Πορεία μνήμης για τα τρανς και φυλοδιαφορετικά άτομα που έπεσαν θύματα του τρανσφοβικού μίσους πραγματοποιήθηκε το απόγευμα στο κέντρο της Αθήνας. 

Η πορεία ξεκίνησε (λίγο μετά τις 7) στην πλατεία Ομόνοιας μπροστά από το σιντριβάνι, το οποίο λόγω της (σημερινής) Διεθνούς Ημέρας Τρανς Μνήμης έφερε τα χρώματα της τρανς κοινότητας, με τα παρευρισκόμενα άτομα να κρατούν κεριά καθώς και πινακίδες με τα πρόσωπα των δολοφονημένων προσώπων.

Το κάλεσμα για τη σημερινή πορεία (διοργανώθηκε για 12η φορά) δόθηκε από το Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών, το οποίο χθες πραγματοποίησε και σχετικά διαδικτυακή ημερίδα με τη συμμετοχή πολιτικών προσώπων και φορέων.

Η πορεία κατέληξε μπροστά από τον κτίριο του κοινοβουλίου, όπου κρατήθηκε ενός λεπτού σιγής για τα θύματα του τρανσφοβικού μίσους.

Ανακοίνωση για τη σημερινή μέρα εξέδωσε και ο Τομέας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, σημειώνοντας την ευθύνη της πολιτείας στην αντιμετώπιση της τρανσφοβίας και των διακρίσεων γενικότερα.

Αναλυτικά η ανακοίνωση

Το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής τιμά τη Διεθνή Ημέρα Τρανς μνήμης, για όλα τα άτομα που έχουν υποστεί βία και έχουν χάσει τη ζωή τους στη βάση της ταυτότητας και έκφρασης φύλου τους. 

Ως Πολιτεία έχουμε ευθύνη για να επέλθουν αλλαγές θεσμικά, πολιτικά και κοινωνικά ώστε να αντιμετωπιστεί η τρανσφοβία και οι διακρίσεις κάθε τύπου. 

Το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής δηλώνει έτοιμο να στηρίξει πολιτικές που στοχεύουν στην επίλυση των ζητημάτων που απασχολούν τα τρανς άτομα, όπως η απλοποίηση των διαδικασιών της αναγνώρισης της ταυτότητας φύλου, ο εκσυγχρονισμός του εκπαιδευτικού υλικού και των εκπαιδευτικών διαδικασιών για την απόρριψη στερεοτυπικών διατυπώσεων, η ενίσχυση της θέσης των τρανς ατόμων στην αγορά εργασίας μέσω παροχής κινήτρων στις επιχειρήσεις, η εκπαίδευση των σωμάτων ασφαλείας, των εκπαιδευτικών και των υπαλλήλων υγείας σε σχέση με τη συμπεριληπτικότητα, καθώς και η δημιουργία και ενίσχυση δομών προστασίας, υποστήριξης και ενδυνάμωσης τρανς ατόμων. Επίσης, η Πολιτεία οφείλει να εξετάσει τη δυνατότητα να διασφαλίζει μια αξιοπρεπή διαβίωση για πολλά τρανς άτομα που βρίσκονται στην ηλικία των 60+ και δεν εντάχθηκαν ομαλά στην αγορά εργασίας λόγω διακρίσεων. 

Από μικρός ήθελα να γίνω αστροναύτης. Εξάλλου, πάντα θυμάμαι να μου λένε ότι "πετάω στα αστέρια". Λόγω όμως σχετικής υψοφοβίας αποφάσισα να αλλάξω επαγγελματικό προσανατολισμό και να γίνω δημοσιογράφος (απ' το κακό στο χειρότερο), Μπήκα στο Πάντειο (Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων & Πολιτισμού) και λίγους καφέδες αργότερα πήρα το πτυχίο μου. Έκτοτε το επαγγελματικό μου μετερίζι με έχει οδηγήσει στην πόρτα ανθρωπιστικών οργανισμών (Διεθνή Αμνηστία, Έλιξ) αλλά και πολλών έντυπων και διαδικτυακών μέσων (Esquire, Nitro, Protagon, κλπ). Η σχέση μου με το Antivirus ξεκίνησε τυχαία τον Μάρτιο του 2013. Έκτοτε έγινε λατρεία... Είτε εδώ είτε στο περιοδικό, όλο και κάπου θα με πετύχετε. Αν τώρα θέλετε να κάνετε και κάποιο σχόλιο... θα με βρείτε στο vth@avmag.gr. Cu!