Χρώμα, χορός, ψυχή και ένα απαγορευμένο love story στο αναπάντεχο crowd-pleaser που θα αποτελέσει ορόσημο του queer σινεμά. Η πρώτη ταινία από το Πακιστάν που προβλήθηκε στο Φεστιβάλ Καννών κέρδισε τον Queer Χρυσό Φοίνικα, απαγορεύτηκε στην πατρίδα της και αποτελεί την πρόταση της χώρας για τα Όσκαρ.

Το Joyland έρχεται από 26 Ιανουαρίου στους κινηματογράφους και σύντομα αποκλειστικά στο cinobo.com.

Σύνοψη
Καθώς η ευτυχισμένη πατριαρχική οικογένεια Ράνα λαχταρά τη γέννηση ενός αγοριού, ο νεότερος από τους άνδρες της οικογένειας πιάνει δουλειά σε ένα ερωτικό χοροθέατρο και καταλήγει να ερωτεύεται μια δυναμική και φιλόδοξη τρανς στάρλετ. Η απαγορευμένη ιστορία αγάπης τους φωτίζει σιγά σιγά την επιθυμία ολόκληρης της οικογένειας για σεξουαλική επανάσταση.

Κέρδισε διπλές προσκλήσεις για την ταινία Διαγωνισμός


  • Ολοφώτεινο crowd pleaser, Variety
  • Από τις πιο όμορφες ταινίες της χρονιάς, Le Monde
  • Σου κλέβει την καρδιά, Film Companion

Έχει κερδίσει: Queer Χρυσός Φοίνικας (Φεστιβάλ Καννών 2022), Βραβείο Σεναρίου (Νύχτες Πρεμιέρας 2022), η επίσημη πρόταση Πακιστάν (Όσκαρ 2023).

Σημείωμα του σκηνοθέτη Σαΐμ Σαντίκ
Έχω στο μυαλό μου την ιστορία του Joyland πολύ καιρό. Σήμερα, όταν κοιτάζω πίσω, συνειδητοποιώ ότι αυτή η εξ ολοκλήρου φανταστική αλλά συναισθηματικά αυτοβιογραφική ιστορία ήρθε στον ενήλικο εγκέφαλό μου σαν δώρο. Έγινε ένα μέσο να διερευνήσω τον τόπο μου ως νεαρός άνδρας που δεν ήταν ποτέ αρκετά άντρας για μια πατριαρχική κοινωνία. Μεγαλώνοντας, είδα τους χαρακτήρες του Joyland να μεγαλώνουν μαζί μου, όπως οι λίγοι εκείνοι έφηβοι φίλοι που μένουν κοντά σου μετά το τέλος του σχολείου. Οι αγώνες μου με τις έννοιες της επιθυμίας, της παράδοσης, της αρρενωπότητας, της οικογένειας και της ελευθερίας έγιναν οι αγώνες τους. Όταν θύμωνα πολύ, με μάθαιναν να είμαι συμπονετικός. Όταν απογοητεύονταν πολύ, έκανα ένα αστείο ή τους πήγαινα βόλτα σε ένα λούνα παρκ. Τελικά, η κάθαρσή τους έγινε δική μου.

Το Joyland είναι μια απο-ρομαντικοποίηση μιας ιστορίας ενηλικίωσης και ένας φόρος τιμής σε όλες τις γυναίκες, τους άνδρες και τους τρανς ανθρώπους που πληρώνουν το ανθρώπινο τίμημα της πατριαρχίας. Είναι επίσης μια ωδή στην επιθυμία που δημιουργεί απίθανους δεσμούς και στην αγάπη που τους κάνει αθάνατους. Τελικά, δεν είναι παρά ένα ραγισμένο γράμμα αγάπης προς την πατρίδα μου.

