Ένα νεαρό τρανς κορίτσι στη Νότια Ντακότα προσποιήθηκε ότι είχε σπασμένο χέρι, γιατί αλλιώς δεν την άφηναν να πάει στην τουαλέτα του σχολείου, λόγω των αυστηρών – και αναχρονιστικών – κανονισμών, σύμφωνα με τον πατέρα της.

Ο πατέρας, Mike Phelan, περιέγραψε την οικογένειά του στο PinkNews ως μια “εντελώς συνηθισμένη μέση αμερικανική οικογένεια”. Έχει περάσει μεγάλο μέρος της καριέρας του ως δάσκαλος και η σύζυγός του είναι ακουολόγος. Μετακόμισαν με τα δύο παιδιά τους στη Νότια Ντακότα το καλοκαίρι του 2020, όπου άνοιξε ένα μικρό βιβλιοπωλείο.

Αν και στην αρχή δεν ήταν ιδιαίτερα πολιτικά ενεργοί, ο Phelan δήλωσε ότι η οικογένειά του “πραγματικά μπήκε στο παιχνίδι” όταν έγινε φανερό ότι ο αγώνας για τα δικαιώματα των τρανς θα ήταν “σημαντικός στη ζωή μας για να υποστηρίξουμε τα παιδιά μας”.

«Από τα τέσσερα της χρόνια μας είπε: “Μαμά, μπαμπά, έχω καρδιά κοριτσιού”», δήλωσε ο Phelan. “Και δεν μπορείς να πεις όχι σε αυτό. Δεν λες ότι κάνεις λάθος για το ποιος είσαι ως άτομο”.

Είπε ότι η οικογένεια άρχισε να εκπαιδεύεται και να την υποστηρίζει όσο καλύτερα μπορούσε “όπως θα έκαναν οι περισσότεροι γονείς”.

Ο Phelan δήλωσε στο PinkNews ότι η κόρη του είναι “ένας από τους πιο ευγενικούς”, “γεμάτους χαρά ανθρώπους” που γνωρίζει.

Έτσι, δήλωσε ότι του ράγισε η καρδιά να βλέπει τον αντίκτυπο της αντι-τρανς νομοθεσίας στο μικρό του παιδί, το οποίο είναι σήμερα έξι ετών.

Ο Phelan δήλωσε στο PinkNews ότι η οικογένειά του ήταν ιδιαίτερα ενεργή στην καταπολέμηση ενός νομοσχεδίου που θα απαγόρευε στους τρανς νέους να χρησιμοποιούν τις τουαλέτες που επιθυμούν, στα σχολεία της Νότιας Ντακότα.

Ο Phelan δήλωσε ότι η κόρη του είχε αναγκαστεί να πηγαίνει στην τουαλέτα του ιατρείου κάθε φορά που χρειαζόταν να χρησιμοποιήσει τις σχολικές τουαλέτες.

“Κατά μία έννοια, αυτό ακούγεται σαν ένας λογικός συμβιβασμός, αλλά είναι απλώς άλλος ένας τρόπος για να κάνουμε μια μικρή χούφτα παιδιών διαφορετικά”, σχολίασε ο Phelan.

Περιέγραψε πώς η πολιτική αυτή είχε βαθύτατο αντίκτυπο στο μικρό του παιδί και είπε ότι ακόμη και σκόπιμα απέφευγε να πίνει οτιδήποτε στο σχολείο μόνο και μόνο για να μην χρειαστεί να πάει στην τουαλέτα του ιατρείου.

“Κρατούσε το αριστερό ή το δεξί της χέρι προσποιούμενη ότι ήταν σπασμένο, ώστε να φαίνεται λογικό ότι θα πήγαινε στη νοσοκόμα”, θυμήθηκε ο Phelan.

Και πρόσθεσε: “Οι φίλοι της δεν καταλάβαιναν γιατί έπρεπε να πηγαίνει τόσο συχνά στη νοσοκόμα και τη ρωτούσαν αν είχε καρκίνο, γιατί ανησυχούσαν μήπως πεθάνει. Επειδή αυτό ήταν το μόνο πράγμα που τους έβγαζε νόημα γιατί κάποιος έπρεπε να πηγαίνει στη νοσοκόμα τόσο συχνά.

