#WorldAidsDay | ΛΟΑΤΚΙ+ΣΥΡΙΖΑ: Αποστιγματοποίηση και ενημέρωση για το U=U

ΛΟΑΤΚΙ ΣΥΡΙΖΑ AIDS

Σήμερα, 1η Δεκεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα για το AIDS, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας, επισκέφθηκε τον Σύλλογο Οροθετικών Ελλάδας “Θετική φωνή”, θέλοντας να μάθει από τα ίδια τα άτομα, γιατί 40 χρόνια μετά και εφόσον έχουν αλλάξει πολλά στη ζωή των ανθρώπων με HIV, εξακολουθεί να υπάρχει κοινωνικό στίγμα και περιθωριοποίηση. Με αφορμή την ημέρα αυτή, η Ομάδα ΛΟΑΤΚΙ+ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δηλώνει ότι:

Είμαστε περήφανα γκέι, λεσβίες, τρανς, κουήρ, ίντερσεξ, οροθετικές, οροθετικοί, οροθετικά. Παίρνουμε την αγωγή μας υπεύθυνα και ζούμε τις ζωές μας προσπαθώντας να είμαστε ειλικρινείς απέναντι στους συντρόφους μας, στους συγγενείς μας, στους συναδέλφους μας. Προσπαθούμε να εκμηδενίσουμε τη μεταδοτικότητα του ιού HIV και να ενημερώσουμε τον περίγυρό μας.

Δεν φτάνει αυτό. Το κοινωνικό στίγμα απέναντι στον HIV κάνει δυστυχώς ανθρώπους γύρω μας να ζουν στη σιωπή, στο περιθώριο. Αυτό το είδος του στίγματος στο τέλος σκοτώνει.

Εν μέσω μιας άλλης πανδημίας, η κυβέρνηση μοιάζει να αγνοεί τις πάγιες διεκδικήσεις των ανθρώπων που ζουν με τον HIV. Μοιάζει να παίρνει διστακτικά βήματα εμπρός (άυλη συνταγογράφηση, αναδοχή παιδιών, που θα υπερψηφίσει ο ΣΥΡΙΖΑ), αλλά βάζοντας προσκόμματα και αστερίσκους.

Και διεκδικεί:

  • Ζητάμε να εφαρμοστούν εδώ και τώρα καινούρια προγράμματα πρόληψης (PrEP) και ελέγχου της μετάδοσης του ιού, αλλά και της υποστήριξης των ατόμων που ζουν με τον HIV, όπως έχουν υποδείξει πολλές ερευνητικές εργασίες που δημοσιεύτηκαν τα τελευταία χρόνια, με βάση το U=U (Undetectable=Untrasmittable). Δηλαδή το αποδεδειγμένο επιστημονικά γεγονός ότι όποιο άτομο λαμβάνει την αγωγή του και έχει μηδενικό φορτίο, δεν μπορεί να μεταδώσει τον ιό.
  • Ζητάμε να υλοποιηθούν όλα όσα είχε δρομολογήσει η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά δεν πρόλαβε να ολοκληρώσει.
  • Ζητάμε προστασία από τις διακρίσεις στην εργασία, καλύτερες πρακτικές πρόληψης, υπηρεσίες περίθαλψης και κοινωνικής μέριμνας για τους ανθρώπους που ζουν με τον HIV αλλά και τις κοινωνικές ομάδες που είναι δυσανάλογα ευάλωτες στον ΗIV.
  • Ζητάμε την άμεση υιοθέτηση του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τον ΗΙV, του οποίου η εφαρμογή καθυστερεί, παρά το γεγονός ότι η προηγούμενη ηγεσία του Υπουργείου Υγείας είχε δεσμευθεί για την υλοποίησή του.
  • Ζητάμε την ενίσχυση των Μονάδων Λοιμώξεων με ιατρικό, νοσηλευτικό, διοικητικό προσωπικό, την άμεση εφαρμογή της ηλεκτρονικής (άυλης) συνταγογράφησης που θα εξασφαλίζει την καθολική πρόσβαση σε φάρμακα και εξετάσεις και την προστασία των προσωπικών δεδομένων, καθώς και την οριστική επίλυση του προβλήματος των ελλείψεων αντιδραστηρίων για τη μέτρηση του ιικού φορτίου και της γονοτυπικής αντοχής.

Στη συνέχεια της ανακοίνωσης, η Ομάδα ΛΟΑΤΚΙ+ του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει ότι:

Για την καταπολέμηση του στίγματος είναι απαραίτητη μία εθνικής εμβέλειας καμπάνια ενημέρωσης για τον HIV, καθώς και η επαρκής σεξουαλική διαπαιδαγώγηση στα σχολεία, η οποία θα μιλά με τρόπο καταφατικό ως προς τη σεξουαλικότητα, τον σεξουαλικό προσανατολισμό και την ταυτότητα φύλου, και θα ενημερώνει για τους τρόπους πρόληψης και μετάδοσης με επιστημονικό τρόπο και χωρίς ηθικές επικρίσεις.

Και καταλήγει πως θα πρέπει:

α) Να προαχθεί η δωρεάν, ανώνυμη και εμπιστευτική εξέταση για HIV.

β) Να αρθεί ο αποκλεισμός στην τεκνοθεσία και της πρόσβασης στις μεθόδους της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής καθώς πλέον η πρόοδος της επιστήμης το επιτρέπει.

Είναι πλέον η ώρα να σταθούμε όλες, όλοι, όλα στο πλευρό των ανθρώπων που ζουν με τον HIV και να πούμε ένα μεγάλο “ναι” στη ζωή και ένα τεράστιο “όχι” στο στίγμα.

Πέτρος Αλεξανδρής

Στο Δημοτικό, όταν η δασκάλα μας έβαλε "Σκέφτομαι και γράφω" να πούμε τι θέλουμε να γίνουμε όταν μεγαλώσουμε, απάντησα: Πρώτα γιατρός και όταν γεράσω περιπτεράς. Από μικρός μου άρεσε η ποικιλία και τη σύνταξη ούτε καν που τη σκεφτόμουνα. Στη συνέχεια ασχολήθηκα ερασιτεχνικά με σχολικές εφημερίδες και όταν πέρασα στο Τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ άρχισα να δουλεύω κανονικά στον ειδικό τύπο σχεδόν από το πρώτο έτος. Το Αntivirus το αγαπάω όπως ο Αθηναίος το χωριό του. Ενώ είμαι αναγκασμένος να ζω από την κανονική μου δουλειά, το Antivirus είναι η πραγματική δημοσιογραφία και το ρεπορτάζ που θα ήθελα να κάνω. Από το 2007 υπάρχει αυτή η σχέση αγάπης.
Δες και αυτό!