

Ήρθε η ώρα να συνειδητοποιήσουμε τι συμβαίνει στην Ινδονησία

Σήμερα, όμως, οι συντηρητικοί νομοθέτες κατέθεσαν το λεγόμενο νομοσχέδιο με τίτλο: «Οικογενειακή Ανθεκτικότητα» , το οποίο οι κριτικοί χαρακτηρίζουν ως ένα σεξιστικό και αντι-ΛΟΑΤ νομοσχέδιο.

Οι ΛΟΑΤ άνθρωποι θα αναγκαστούν να υποβληθούν σε «αποκατάσταση» – έναν όρο ομπρέλα που ενδέχεται να περιλαμβάνει εξορκισμούς και άλλες “θεραπείες μεταστροφής” – για να “καθαρίσουν” αυτό που λένε οι υποστηρικτές του νομοσχεδίου ότι είναι μια σεξουαλική απόκλιση.

– “Ἐξορκίζω σε δαιμόνιον” –

Αν και σήμερα είναι ένα έθνος με πλειοψηφία Μουσουλμάνων, οι παραδοσιακές ανιμιστικές και σαμανιστικές πεποιθήσεις έχουν ενσωματωθεί στην πολιτιστική και θρησκευτική ταυτότητα σε ολόκληρο το αρχιπέλαγος της Νοτιοανατολικής Ασίας. Οι εξορκισμοί έχουν χρησιμοποιηθεί από καιρό για τα πάντα, από την αντιμετώπιση μίας ψυχικής ασθένειας έως την εκκαθάριση χωριών από φερόμενες κακόβουλες εμφανίσεις. Αυτό σημαίνει ότι η πρακτική αυτή θα διαδραματίσει βασικό ρόλο ,εάν ψηφιστεί ο νέος νόμος, προειδοποιεί ο Usman Hamid, εκτελεστικός διευθυντής της Διεθνούς Αμνηστίας της Ινδονησίας.

“(Είναι) η πιο πιθανή επιλογή των αξιωματούχων στην Ινδονησία, όταν προχωρήσουν σε “αποκατάσταση” , προσθέτει.

Για τον Aris Fatoni, ο οποίος εκτελεί εξορκισμούς, για να απαλλάξει τον κόσμο από μυριάδες ιατρικά και προσωπικά προβλήματα, η υποχρεωτική θεραπεία μεταστροφής θα φέρει μια επιχειρηματική άνθηση στο επάγγελμά του. Ισχυρίζεται ότι «έχει θεραπεύσει» περίπου 10 ΛΟΑΤ άτομα την τελευταία δεκαετία. Κατά τη διάρκεια ενός εξορκισμού, ο Fatoni διαβάζει από το Κοράνι, καθώς ακουμπάει τα χέρια του στους πελάτες του, και στη συνέχεια παρακολουθεί σημάδι,α που πιστεύει ότι υποδηλώνουν ότι απομακρύνονται τα κακά πνεύματα. “Συνήθως υπάρχει μια ισχυρή αντίδραση, που σημαίνει ότι θα θεραπευτούν γρηγορότερα” , εξηγεί, προσθέτοντας ότι έχει παρακολουθήσει άτομα να κάνουν εμετό, ή να ουρλιάζουν κατά τη διαδικασία.

“Ωστόσο, εάν σε κάποιο άτομο, της/του αρέσει που είναι ΛΟΑΤ, και έχει έρθει εδώ μόνο και μόνο από περιέργεια, τότε δεν υπάρχει καμία αντίδραση. Αυτές οι περιπτώσεις είναι πιο δύσκολο να επιλυθούν.” 

Ο συνάδελφός του, Ahmad Sadzali, καυχιέται, επίσης, για κακοποιητικές και αντι-επιστημονικές “επιτυχημένες μεταστροφές” .

“Έκανα εξορκισμό δύο φορές σε έναν άνδρα και τώρα θεραπεύεται. Παντρεύτηκε μια γυναίκα μόλις ένα μήνα αργότερα” , αναφέρει.

Έξι κλινικές στην Τζακάρτα δήλωσαν στο AFP, ότι πραγματοποίησαν εξορκισμούς, που θα «θεραπεύσουν» τα ΛΟΑΤ άτομα, αν και καμία δε δημοσίευσε ανοιχτά τη “θεραπεία” .
“Πόσο καιρό υποφέρετε την ασθένεια;” ρωτά τηλεφωνικά ένας ιδιοκτήτης καταστήματος εξορκισμού, υπενθυμίζοντας στον καλούντα ότι δε μπορεί να θεραπεύσει άτομα που ζουν με τον ιό του HIV. «Με τη δύναμη του Θεού, μπορώ να βοηθήσω, αρκεί να παραδοθείς στον Αλλάχ» .

