Ο Πάπας καταδικάζει τις επεμβάσεις επιβεβαίωσης φύλου και την παρένθετη κύηση

08/04/2024
από
Ένα νέο έγγραφο του Βατικανού σημειώνει ότι ο Πάπας δεν αποδέχεται τις επεμβάσεις επιβεβαίωσης φύλου και την παρένθετη κύηση.

Το έγγραφο, το οποίο ετοιμάζεται εδώ και πέντε χρόνια, επαναδιατυπώνει τις θέσεις της Καθολικής Εκκλησίας γύρω από το φύλο, την παρένθετη κύηση και την άμβλωση.

Παρά τις δηλώσεις του Πάπα σχετικά με τις ευλογίες των ομόφυλων ζευγαριών, καθώς και το βάπτισμα των τρανς ατόμων, το έγγραφο επιβεβαιώνει την αντί-ΛΟΑΤΚΙ+ στάση της Καθολικής Εκκλησίας.

Δημοσιευμένο τη Δευτέρα (8 Απριλίου) το έγγραφο του Βατικανού – η Διακήρυξη «Dignitas Infinita» για την ανθρώπινη αξιοπρέπεια – περιγράφει μια σειρά από υποτιθέμενες απειλές για την ανθρωπότητα.

Μεταξύ των θεμάτων, το έγγραφο του Βατικανού περιγράφει τα πιο πιεστικά θέματα τα οποία υποτίθεται ότι είναι η θανατική ποινή, ο πόλεμος, ο ιατρικώς υποβοηθούμενος θάνατος, οι αμβλώσεις, η σεξουαλική κακοποίηση και η κακοποίηση των γυναικών.

Η 20σέλιδη διακήρυξη, η οποία ετοιμάζεται εδώ και πέντε χρόνια, εγκρίθηκε για δημοσίευση στις 25 Μαρτίου από τον Πάπα.

Στο έγγραφο αναφέρεται ότι οι επεμβάσεις επιβεβαίωσης φύλου είναι ένα είδος «ιδεολογικής αποικιοκρατίας».

Ο Πάπας συνεχίζει λέγοντας ότι η ιδεολογία του φύλου «είναι εξαιρετικά επικίνδυνη καθώς ακυρώνει τις διαφορές, με τον ισχυρισμό να γίνουν όλοι ίσοι.

«Μια άλλη εξέχουσα πτυχή της θεωρίας των φύλων είναι ότι σκοπεύει να αρνηθεί τη μεγαλύτερη δυνατή διαφορά που υπάρχει μεταξύ των έμβιων όντων: τη σεξουαλική διαφορά».

Το έγγραφο του Βατικανού υπογραμμίζει περαιτέρω την έντονη απόρριψη της επέμβασης που επιβεβαιώνει το φύλο. Συγκεκριμένα, αναφέρει ότι αυτή η χειρουργική επέμβαση πρέπει να αποφεύγεται καθώς «το σώμα χρησιμεύει ως το ζωντανό πλαίσιο στο οποίο ξεδιπλώνεται και εκδηλώνεται η εσωτερικότητα της ψυχής».

«Οποιαδήποτε επέμβαση αλλαγής φύλου, κατά κανόνα, κινδυνεύει να απειλήσει τη μοναδική αξιοπρέπεια που έχει λάβει το άτομο από τη στιγμή της σύλληψης», προσθέτει.

Το έγγραφο του Βατικανού αναφέρει επίσης ότι η Εκκλησία είναι κατά της παρένθετης κύησης, μέσω της οποίας, όπως αναφέρουν, «το εξαιρετικά άξιο παιδί γίνεται ένα απλό αντικείμενο».

Η πρακτική της παρένθετης κύησης, σύμφωνα με το έγγραφο, «παραβιάζει» την αξιοπρέπεια του παιδιού και της γυναίκας που «γίνεται ένα απλό μέσο υποταγμένο στο αυθαίρετο κέρδος ή την επιθυμία άλλων».

«Η παρένθετη κύηση παραβιάζει επίσης την αξιοπρέπεια της γυναίκας, είτε εξαναγκάζεται σε αυτήν είτε επιλέγει να υποβληθεί σε αυτήν ελεύθερα», αναφέρει το έγγραφο του Βατικανού.

Φυσικά, δεν προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι στο έγγραφο τονίζεται η αντίθεση της Καθολικής Εκκλησίας στην άμβλωση.

Συγκεκριμένα, σημειώνεται ότι «η υπεράσπιση της αγέννητης ζωής συνδέεται στενά με την υπεράσπιση κάθε άλλου ανθρώπινου δικαιώματος».

Η άμβλωση, αναφέρει το έγγραφο, αποτελεί «αδίκημα κατά της ίδιας της ζωής». Το κείμενο τοποθετεί την άμβλωση μαζί με τις δολοφονίες και τη γενοκτονία.
Δες και αυτό!