Το Όρεγκον έγινε η 14η Πολιτεία των Η.Π.Α. που τελικά αποφάσισε να απαγορεύσει τη λεγόμενη «γκέι άμυνα» την Κυριακή (23 Μαΐου), αφήνοντας άλλες 36 Πολιτείες να κάνουν το ίδιο.

Η Κυβερνήτης, Kate Brown, υπέγραψε το νομοσχέδιο 704 της Γερουσίας, το οποίο απαγορεύει τις/τους εναγόμενες/ους από το να χρησιμοποιήσουν τον σεξουαλικό προσανατολισμό ή την ταυτότητα του φύλου του θύματος για να υπερασπιστούν τις πράξεις τους.

«Η έγκριση αυτού του νομοσχεδίου θα στείλει ένα ισχυρό και προληπτικό μήνυμα ότι ο δράστης δολοφονίας δεύτερου βαθμού δε θα είναι σε θέση να δικαιολογήσει το έγκλημα που διέπραξε, απλά με βάση το ποιο είναι το θύμα του», δήλωσε η κύρια χορηγός του νομοσχεδίου, Δημοκρατικός νομοθέτης Karin Power, σύμφωνα με την Washington Blade.

Η νομική αυτή στρατηγική, χρησιμοποιήθηκε ιστορικά πολλές φορές για την ελάφρυνση των κατηγοριών, ή τη μείωση της ποινής. Η λογική πίσω από αυτήν υποστηρίζει ότι ο εναγόμενος ενήργησε σε κατάσταση προσωρινής ακραίας συναισθηματικής διαταραχής λόγω ανεπιθύμητων σεξουαλικών εξελίξεων από τα ΛΟΑΤ+ άτομα.

Τόσο οι νομικοί εμπειρογνώμονες όσο και οι υποστηρικτές της κουήρ κοινότητας υποστήριξαν ότι μια τέτοια υπεράσπιση μεταθέτει την ευθύνη στο θύμα – ενσωματώνοντας αποτελεσματικά την ομοφοβία στο νόμο.

Όμως, όπως το SB704 αναφέρει: «Η ανακάλυψη του σωστού ή αντιληπτού φύλου του θύματος, της ταυτότητας του φύλου, της έκφρασης του φύλου, ή του σεξουαλικού προσανατολισμού δεν αποτελεί εύλογη εξήγηση για ακραίες συναισθηματικές διαταραχές ή σκοπούς θετικής υπεράσπισης σε φόνο δευτέρου βαθμού.»