– «Αμαρτωλές πράξεις» –

Οι έρευνες τα τελευταία χρόνια δείχνουν ότι η μισαλλοδοξία και ο συντηρητισμός αυξάνονται, με μια μελέτη του 2017 να δείχνει, ότι πάνω από το 80% των κατοίκων της Ινδονησίας υποστηρίζει να υιοθετήσει η χώρα έναν αυστηρό ισλαμικό νόμο. Η Dinda λέει ότι η μητέρα της, η οποία είναι βαθιά θρησκευόμενη, την εξαπάτησε να πάει σε μια οικογενειακή επανένωση – αλλά όταν έφτασε εκεί η 34χρονη λεσβία, βρήκε έναν κληρικό, που της έκανε εξορκισμό, παρά στη θέλησή της.

“Η μαμά μου πίστευε ότι με κυβερνούσαν πνεύματα και ότι αν δεν έκανα εξορκισμό, τότε τα κακά πνεύματα θα έμεναν μαζί μου” , θυμάται η Dinda , η οποία ζήτησε να μη χρησιμοποιηθεί το πραγματικό της όνομα.

Η σεξουαλικότητά της παραμένει η ίδια, αλλά δεν εμπιστεύεται πλέον τη μητέρα της.

«Ανατριχιάζω κάθε φορά που η μαμά μου με καλεί. Και βλέπω τον εξορκιστή στον ύπνο μου. Τρόμαξα πολύ» , αποκαλύπτει.

Καθολική απαγόρευση της ομοφυλοφιλίας και στρατόπεδα αποκατάστασης ετοιμάζει η Ινδονησία

Στην Ατσέ, οι ομοφυλοφιλικές σχέσεις μπορούν να οδηγήσουν σε δημόσιο μαστίγωμα, σύμφωνα με τον τοπικό ισλαμικό νόμο. Το 2018 η αστυνομία συγκέντρωσε μια ομάδα τρανς γυναικών και τις ταπείνωσε δημοσίως κόβοντάς τους τα μαλλιά και αναγκάζοντάς τες να ντυθούν με ανδρικά ρούχα. Την ίδια χρονιά, οι αρχές στην πόλη Padang της Σουμάτρα διέταξαν τα ΛΟΑΤ άτομα να κάνουν “θεραπεία μεταστροφής” για να σταματήσουν τις «αμαρτωλές πράξεις» τους μετά από μαζικές διαδηλώσεις. Οι νομοθέτες πέρσι προσπάθησαν να προχωρήσουν σε μια αναθεώρηση του ποινικού νόμου, που θα καθιστούσε το προγαμιαίο σεξ, ως ποινικό αδίκημα, αλλά η προσπάθεια αναβλήθηκε, μετά από έντονη αντίδραση.
Ομοίως, κατά των προτάσεων του νέου αυτού νομοσχεδίου, αγωνίζεται μία μικρή, αλλά δυνατή, ομάδα υποστηρικτριών/τών των ανθρωπίνων ΛΟΑΤ δικαιωμάτων.

“Θεραπείες μεταστροφής, όπως οι εξορκισμοί, ισοδυναμούν με βία κατά των ΛΟΑΤ ατόμων” , δήλωσε η Budi Wahyuni, πρώην επίτροπος στην επιτροπή γυναικών της Ινδονησίας.

Παρά τον αγώνα, η Andin πιστεύει ότι τα πράγματα δε θα γίνουν καλύτερα. Η οικογένειά της επιμένει να προσπαθεί να τη θεραπεύσει – πιο πρόσφατα θυσίασαν μία κατσίκα για τον σκοπό αυτό. “Είκοσι χρόνια μετά, θέλουν ακόμα να είμαι διαφορετική.”


Πηγή: bangkokpost

Δήμαρχος χρησιμοποιεί το στρατό για να συλλαμβάνει LGBT άτομα στην Ινδονησία

Επιδρομές της αστυνομίας για την αποκάλυψη «ΛΟΑΤ συμπεριφοράς» σε πόλη της Ινδονησίας