Βιογραφικό σκηνοθέτη
Πακιστανός σκηνοθέτης του οποίου η ταινία Joyland είναι η πρώτη πακιστανική μεγάλου μήκους ταινία που έκανε πρεμιέρα στο τμήμα Ένα Κάποιο Βλέμμα του Φεστιβάλ Καννών. Η μικρού μήκους Darling ήταν η πρώτη πακιστανική ταινία που έκανε πρεμιέρα στο 76ο Φεστιβάλ Βενετίας, όπου κέρδισε το βραβείο Orizzonti καλύτερης ταινίας. Ήταν επίσημη επιλογή στο Φεστιβάλ Τορόντο 2019, κέρδισε ειδικό βραβείο κριτικής επιτροπής στο South by Southwest 2020 και βρήκε διανομή από τη Focus Features. Η προηγούμενη μικρού μήκους ταινία του Nice Talking to You, ήταν επίσημη επιλογή στα South by Southwest 2019, Palm Springs International Shortsfest 2019, μπήκε στη βραχεία λίστα BAFTA για την καλύτερη φοιτητική ταινία και κέρδισε το βραβείο καλύτερης σκηνοθεσίας του Vimeo στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Πανεπιστημίου Κολούμπια 2018. Κέρδισε επίσης το Χρυσό Βραβείο Kodak Φοιτητικής Υποτροφίας. Αυτή την εποχή γράφει την κινηματογραφική μεταφορά του μπεστ σέλερ των New York Times, Hotel on the Corner of Bitter and Sweet, που θα σκηνοθετήσει ο υποψήφιος για Όσκαρ Μπινγκ Λιού. Έχει πτυχίο ανθρωπολογίας από το Πανεπιστήμιο της Λαχόρης και MFA στη σκηνοθεσία κινηματογράφου από το Πανεπιστήμιο Κολούμπια.

Συντελεστές

Σενάριο | Σκηνοθεσία: Σαΐμ Σαντίκ
Φωτογραφία: Τζο Σααντέ
Διεύθυνση παραγωγής: Κανγουάλ Κουσάτ
Μοντάζ: Τζασμίν Τενούτσι, Σαΐμ Σαντίκ
Κοστούμια: Ζόγια Χασάν
Χορογραφίες: Γκιουλσάν Ματζίντ
Μουσική: Αμπντουλάχ Σιντίκι
Ήχος: Νέιθαν Ράιλι
Πρωταγωνιστούν: Αλίνα Καν, Αλί Τζουνέτζο, Ραστί Φαρούκ, Σαρβάτ Γκιλανί

Σχετικά με το Cinobo
Το Cinobo είναι η ελληνική streaming πλατφόρμα και εταιρία διανομής που ειδικεύεται στον ανεξάρτητο και arthouse κινηματογράφο. Ιδρύθηκε το 2020, έχει παρουσία σε Ελλάδα και Κύπρο και όραμά του είναι να φέρει το “μεγάλο σινεμά, σε όλες τις οθόνες”, συγκεντρώνοντας προσεκτικά επιλεγμένο κινηματογραφικό περιεχόμενο από όλο τον κόσμο και την Ελλάδα που είναι συχνά διάσπαρτο ή και δυσεύρετο. Σήμερα, το Cinobo δίνει πρόσβαση στον μεγαλύτερο κατάλογο ανεξάρτητου κινηματογράφου μέσω μιας εκτενούς επιμελημένης online ταινιοθήκης για όλες τις διαθέσεις. Η πρόσβαση στην πλατφόρμα είναι δυνατή από εφαρμογή σε Smart TV, smartphone και tablet και μέσω του cinobo.com σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Ο χρήστης έχει τη δυνατότητα δωρεάν δοκιμής για 14 ημέρες και έκτοτε με 7.99€/μήνα, δίχως μακροχρόνιες δεσμεύσεις, έχει απεριόριστη πρόσβαση σε όλο τον κατάλογο, με δυνατότητα παρακολούθησης από 2 οθόνες ταυτόχρονα και δυνατότητα προβολής εκτός σύνδεσης.


Πληροφορίες: 

Πρεμιέρα: 26 Ιανουαρίου 2023
Διάρκεια: 126′
Χώρα, Έτος Παραγωγής: Πακιστάν, 2022

Επισκεφτείτε το Cinobo στα: www.cinobo.com | Facebook | Instagram | YouTube | LinkedIn | TikTok

3+1 κουήρ ταινίες που αναμένουμε να δούμε στις κινηματογραφικές αίθουσες