Το Τέξας απαγορεύει στα ανήλικα άτομα να έχουν πρόσβαση σε ΛΟΑΤΚΙ+ βιβλία

07/08/2023
από
Youtube Screenshot
Η κομητεία Μοντγκόμερι του Τέξας ψήφισε νόμο που περιορίζει την πρόσβαση ανηλίκων σε «δυσάρεστο» υλικό στις επτά δημόσιες βιβλιοθήκες της κομητείας, συμπεριλαμβανομένων βιβλίων με ΛΟΑΤΚΙ+ περιεχόμενο.

Επιπλέον, οι βιβλιοθήκες της κομητείας θα προσθέσουν περισσότερα συντηρητικά βιβλία σε μια προσπάθεια να προσδώσουν «ισορροπία» στις βιβλιοθήκες της κομητείας.

Το δικαστήριο των επιτρόπων της κομητείας – το οποίο εποπτεύει τις κοινωνικές υπηρεσίες, τους δρόμους, τα δικαστήρια, την υγεία και την αστυνομία της κομητείας, καθώς και τους προϋπολογισμούς τους – ψήφισε την υιοθέτηση των νέων πολιτικών για τις βιβλιοθήκες μετά από μια αμφιλεγόμενη συνεδρίαση 90 λεπτών στις 11 Ιουλίου.

Κατά τη συνεδρίαση, η Lisa Palmer δήλωσε ότι υπάρχει « woke μια ατζέντα» για τη «σεξουαλικοποίηση των παιδιών μας σε νεαρή ηλικία». Επίσης, συνέκρινε τις μη συντηρητικές απόψεις με τα τσιγάρα, λέγοντας ότι τα παιδιά δεν πρέπει να έχουν πρόσβαση σε κανένα από τα δύο, όπως αναφέρει το Community Impact.

Μια άλλη ομιλήτρια στη συνάντηση, η Michele Nuckolls, παραπονέθηκε για την έλλειψη βιβλίων με συντηρητικό περιεχόμενο. «Δεν μπόρεσα να βρω ούτε ένα βιβλίο σχετικά με την παραδοσιακή συντηρητική χριστιανική άποψη για το φύλο», δήλωσε η Nuckolls.

Το δικαστήριο των επιτρόπων εξουσιοδότησε τον διευθυντή αγορών Gilbert Jalomo να διευρύνει τον κατάλογο των βιβλίων της κομητείας, προκειμένου να αγοραστούν περισσότερα συντηρητικά βιβλία. Το δικαστήριο έδωσε επίσης εντολή στη διευθύντρια της βιβλιοθήκης Rhea Young να επισημάνει όλα τα βιβλία με «σεξουαλικά σαφή» θέματα και να περιορίσει την πρόσβαση σε αυτά σε ανηλίκους.

Ωστόσο, η Teresa Kennedy, ιδιοκτήτρια του κοντινού καταστήματος Village Books, μίλησε υπέρ της πρόσβασης των ανηλίκων σε υλικό με ΛΟΑΤΚΙ+ περιεχόμενο. Το κατάστημα της Kennedy έχει ένα τμήμα αφιερωμένο σε βιβλία που έχουν λογοκριθεί.

«Οι νέοι άνθρωποι αξίζουν να βλέπουν τον εαυτό τους να αντικατοπτρίζεται στα βιβλία που διαβάζουν. Αξίζουν να δουν ότι υπάρχει ελπίδα σε μια περίοδο της ζωής τους που νιώθουν ότι δεν υπάρχει», είπε.

Μέχρι στιγμής, η κομητεία δεν έχει αποκαλύψει ποιοι τίτλοι θα περιοριστούν. Ωστόσο, παρόμοιες πολιτικές έχουν στοχεύσει ξανά κουήρ περιεχόμενο. Περίπου το ένα τρίτο των 1.586 βιβλίων που απαγορεύτηκαν από τα σχολεία σε εθνικό επίπεδο έχουν ΛΟΑΤΚΙ+ θέματα και χαρακτήρες, σύμφωνα με έκθεση της οργάνωσης για την ελευθερία του λόγου PEN America. Το 2022, περίπου το 41% των βιβλίων που λογοκρίθηκαν ήταν από ΛΟΑΤΚΙ+ συγγραφείς ή περιείχαν ΛΟΑΤΚΙ+ θέματα, αναφέρει η Αμερικανική Ένωση Βιβλιοθηκών.

Οι απαγορεύσεις έχουν προέλθει σε μεγάλο βαθμό από Ρεπουμπλικάνους πολιτικούς, συντηρητικές σχολικές επιτροπές και τις λεγόμενες ομάδες «δικαιωμάτων των γονέων» που αντιτίθενται σε ένα τέτοιο περιεχόμενο ως «κατήχηση» που είναι «ακατάλληλη» για τα ανήλικα παιδιά.

Ως εκ τούτου, οι υπέρμαχοι της ελευθερίας του λόγου θα πρέπει να αγωνιστούν για λογαριασμό των νεαρών αναγνωστών και των συγγραφέων για να διατηρήσουν τα ΛΟΑΤΚΙ+ βιβλία προσβάσιμα σε μαθητές όλων των ηλικιών.
Δες και αυτό!