Η σειρά βιβλίων «Ηeartstopper» της βραβευμένης Alice Oseman, που έχει πουλήσει πάνω από ένα εκατομμύριο αντίτυπα παγκοσμίως, είναι πλέον διαθέσιμη στα ελληνικά από τις εκδόσεις Διόπτρα.

Ακόμη και σήμερα οι τίτλοι των -queer- βιβλίων που είναι διαθέσιμοι στα ελληνικά δεν είναι τόσοι όσοι θα θέλαμε. Χωρίς αυτό βέβαια να σημαίνει ότι δεν υπάρχουν. Πάρτε για παράδειγμα τις εκδόσεις Διόπτρα, που μας εξέπληξε (για μια ακόμη φορά) ευχάριστα, μεταφράζοντας το graphic novel φαινόμενο που ακούει στο όνομα «Ηeartstopper».

Πάρε μέρος στον διαγωνισμό και διεκδίκησε την σειρά βιβλίων «Ηeartstopper»

Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα από την αρχή. Ήταν το 2018 όταν η Βρετανίδα συγγραφέας και εικονογράφος, Alice Oseman, ξεκίνησε ένα crownfunding με στόχο την έκδοση ενός digital queer κόμικ. Η ανταπόκριση του κόσμου ήταν τέτοια, που το απαιτούμενο ποσό συγκεντρώθηκε τις πρώτες δύο ώρες, τραβώντας μάλιστα και την προσοχή ενός εκδοτικού, που ανέλαβε τη μαζική του κυκλοφορία. Έτσι ο πρώτος επίσημος τόμος του «Ηeartstopper» κυκλοφόρησε την άνοιξη του 2019, με άλλους τρεις να ακολουθούν. Το «Ηeartstopper» γνώρισε παγκόσμια επιτυχία ενώ έγινε και σειρά από το Netflix.

@dioptra

Λεπτομέρειες στο link in bio. Και στα βιβλιοπωλεία! #dioptrabooks #booktok #greekbooktok #heartstopper

♬ sonido original – Todo Salseo

Αυτά τα συνολικά τέσσερα graphic novels φέρνουν στη χώρα μας οι εκδόσεις Διόπτρα, σε μια αναζωογονητική – για εμάς τα queer άτομα – ελληνική μετάφραση για την ιστορία δύο αγοριών που γνωρίζονται, γίνονται φίλοι και τελικά ερωτεύονται. Και λέω αναζωογονητική γιατί έχουμε συνηθίσει οι ελληνικές μεταφράσεις queer έργων να πέφτουν πάνω σε γλωσσικούς στερεοτυπισμούς και κοινοτυπίες. Τι καλύτερο, λοιπόν, τώρα το καλοκαίρι, να ταξιδέψεις στον queer graphic κόσμο του «Ηeartstopper», παρακολουθώντας την εξέλιξη ενός νεανικού έρωτα, διαπραγματευόμενος ζητήματα όπως το coming out, η αποδοχή αλλά και η σημασία να είσαι ο εαυτός σου.

https://www.tiktok.com/@dioptra/video/7118041882394971397

Πιο συγκεκριμένα, τα βιβλία διαπραγματεύονται την ιστορία δύο έφηβων αγοριών, του Νικ και του Τσάρλι, τα οποία γνωρίζονται στο σχολείο, γίνονται φίλοι και ερωτεύονται. Μέσα από τα βιβλία παρακολουθούμε τις όμορφες και τις άσχημες στιγμές της αγάπης, της φιλίας, της ψυχικής υγείας, των coming out των πρωταγωνιστών αλλά και των υπέροχων χαρακτήρων που τους πλαισιώνουν.

Τα βιβλία της σειράς:

Βιβλίο 1: Ένα αγόρι γνωρίζει ένα αγόρι
Βιβλίο 2: Φιλί
Βιβλίο 3: Αποκάλυψη
Βιβλίο 4: Ταξίδι

Για να δείτε όλη τη σειρά, να διαβάσετε αποσπάσματα και να αγοράσετε από τις Εκδόσεις Διόπτρα, πατήστε εδώ

Για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα για νέες κυκλοφορίες και εκδηλώσεις, ακολουθήστε την σελίδα των Εκδόσεων Διόπτρα στο facebook, εδώ.

Ηeartstopper

Από μικρός ήθελα να γίνω αστροναύτης. Εξάλλου, πάντα θυμάμαι να μου λένε ότι "πετάω στα αστέρια". Λόγω όμως σχετικής υψοφοβίας αποφάσισα να αλλάξω επαγγελματικό προσανατολισμό και να γίνω δημοσιογράφος (απ' το κακό στο χειρότερο), Μπήκα στο Πάντειο (Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων & Πολιτισμού) και λίγους καφέδες αργότερα πήρα το πτυχίο μου. Έκτοτε το επαγγελματικό μου μετερίζι με έχει οδηγήσει στην πόρτα ανθρωπιστικών οργανισμών (Διεθνή Αμνηστία, Έλιξ) αλλά και πολλών έντυπων και διαδικτυακών μέσων (Esquire, Nitro, Protagon, κλπ). Η σχέση μου με το Antivirus ξεκίνησε τυχαία τον Μάρτιο του 2013. Έκτοτε έγινε λατρεία... Είτε εδώ είτε στο περιοδικό, όλο και κάπου θα με πετύχετε. Αν τώρα θέλετε να κάνετε και κάποιο σχόλιο... θα με βρείτε στο [email protected]. Cu!