Οι ψηφοφόροι στο φιλελεύθερο Όρεγκον ψήφισαν την Τρίτη για την αποποινικοποίηση μικρών ποσοτήτων από αυτά που συχνά αναφέρονται ως σκληρές ναρκωτικές ουσίες, όπως κοκαΐνη, ηρωίνη, οξυκωδόνη και μεθαμφεταμίνες. Η Πολιτεία του Όρεγκον, μαζί με την Ουάσιγκτον D.C., νομιμοποίησε, επίσης, την προσωπική χρήση ψυχεδελικών μανιταριών, ενώ τέσσερις άλλες Πολιτείες (Αριζόνα, Νιου Τζέρσεϋ, Νότια Ντακότα και Μοντάνα) νομιμοποίησαν την ψυχαγωγική μαριχουάνα.

Οι μεγαλύτερες ποσότητες «σκληρών ουσιών» στο Όρεγκον θα παραμείνουν αθέμιτες και η πώληση ναρκωτικών κακούργημα.

Οι υποστηρικτές πιέζουν για νομιμοποίηση, ή τουλάχιστον χαλάρωση των νόμων για τα ναρκωτικά, εδώ και δεκαετίες, λέγοντας ότι η ποινικοποίηση της χρήσης ουσιών και της κατάχρησης, οδηγεί σε ζητήματα ανεργίας και φτώχειας. Συχνά, είναι δύσκολο για άτομα με αρχεία συλλήψεων για κατοχή ναρκωτικών να βρουν δουλειά ή σπίτι και εκείνοι που πλήττονται περισσότερο είναι άνθρωποι με διαφορετικό του λευκού χρώμα δέρματος, συμπεριλαμβανομένων των ιθαγενών Αμερικανών και τα άτομα που ζουν με τον ιό του HIV.

Το ψηφοδέλτιο στο Όρεγκον πέρασε με -πάνω από το 60%- την υποστήριξη των ακτιβιστριών/ών για την αποποινικοποίηση, ελπίζοντας ότι αυτό θα ωθήσει σε περισσότερη νομιμοποίηση σε ομοσπονδιακό επίπεδο. Μέρος του μέτρου της Πολιτείας αποτελεί το ότι τα περισσότερα έσοδα από τις νόμιμες πωλήσεις μαριχουάνας, οι οποίες αποποινικοποιήθηκαν το 2015, θα διατεθεί στη θεραπεία αποκατάστασης εξαρτημέων ατόμων από τις πιο σκληρές ουσίες.

«Χαρακτηρίζαμε τους ανθρώπους εγκληματίες για τουλάχιστον 50 χρόνια, και αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι δεν έχουμε φτάσει ποτέ πιο κοντά στο να έχουμε, για τα αγαπημένα μας πρόσωπα, τη φροντίδα που χρειάζονται στην κλίμακα που απαιτείται» , δήλωσε στην The Washington Post η Kassandra Frederique, εκτελεστική διευθύντρια της Drug Policy Alliance, η οποία υποστήριξε το μέτρο του Όρεγκον: «Η ποινικοποίηση δεν είναι αποτρεπτική στη χρήση και δεν είναι μια ανθρώπινη προσέγγιση. Αυτό αφορά την αναγνώριση ότι πρέπει να υποστηρίξουμε τους ανθρώπους.” 

Σεξ, ουσίες και παρτάρισμα – Τι παίζει; | Κατανοώντας το Chemsex