Το νέο ομοφοβικό και σεξιστικό άρθρο της εφημερίδας «ΕΣΤΙΑ»

Με αφορμή τις πρόσφατες δηλώσεις του Στέφανου Κασσελάκη για την παρένθετη μητρότητα, η εφημερίδα ΕΣΤΙΑ δημοσίευσε ένα νέο ομοφοβικό άρθρο, στο οποίο αμφισβητεί ξανά τις ΛΟΑΤΚΙ+ οικογένειες με το επιχείρημα του σεβασμού του ρόλου των γυναικών. 

Η συγκεκριμένη εφημερίδα είχε κυκλοφορήσει πρόσφατα ένα έντονα ομοφοβικό πρωτοσέλιδο στο οποίο αμφισβητούσε την οικογένεια του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, με τον σύντροφο του Τάιλερ, και τον σκύλο τους. Χωρίς καμία πρόθεση υπεράσπισης των δηλώσεων του Στέφανου Κασσελάκη, έχει σημασία να αναδείξουμε τις πολλαπλά προβληματικές πλευρές του συγκεκριμένου δημοσιεύματος.

Το άρθρο βάζει ξανά στο στόχαστρο τα παραπάνω πρόσωπα, με το επιχείρημα του σεβασμού του γυναικείου ρόλου (;). Ντυμένο με μια υποτιθέμενη φεμινιστική ανησυχία για τον ρόλο της γυναίκας στην κοινωνία, η ΕΣΤΙΑ αμφισβητεί ξανά τις ΛΟΑΤΚΙ+ οικογένειες, χρησιμοποιώντας απλά διαφορετικές λέξεις.

«Ὅταν ὅμως ὁ ἀρχηγός τῆς ἀξιωματικῆς Ἀντιπολιτεύσεως ἀναφέρεται κατά τέτοιον ἀπαξιωτικό τρόπο στόν ρόλο τῆς γυναίκας, τό ζήτημα γίνεται πιεστικά σοβαρό. Αὐτός εἶναι δηλαδή γιά τόν κ. Κασσελάκη ὁ ρόλος τῆς γυναίκας στήν κοινωνία; Νά κυοφορεῖ γιά τούς –ἀνήμπορους πρός ἀναπαραγωγήν– ΛΟΑΤΚΙ;», γράφει το δημοσίευμα.

Ξαφνικά μια έντονα συντηρητική εφημερίδα ενδιαφέρεται για την αυτονομία των γυναικείων σωμάτων. Να θυμίσουμε ότι το 2021, άρθρο στην ΕΣΤΙΑ δικαιολογούσε την αντί-φεμινιστική θέση του Στέλιου Κυμπουρόπουλου, η οποία αμφισβητούσε τα αναπαραγωγικά δικαιώματα, και υπερασπιζόταν την ελευθερία του λόγου σε ζητήματα που δεν έχουν ακόμα λυθεί, αναφερόμενη στο δικαίωμα της άμβλωσης. Το συγκεκριμένο άρθρο υπογράφει ο Μανώλης Κοττάκης, ο ίδιος που υπογράφει και το πρόσφατο ομοφοβικό πρωτοσέλιδο της ΕΣΤΙΑΣ.

Δεν είναι καινούργιο φαινόμενο η εργαλειοποίηση των φεμινιστικών δικαιωμάτων με σκοπό την υποβάθμιση άλλων (όπως αυτά των μεταναστών και των προσφύγων, ή των ΛΟΑΤΚΙ+ στην περίπτωση μας). Αυτήν τη φορά, η χρήση ενός υποτιθέμενα φιλικού προς τα γυναικεία δικαιώματα λόγου έρχεται να απορρίψει ξανά τις ΛΟΑΤΚΙ+ οικογένειες. Ωστόσο, ακόμα κι αυτός ο λόγος είναι έντονα σεξιστικός από την υιοθέτηση και μόνο της φράσης «ρόλος των γυναικών» και «ρόλος της μητρότητας». Για την εφημερίδα, ο ρόλος των γυναικών είναι η τεκνοποίηση και η μητρότητα, και για αυτό εναντιώνονται στην διαδικασία της παρένθετης μητρότητας, η οποία έρχεται να αμφισβητήσει αυτούς ακριβώς τους «ρόλους».

Έχει σημασία να τονίσουμε ότι η παρένθετη μητρότητα είναι νόμιμη στην Ελλάδα, από τη στιγμή που δεν υπάρχει κάποια οικονομική συνεισφορά. Δηλαδή, ο νόμος επιτρέπει κανονικά την «αλτρουιστική παρένθετη μητρότητα». Ωστόσο, η εφημερίδα αγνοεί αυτό το κομμάτι, και υποθέτει ότι δύο γκέι άνδρες θα πληρώσουν οπωσδήποτε ένα άτομο για να κυοφορήσει το παιδί τους, δημιουργώντας με το ύφος τους ένα είδος ηθικού πανικού.

«Καί ἐπειδή προφανῶς οἱ δύο ἐν λόγῳ σύντροφοι ἀδυνατοῦν νά τεκνοποιήσουν, θά θελήσουν νά τά ἀποκτήσουν χρησιμοποιῶντας μιά «παρένθετη μητέρα», μιά γυναῖκα δηλαδή τήν ὁποία προφανῶς θά πληρώσουν, προκειμένου νά τήν χρησιμοποιήσουν νά κυοφορήσει γιά λογαριασμό τους», γράφουν.

Στη συνέχεια, αναφέρουν ότι η συγκεκριμένη διαδικασία δημιουργίας ζωής δεν περιέχει κανένα είδος αγάπης. Και πάλι συμβαίνει μια υπόθεση κατά την οποία όλα τα άτομα (οι γυναίκες σύμφωνα με το δημοσίευμα) οφείλουν να επιθυμούν το «μωρό» που θα προέλθει από την κυοφορία τους, αμφισβητώντας έτσι και τη διαδικασία της υιοθεσίας, αλλά και του δικαιώματος στην άμβλωση.

Το άρθρο καταλήγει να είναι και ομοφοβικό και σεξιστικό, λοιπόν, ενώ προσπαθεί να προβάλλει ένα, σε πολλά εισαγωγικά, «φεμινιστικό» προφίλ, με απώτερο σκοπό να εκφράσει την αντίθεση του στις ΛΟΑΤΚΙ+ οικογένειες.

Ανδρομάχη Κουτσουλέντη

Παραλίγο να με λένε Αστραδενή, οπότε χαίρομαι με το Ανδρομάχη. Μου αρέσει πολύ να διαβάζω ό,τι έχει σχέση με φύλο, σεξουαλικότητα και φεμινισμό. Οι έρωτες της ζωής μου είναι τετράποδοι και τριχωτοί, και κοινώς αποκαλούνται γάτες.
Δες και αυτό!