Το Βατικανό απολογείται για το ομοφοβικό σχόλιο του Πάπα

29/05/2024
από
Δημόσια συγγνώμη ζήτησε το Βατικανό, αφού ο Πάπας Φραγκίσκος φέρεται να χρησιμοποίησε μια έντονα ομοφοβική προσβολή, κατά τη διάρκεια μιας ιδιωτικής συνάντησης με επισκόπους στη Ρώμη.

Τα σχόλια φέρεται να έγιναν την περασμένη εβδομάδα, κατά τη διάρκεια συζητήσεων για το αν οι ανοιχτά γκέι άνδρες που παραμένουν άγαμοι θα πρέπει να γίνονται δεκτοί στα σεμινάρια των καθολικών, όπου εκπαιδεύονται οι ιερείς.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο Πάπας Φραγκίσκος φέρεται να διαφώνησε με την ιδέα, λέγοντας ότι ήδη υπάρχει πάρα πολύ «frociaggine» στα σεμινάρια, μια ιταλική λέξη που μεταφράζεται περίπου ως «α****ή».

Μετά την κριτική που δέχθηκε, το Βατικανό δήλωσε ότι ο Πάπας ήταν «ενήμερος για τα άρθρα» σχετικά με την φερόμενη χρήση του χαρακτηρισμού, προσθέτοντας ότι είναι υποστηρικτής της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας.

«Όπως έχει δηλώσει σε αρκετές περιπτώσεις: “Στην Εκκλησία, υπάρχει χώρος για όλους. Κανείς δεν είναι άχρηστος, κανείς δεν είναι περιττός, υπάρχει χώρος για όλους. Ακριβώς όπως είμαστε, όλοι μας”», δήλωσε εκπρόσωπος του Βατικανού.

«Ο Πάπας δεν είχε ποτέ την πρόθεση να προσβάλει ή να εκφραστεί με ομοφοβικούς όρους και ζητά συγγνώμη από όσους αισθάνθηκαν προσβεβλημένοι από τη χρήση ενός όρου που ανέφεραν άλλοι».

Τα σχόλια έρχονται εν μέσω των προσπαθειών του Πάπα να γεφυρώσει το χάσμα μεταξύ της Καθολικής Εκκλησίας και της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας, δηλώνοντας ήδη από το 2013 το εξής: «Αν κάποιος είναι ομοφυλόφιλος και αναζητά τον Κύριο και έχει καλή θέληση, ποιος είμαι εγώ για να κρίνω;».

Πρόσφατα, χαρακτήρισε ως «άδικους» και ως «αμαρτία» τους αντί-ΛΟΑΤΚΙ+ νόμους ανά τον κόσμο, επέτρεψε τις ευλογίες των ομόφυλων σχέσεων και τόνισε ότι τα τρανς άτομα μπορούν να βαφτίζονται, αλλά και να γίνονται νονοί ή μάρτυρες γάμου, υπό τις ίδιες προϋποθέσεις με οποιονδήποτε άλλο ενήλικα.

Ωστόσο, σε ένα έγγραφο του Βατικανού, που κυκλοφόρησε πριν λίγο καιρό, αναφέρονται οι έντονα τρανσφοβικές και σεξιστικές θέσεις της εκκλησίας, σχετικά με τις επεμβάσεις επιβεβαίωσης φύλου, τις αμβλώσεις και την παρένθετη κύηση.
Δες και αυτό!