Δημοσιεύουμε καταγγελία για τρανσφοβική-cis-σεξιστική επίθεση στα Εξάρχεια όπως δημοσιεύτηκε στο kollectnews.org.

Εξάρχεια 4 παρά ξημερώματα Πέμπτης 2/2, καθώς είχα χάσει το λεωφορείο κι είπα να κάνω μια βόλτα στα Εξάρχεια μέχρι να περάσει η ώρα. Φυσικά ακόμα και οι χαλαρές βόλτες είναι αντρικό προνόμιο. Σε κάποια στιγμή περπατώντας στην Εμμανουήλ Μπενάκη και Τζαβέλας είδα 10 τύπους, 10 άντρες να κάθονται και να συζητάνε. Η πρώτη επίθεση ήταν αρχικά λεκτική, λέγοντας μου που πάει το τραβέλι και αποκαλώντας με πούστη, εγώ το αγνόησα και συνέχισα να περπατάω μέχρι που κάποιος από αυτούς με πήρε από πίσω με έσπρωξε και αποκαλώντας με τραβέλι μου είπε να του δώσω το κινητό μου και άρχισε να μου το τραβάει από τα χέρια. Εγώ αντιστάθηκα και του έκοψα μια μπουνιά, μετά ήρθαν άλλοι 4 από αυτούς κρατώντας μου τα χέρια και σπρώχνοντας με, τραβώντας μου τα ρούχα εγώ συνέχισα να αντιστέκομαι όσο μπορούσα ρίχνοντας στον έναν μια κλοτσιά.

Εν τέλει μου έσκισαν ένα τσαντάκι από τον ωμό και όταν άρχισα να φωνάζω απομακρυνθήκαν προς τα πίσωεγώ κατευθύνθηκα προς τα πάνω τους, φωνάζοντας τους να μου δώσουν πίσω το τσαντάκι μου, και βγάζοντας μαχαίρι μου είπαν πως αν τους πλησιάσω θα με σκοτώσουν, οπότε άπλα απομακρύνθηκα και τους άφησα στην ησυχία τους να συνεχίζουν να αράζουν.

Ωστόσο δεν το εξέλαβα σαν μια δική τους νίκη καθώς δεν καταφέραν ούτε να με τραυματίσουν σωματικά, ούτε να μου κλέψουν κάτι σημαντικό, πέρα από το τσαντάκι μου, το οποίο ήταν σχεδόν άδειο, άλλα πέρα από την κίνηση του ψειρίσματος, δεν πρέπει να εστιάζουμε σε αυτόάλλα στα κίνητρα που τους έκαναν να επιτεθούν συγκεκριμένα σε μένα. Όντας άτομα ορατό ως τρανς θηλυκότητα ευάλωτη στους αρρενωπούς μηχανισμούς, ως “τραβέλι”, σύμφωνα με τους ίδιους, μια πράξη επιβολής του κυρίαρχου προς το “Άλλο”, γιατί φυσικά στην πατριαρχία τα τρανς γυναικεία σώματα και τα μη cisgender σώματα, που είναι καταγεγραμμένα ως αντρικά, δέχονται συνεχείς μονιμοποίηση και στιγματισμό γιατί διαβαζόμαστε ως θηλυκά σώματα, που σύμφωνα με το πατριαρχικό σύστημα προδώσαμε την αντρική ταυτότητα, που αποτελεί το κέντρο της υπεροχής, την κυρίαρχη ταυτότητα.

(Να σημειώσω ότι τους περισσότερους από αυτούς τους ξέρω, πρόκειται για »συντρόφους» άτομα που βλέπω σε πορείες και καταλήψεις).

Εμείς από την μεριά μας πιστεύουμε ότι η ελευθερία μας ξεκινάει εκεί που σταματάει η ελευθερία του άλλου (επανοηματοδοτωντας αυτήν την φιλελεύθερη φράση και μετατρέποντας στην σε αντιφασιστική φεμινιστική χειραφετική), η ελευθερία μας ξεκινάει όταν τέτοια άτομα βρεθούν μαχαιρωμένα και τρία μέτρα κάτω από το χώμα

Το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε προς το παρόν είναι να διαδίδουμε τέτοιου είδους περαστικά και να οργανώνουμεμαζικές δυνατές απαντήσεις.

Η τρανσφοβία, ο cis σεξισμός, η ομοφοβία και η κουλτούρα του βιασμού σαν μορφές εξουσίας πάνω σε σώματα μη κυρίαρχωνταυτοτήτων, δεν θα εξοντωθούν από μονά τους, και σίγουρα ούτε με ειρηνικούς – πασιφιστικούς τρόπους.

Θα ’μαστε πάντα οι μάγισσες που δεν θα καταφέρετε να κάψετε…

ΝΑ ΟΠΛΙΣΟΥΜΕ ΤΑ ΜΙΣΟΙ ΜΑΣ ΕΝΑΝΤΙΑΣ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΑ,
ΔΕΝ ΣΑΣ ΦΟΒΟΜΑΣΤΕ ΣΑΣ ΨΑΧΝΟΥΜΕ!

Από μικρός ήθελα να γίνω αστροναύτης. Εξάλλου, πάντα θυμάμαι να μου λένε ότι "πετάω στα αστέρια". Λόγω όμως σχετικής υψοφοβίας αποφάσισα να αλλάξω επαγγελματικό προσανατολισμό και να γίνω δημοσιογράφος (απ' το κακό στο χειρότερο), Μπήκα στο Πάντειο (Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων & Πολιτισμού) και λίγους καφέδες αργότερα πήρα το πτυχίο μου. Έκτοτε το επαγγελματικό μου μετερίζι με έχει οδηγήσει στην πόρτα ανθρωπιστικών οργανισμών (Διεθνή Αμνηστία, Έλιξ) αλλά και πολλών έντυπων και διαδικτυακών μέσων (Esquire, Nitro, Protagon, κλπ). Η σχέση μου με το Antivirus ξεκίνησε τυχαία τον Μάρτιο του 2013. Έκτοτε έγινε λατρεία... Είτε εδώ είτε στο περιοδικό, όλο και κάπου θα με πετύχετε. Αν τώρα θέλετε να κάνετε και κάποιο σχόλιο... θα με βρείτε στο vth@avmag.gr. Cu!

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Ως γέννημα θρέμμα Εξαρχειώτης αυτή αμφίσημη κατάσταση στην περιοχή με προβληματίζει. Εναλλακτική γειτονιά, με ανοχή και πολλά ανοιχτά γκέι ζευγάρια να ζουν εκεί, αλλά και σχετικό κόσμο να διασκεδάζει στα μαγαζιά κατά καιρούς παρουσιάζει (και πραγματικά δεν ξέρω πού οφείλεται) εξάρσεις ομοφοβικών επεισοδίων. Το gay friendly Querido Coucou (εκεί που βρίσκεται σήμερα το Εξαρχής) δεν κράτησε πάνω από χρόνο… Μα τι συμβαίνει επιτέλους σε μια περιοχή υποτίθεται προοδευτική με τόσο σχετικό κόσμο να διαμένει και να διασκεδάζει εκεί;

Comments are closed.