Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης για τρανσφοβική επίθεση: «Ας μάθουμε να αγαπάμε αλλήλους»

12/03/2024
από
Τη βίαια επίθεση σε βάρος των δύο τρανς ατόμων καταδίκασε ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης, υπογραμμίζοντας ότι «η χρήση βίας δεν δικαιολογείται για κανένα λόγο».

Σε ερώτηση από τοπικά μέσα ενημέρωσης σχετικά με το περιστατικό που έλαβε χώρα στην πλατεία Αριστοτέλους το βράδυ του Σαββάτου, ο μητροπολίτης εξέφρασε την απογοήτευσή του και σημείωσε ότι η βία δεν έχει καμία απολύτως σχέση με το Ευαγγελικό ήθος.

Πρόσθεσε επίσης, ότι η Ιερά μητρόπολη Θεσσαλονίκης θα ανακοινώσει δράσεις για την πρόληψη και την καταπολέμηση της βίας.

Ακολουθεί η ανακοίνωση του μητροπολίτη:  

«Με πόνο καρδιάς ανέγνωσα στα Μέσα Ενημέρωσης την είδηση περί της επίθεσης που δέχτηκαν δυο πρόσωπα στην Θεσσαλονίκη, από άλλους ανθρώπους, μεταξύ των οποίων και πολλοί ανήλικοι, οι οποίοι εξέφρασαν με αυτό τον βάρβαρο και απαράδεκτο τρόπο την διαφωνία τους για την εμφάνισή τους.

Το τελευταίο αυτό περιστατικό βίας, μαζί με άλλα που έχουν προηγηθεί το τελευταίο χρονικό διάστημα (ενδοοικογενειακής και ενδοσχολικής βίας, βίας κατά ανηλίκων, ανθρωποκτονίες, επιθέσεις εναντίων Ιερών Ναών κ.ά), δημιουργούν στην τοπική μας κοινωνία τεράστια ανησυχία ως προς τις επικίνδυνες διαστάσεις που λαμβάνουν αυτά τα φαινόμενα.

Ως Επίσκοπος της Ορθόδοξου Εκκλησίας της Θεσσαλονίκης, δηλώνω ότι η βία δεν εκφράζει τον τρόπο της ζωής των ορθοδόξων χριστιανών.

Η χρήση βίας δεν δικαιολογείται για κανένα λόγο, απεναντίας καταδικάζεται απερίφραστα και δεν έχει καμία απολύτως σχέση με το Ευαγγελικό ήθος.

Ας γίνουμε όλοι μας περισσότερο ανθρώπινοι χωρίς να εκπίπτουμε από τις αρχές μας και ας μάθουμε να αγαπάμε αλλήλους, όπως ο Χριστός μας δίδαξε: “να αγαπάτε τους εχθρούς σας και να κάνετε το καλό, δίχως να ελπίζετε σε καμιά ανταπόδοση” (Λουκ. 6. 35).

Προς τον σκοπό αυτό και επειδή η χρήση της βίας απασχολεί έντονα ιδίως τους νέους ανθρώπους και αποτελεί ένα φαινόμενο που προκαλεί προβλήματα στις διαπροσωπικές σχέσεις των εφήβων, οδηγεί στον φόβο και την κοινωνική απομόνωση, διαταράσσοντας την καθημερινότητά τους, η Ιερά μητρόπολη Θεσσαλονίκης συνεργάζεται ήδη με τοπικούς φορείς, με τους οποίους τις επόμενες ημέρες θα προχωρήσει στην ανακοίνωση συγκεκριμένων δράσεων για την πρόληψη φαινομένων βίας».

Βέβαια, να σημειώσουμε ότι τα συγκεκριμένα λόγια θα έπρεπε να είχαν ειπωθεί όταν η εκκλησία εξέφραζε χωρίς κανέναν δισταγμό μια ρητορική μίσους που έκανε λόγο μέχρι και για «θεραπείες» μεταστροφής. Τώρα είναι πλέον αργά.
Δες και αυτό!