Δεν έπινε πολύ στο σχολείο καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, ώστε να μην χρειάζεται να πάει στην τουαλέτα, και μετά ήταν δύστροπη και αφυδατωμένη όταν την έπαιρνα.”

Έτσι, η οικογένειά του αποφάσισε να αγωνιστεί ενάντια στην πολιτική αυτή μέχρι το σχολικό συμβούλιο του Vermillion. Ο Phelan δήλωσε στο PinkNews ότι αρκετά cisgender παιδιά μίλησαν για να υποστηρίξουν τους τρανς φίλους και συμμαθητές τους και η ομάδα LGBT+ του τοπικού πανεπιστημίου “εμφανίστηκε μαζικά” για να μιλήσει για την υποστήριξη που θα ήθελαν να είχαν στο δημοτικό σχολείο.

Τελικά, το σχολικό συμβούλιο εφάρμοσε μια πολιτική για τις τρανς τουαλέτες, η οποία είναι η πρώτη του είδους της στη Νότια Ντακότα.

Ο Mike Phelan δήλωσε ότι, παρά τον συντριπτικό αριθμό των Ρεπουμπλικανών νομοθετών στη Νότια Ντακότα, τα νομοσχέδια κατά των τρανς συνεχίζουν να απορρίπτονται, ως επί το πλείστον.

Αλλά μοιράστηκε ότι υπάρχει μια “χούφτα ανθρώπων” που συνεχίζουν να εισάγουν αυτά τα “γελοία” νομοσχέδια που “βλάπτουν τα τρανς παιδιά” για να μπορέσουν να “κερδίσουν τη δική τους πολιτική υποστήριξη”. Πρόσθεσε ότι πολλά από αυτά τα νομοσχέδια είναι “νομοσχέδια-αντίγραφα” που προωθούνται από ομάδες κατά των ΛΟΑΤ+ σε εθνικό επίπεδο.

“Το να χρησιμοποιείς τον ήδη πολύ ευάλωτο πληθυσμό για πολιτικό κέρδος, ειδικά για προσωπικό πολιτικό κέρδος με αυτόν τον τρόπο, είναι απλά αηδιαστικό”, δήλωσε ο Phelan στο PinkNews.

Ο Phelan δήλωσε ότι η οικογένειά του είναι προετοιμασμένη να συνεχίσει να αγωνίζεται κατά της αντι-τρανς νομοθεσίας, συμπεριλαμβανομένης της απαγόρευσης των τρανς αθλημάτων στη Νότια Ντακότα, για να διασφαλίσει ότι η κόρη του μπορεί να μεγαλώσει κάνοντας αυτό που αγαπάει.

Είπε ότι το αθλητικό νομοσχέδιο δεν επηρεάζει ακόμη την κόρη του, καθώς δεν υπάρχουν σχολικά αθλήματα που χρηματοδοτούνται από το σχολείο στη σχολική τους περιφέρεια μέχρι την έβδομη τάξη. Αλλά είπε ότι η απαγόρευση εξακολουθεί να σηματοδοτεί στα τρανς παιδιά ότι “δεν ανήκουν”.

Στο Δημοτικό, όταν η δασκάλα μας έβαλε "Σκέφτομαι και γράφω" να πούμε τι θέλουμε να γίνουμε όταν μεγαλώσουμε, απάντησα: Πρώτα γιατρός και όταν γεράσω περιπτεράς. Από μικρός μου άρεσε η ποικιλία και τη σύνταξη ούτε καν που τη σκεφτόμουνα. Στη συνέχεια ασχολήθηκα ερασιτεχνικά με σχολικές εφημερίδες και όταν πέρασα στο Τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ άρχισα να δουλεύω κανονικά στον ειδικό τύπο σχεδόν από το πρώτο έτος. Το Αntivirus το αγαπάω όπως ο Αθηναίος το χωριό του. Ενώ είμαι αναγκασμένος να ζω από την κανονική μου δουλειά, το Antivirus είναι η πραγματική δημοσιογραφία και το ρεπορτάζ που θα ήθελα να κάνω. Από το 2007 υπάρχει αυτή η σχέση αγάπης.