Βίαιες επιθέσεις δέχεται τρανς γυναίκα στην Κύπρο

18/06/2024
από
Εκφοβισμό και βίαιες επιθέσεις κατήγγειλε μια τρανς γυναίκα στην Κύπρο, ενώ την ίδια στιγμή υπογράμμισε την αδιαφορία της αστυνομίας.

Την καταγγελία γνωστοποίησε ο εκπρόσωπος της ACCEPT-LGBTI Cyprus, Στέφανος Ευαγγελίδης, ενώπιων των βουλευτών της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Σύμφωνα με το κυπριακό μέσα ενημέρωσης omegalive, κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής, ο εκπρόσωπος της ΛΟΑΤΚΙ+ οργάνωσης ανέφερε ότι τα τελευταία χρόνια έχουν αυξηθεί τα περιστατικά ρητορικής μίσους σε βάρος των κουήρ ατόμων, με τα ομοτρανσφοβικά μηνύματα να είναι η καθημερινότητά τους.

Σχετικά με την καταγγελία, ο Στέφανος Ευαγγελίδης είπε: «Υπάρχει μία περίπτωση για τρανς γυναίκα, στην επαρχία Αμμοχώστου, που άγνωστοι μπαίνουν στο σπίτι της και την παρενοχλούν και πριν λίγες ημέρες της έγραψαν στον τοίχο γκράφιτι “είσαι τρανς, να πεθάνεις”. Το περιστατικό έχει καταγγελθεί στην αστυνομία, όμως δεν κάνει κάτι. Της είπε μόνο «κράτα μαχαίρι και απείλησέ τους ότι θα τους σκοτώσεις», όπως μεταδίδει το omegalive.

Στη συνέχεια, τα μέλη της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ζήτησαν από τους εκπροσώπους του υπουργείου Δικαιοσύνης και της Νομικής Υπηρεσίας να τους αναφέρουν τον αριθμό των υποθέσεων ρητορικής μίσους στο διαδίκτυο, που οδηγήθηκαν ενώπιον της Δικαιοσύνης, με τους αρμόδιους να αναφέρουν πως θα ζητήσουν ενημέρωση από την αστυνομία και θα αποστείλουν στη Βουλή απάντηση.

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος της ACCEPT-LGBTI επεσήμανε ότι ακόμα και ο ίδιος έχει δεχθεί πληθώρα ομοφοβικών σχολίων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, φέρνοντας ως παράδειγμα ένα βίντεο που είχε ανεβάσει από το Pride.

Με αφορμή τα περιστατικά, κατά τη χθεσινή συνεδρίαση το υπουργείο Δικαιοσύνης ανακοίνωσε ότι ξεκινά άμεσα τη διαβούλευση για καταρτισμό Εθνικής Στρατηγικής για τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα. Σύμφωνα με  τον Άριστο Τσιάρτα, επικεφαλής του τομέα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του υπουργείου στόχος είναι να ετοιμαστεί η Εθνική Στρατηγική μέχρι το τέλος του 2024, αναφέρει συγκεκριμένα το omegalive.
Δες και αυτό!