Το Pornhub μηνύει το Τέξας για τον νόμο επαλήθευσης ηλικίας

14/08/2023
από
Pornhub
Pornhub
Από τον επόμενο μήνα, οι εταιρείες που διανέμουν σεξουαλικό υλικό στο διαδίκτυο θα πρέπει να επαληθεύσουν ότι όσοι έχουν πρόσβαση σε τέτοιο υλικό στο Τέξας είναι τουλάχιστον 18 ετών.

Ο νόμος, House Bill 1181, επιβάλλει μια «Προειδοποίηση για την υγεία και τις ανθρώπινες υπηρεσίες του Τέξας» σε όλους τους ιστότοπους με περιεχόμενο ενηλίκων, μαζί με μια διαδικασία επαλήθευσης της ηλικίας κάποιου, σύμφωνα με το κρατικό ραδιόφωνο του Τέξας. Το νομοσχέδιο υπεγράφη από τον ακροδεξιό Ρεπουμπλικανό κυβερνήτη, Γκρεγκ Άμποτ, τον Ιούνιο.

Για να επαληθεύσουν την ηλικία τους, όσοι έχουν πρόσβαση στους ιστότοπους θα πρέπει να υποβάλουν φωτογραφίες της ταυτότητάς τους, με τη φωτογραφία τους, και να παρέχουν σαρώσεις προσώπου, ή άλλες πληροφορίες.

Η Pornhub και μια ομάδα άλλων εταιρειών και ατόμων στη βιομηχανία ψυχαγωγίας ενηλίκων έχουν μηνύσει το Τέξας και υποστήριξαν ότι ο επικείμενος νόμος αποτελεί παραβίαση του Συντάγματος των ΗΠΑ, καθώς και του νόμου περί ευπρέπειας των επικοινωνιών.

Η ομάδα που ηγείται της κατηγορίας λέγεται The Free Speech Coalition.

«Ο νόμος απαιτεί από τους ενάγοντες να αποκλείουν την πρόσβαση στις ιστοσελίδες τους στο Τέξας, εκτός εάν εφαρμόζουν ένα σύστημα, που απαιτεί από όλους τους επισκέπτες, να μεταδίδουν τα προσωπικά τους στοιχεία, για να επαληθεύσουν ότι είναι τουλάχιστον δεκαοκτώ ετών», αναφέρει η καταγγελία που υποβλήθηκε από το The Free Speech Coalition και άλλες ομάδες στο δικαστήριο. «Ο Νόμος σκοπεύει, επίσης, να υποχρεώσει τους ενάγοντες να εμφανίσουν μια μακροσκελή, αμφιλεγόμενη, και πραγματικά ψευδή «ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΕΞΑΣ» στους ιστοτόπους τους – κακολογώντας το πολύ προστατευμένο συνταγματικά περιεχόμενο που παρουσιάζουν».

Στην ουσία, αναφέρει η καταγγελία, ότι δεν πρόκειται για την προστασία των ανηλίκων από την πρόσβαση σε υλικό για ενηλίκους, αλλά για τον αποκλεισμό της πρόσβασης σε υλικό, με το οποίο διαφωνούν οι αξιωματούχοι και οι νομοθέτες του Τέξας.

Η καταγγελία αναφέρει ότι ο νόμος χρησιμοποιεί «τα λιγότερο αποτελεσματικά, και όμως τα πιο περιοριστικά, μέσα για την επίτευξη του δηλωμένου σκοπού του Τέξας, για τη φερόμενη προστασία των ανηλίκων».

Οι ομάδες αναφέρουν, ότι οι ανήλικοι θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν VPN ή Tor, για να έχουν πρόσβαση στο υλικό, ούτως ή άλλως, και ότι ένας καλύτερος τρόπος περιορισμού αυτού του περιεχομένου σε ανηλίκους, θα ήταν ο αποκλεισμός περιεχομένου στη συσκευή.

«Αλλά, τέτοια πολύ πιο αποτελεσματικά και πολύ λιγότερο περιοριστικά μέσα δεν έχουν πραγματικά σημασία για το Τέξας, του οποίου ο πραγματικός στόχος, δεν είναι η προστασία των ανηλίκων, αλλά η καταστολή της συνταγματικά προστατευμένης ελευθερίας του λόγου, που η Πολιτεία δεν ευνοεί», αναφέρει η αγωγή.

Αναφέρεται επίσης ότι: «Το Τέξας θα μπορούσε εύκολα να διαδώσει το ιδεολογικό του, αντι-πορνογραφικό μήνυμά του, μέσω ανακοινώσεων της δημόσιας υπηρεσίας, χωρίς να επιβάλει την άποψή του σε άλλους, μέσω επιβεβλημένων δηλώσεων, που είναι ένα μείγμα ψεύδους, απαξιωμένης ψευδοεπιστήμης, και αβάσιμων κατηγοριών».

Παρόμοια απαίτηση για επαλήθευση ηλικίας έχει ζητηθεί και στη Λουιζιάνα, όπου έχει, επίσης, ασκηθεί νομική προσφυγή κατά της πολιτείας. Ο νόμος της Λουιζιάνα υποχρεώνει τους ιστότοπους να έχουν μια διαδικασία επαλήθευσης ηλικίας, εάν ο ιστότοπος έχει 33,3%, ή περισσότερο υλικό, που θεωρείται από τον νόμο, ως “επιβλαβές για ανηλίκους”. Το TPR, σημειώνει, ότι η διαδικτυακή επισκεψιμότητα στο Pornhub στη Λουιζιάνα έχει μειωθεί κατά 80% από την έναρξη ισχύος του νόμου.

Έξι άλλες πολιτείες έχουν επίσης εγκρίνει τέτοιους νόμους.
Δες και αυτό!