«Το παρτάλι» του Θεόδωρου Γρηγοριάδη στο Θέατρο Μαβίλη

02/10/2026
Άνθρωποι που μεγαλώνουν μέσα στον φόβο, στη σιωπή και στην απόρριψη, αναζητώντας μια θέση σε έναν κόσμο που δεν είναι έτοιμος να τους χωρέσει.

Υπάρχουν άνθρωποι που γεννιούνται σε λάθος εποχή.

Το «Παρτάλι», το εμβληματικό μυθιστόρημα του Θεόδωρου Γρηγοριάδη, ένα από τα σημαντικότερα έργα της σύγχρονης ελληνικής λογοτεχνίας, ζωντανεύει στη σκηνή σε μορφή θεατρικού μονολόγου, με τον Φώτη Σεργουλόπουλο σε μια από τις πιο απαιτητικές και συγκινητικές ερμηνείες της πορείας του, σε σκηνοθεσία του Φωκά Ευαγγελινού.

Ένα μικρό αγόρι μεγαλώνει σε ένα ορεινό χωριό της Μακεδονίας, στα χρόνια της βουλγαρικής κατοχής. Η μητέρα του, προσπαθώντας να το προστατεύσει από τη βία του πολέμου, το ντύνει σαν κορίτσι. Αυτό που αρχίζει ως πράξη αγάπης, γίνεται μια ολόκληρη ζωή.

Το παιδί γίνεται ο «διαφορετικός». Ο άνθρωπος που όλοι κοιτούν αλλά κανείς δεν βλέπει πραγματικά.

Από τα δύσβατα μονοπάτια του Παγγαίου μέχρι τα λαϊκά ξενοδοχεία της Θεσσαλονίκης και από εκεί στη Νέα Υόρκη της δεκαετίας του ’80, η ζωή του γίνεται μια αδιάκοπη διαδρομή ανάμεσα στην απώλεια και την ελπίδα, στον έρωτα και την εγκατάλειψη, στη μνήμη και τη λύτρωση.

Δεν αφηγείται μόνο τη δική του ιστορία. Αφηγείται την ιστορία όλων εκείνων που χρειάστηκε κάποτε να κρύψουν τον εαυτό τους για να επιβιώσουν. Με βαθιά συγκίνηση, χιούμορ, αυτοσαρκασμό και μια σπάνια ποιητική δύναμη, το «Παρτάλι» μιλά για την ανάγκη του ανθρώπου να αγαπηθεί όπως πραγματικά είναι. Για τη μοναξιά που αφήνει η απόρριψη. Για την οικογένεια, την πατρίδα, τη μνήμη και τη συγχώρεση.

Πάνω απ’ όλα, όμως, μιλά για το ανίκητο δικαίωμα κάθε ανθρώπου να υπάρξει.

Ένα έργο που, είκοσι πέντε χρόνια μετά την πρώτη του κυκλοφορία, παραμένει πιο επίκαιρο από ποτέ, συγκινώντας όχι γιατί μιλά για τη διαφορετικότητα, αλλά γιατί μιλά για την ανθρώπινη ανάγκη να ανήκουμε κάπου.

Από τις 11 Νοεμβρίου 2026, το Θέατρο Μαβίλη υποδέχεται «Το Παρτάλι» μια παράσταση που φιλοδοξεί να αποτελέσει ένα από τα σημαντικότερα θεατρικά γεγονότα της νέας σεζόν.

«Το Παρτάλι»

Γιατί υπάρχουν ιστορίες που δεν ζητούν να τις κρίνεις.

Μόνο να τις ακούσεις.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Κείμενο: Θεόδωρος Γρηγοριάδης 

Σκηνοθεσία: Φωκάς Ευαγγελινός 

Ερμηνεία: Φώτης Σεργουλόπουλος 

Σκηνογράφος: Γιάννης Μουρίκης 

Ενδυματολόγος: Γιώργος Σεγρεδάκης 

Μουσική: Θέμης Καραμουρατίδης 

Στίχοι τραγουδιού: Γεράσιμος Ανδρεάτος 

Φωτισμοί: Στέλλα Κάλτσου

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Από τον Νοέμβριο του 2026, στο νέο Θέατρο Μαβίλη

Θέατρο: Θέατρο Μαβίλη

Παραστάσεις: κάθε Τετάρτη και Πέμπτη, στις 20:30

Τιμές εισιτηρίων:

Γενική είσοδος: 20€

Φοιτητικό / Ανέργων / ΑΜΕΑ / Ομαδικά εισιτήρια: 17€

Κάθε Πέμπτη ισχύει ατέλεια: 12€




Δες και αυτό!