Το γράμμα ενός gay πατέρα στον Ian Thorpe

22/07/2014
antivirus magazine διαφήμιση

Italy Giorgio Armani FashionΠριν από λίγες μέρες, ο ολυμπιονίκης στην κολύμβησης Ian Thorpe αποφάσισε να μιλήσει ανοιχτά για τη σεξουαλικότητα του. Μια απόφαση που προκάλεσε τα σχόλια και κυρίως την υποστήριξη της κοινής γνώμης. Ανάμεσα τους και ένας gay πατέρας που επέλεξε να στείλει μια επιστολή στο διάσημο αθλητή.

Αγαπητέ κ. Thorpe,

Είμαι πολύ συγκινημένος με τη δημόσια αποκάλυψή που κάνατε την περασμένη εβδομάδα, ως ένας gay άνδρας. Σχετίζομαι με εσάς με έναν τρόπο που δεν έχει τύχει με πολλές άλλες προσωπικότητες που μίλησαν δημόσια για το σεξουαλικό τους προσανατολισμό. Είναι μάλλον περίεργο πράγμα που σχετίζομαι τόσο, μιας και δεν είμαι ούτε κολυμβητής, ούτε αθλητής. Δεν πραγματοποίησα το μεγαλύτερο όνειρο μου στα 19.

Ζούσα και εγώ στο σκοτάδι της ίδιας ντουλάπας, όπως και εσείς. Όταν ήσασταν στα 15, οι δημοσιογράφοι προσπαθούσαν να εισχωρήσουν στην προσωπική σας ζωή, ρωτώντας σας για τη σεξουαλικότητάς σας. Όταν ήμουν εγώ 15, ανώνυμοι συμμαθητές έκαναν ουσιαστικά το ίδιο πράγμα σε μένα γράφοντας τη λέξη “αδερφή” στο ντουλάπι μου. Πιστεύω ότι εσείς και εγώ μοιραστήκαμε το ίδια ταπέινωση σχετικά με την αποκάλυψη και ίσως με κάποιο τρόπο να την νιώθουμε ακόμη.

Όπως και εσείς, βρήκα έναν “φίλο” στα ναρκωτικά και στο αλκοόλ και άρχισα να κάνω ένα “ανώδυνο” ταξίδι μέσα στα καταθληπτικά μέρη με τον εαυτό μου. Κατάφερα όμως τελικά να επιστρέψω σε μια νηφάλια κατάσταση. Φαίνεται ότι και εσείς προσπαθείτε να κάνετε το ίδιο.

Αυτό είναι το ευχαριστώ μου σε εσάς, σαν ένας ήρωας που εμπνεύσατε εκατομμύρια. Σας ευχαριστώ που είπατε μια ιστορία που δεν έγινε πιο εύκολη χάρη στην μακροχρόνια υποστήριξη της οικογένειας, της ομάδας και του κύκλου, όπως έκαναν άλλοι, αλλά που είπατε μια (ιστορία) με μυστικά, κατάθλιψη και σκέψεις αυτοκτονίας. Υπάρχουν πολλοί που μοιράζονται αυτήν την εμπειρία και χρειάζονται να δουν και να ακούσουν για το πως θα βγουν από αυτήν τη συγκεκριμένη ντουλάπα, την σκοτεινή ντουλάπα, στην ελπίδα.

Αυτό είναι επίσης, που θέλω να σας επιστρέψω τώρα: Ελπίδα. Είστε φρέσκος σε αυτήν τη νέα ανοιχτή ζωή. Είστε νέος στην ανάκαμψη. Σαν κάποιος που έχει βρεθεί εκεί, θέλω να σας πω ότι αυτό που βρίσκεται μπροστά για εσάς είναι θεαματικό. Για εμένα, το όνειρό μου ήταν η αγάπη της οικογένειας και να γίνω πατέρας. Ήξερα ότι αυτό έχει φυλάξει η ζωή για εμένα, σαν κομμάτι της διαδικασίας ανάκαμψης. Πήγα σε μια συνάντηση για τη διαδικασία ανάδοχης οικογένειας. Ανακάλυψα ότι όπως τα ναρκωτικά και το αλκοόλ απειλούσαν τη ζωή μου, υπήρχαν πολλά αθώα παιδιά των οποίων οι ζωές απειλούνταν από τον εθισμό στα ναρκωτικά και τον αλκοολισμό των γονιών τους. Η ανάκαμψη μου μπορούσε να με οδηγήσει στη πραγματική δημιουργία μιας οικογένειας. Κάτι που πραγματικά έγινε.

Είμαι πατέρας δύο 11χρονων – εκτεθειμένων από μικρά στα ναρκωτικά – χαρούμενων παιδιών που γνωρίζουν εξίσου την ιστορία σας. Σας βλέπουν σαν έναν ήρωα που δεν κρύβεται πλέον με μυστικά και που μένει εγκρατής απέναντι στο χημικό εθισμό.

Δεν υπονοώ ότι πρέπει να τρέξετε και να υιοθετήσετε και εσείς τα δικά σας παιδιά, ακόμα κι αν κάποια στιγμή το κάνετε. Θεωρώ ότι θα είναι πολύ τυχερά αυτά τα παιδιά. Προτείνω απλώς να ανεβείτε στα κύματα της αγάπης και της ζωής και να δείξετε και εδώ τη ίδια πειθαρχία, όπως κάνατε και με την κολύμβηση.

Σχετικά με την κολύμβηση είχατε πει: “Προσπαθώ να ακούω αυτό που κάνει το νερό, τη θέση που το νέρο θέλει να πάρω, Και από αυτό ξεκινάω, όταν αρχίζω να δημιουργώ την κίνηση που μου επιτρέπει να κολυμπώ”  Ακούστε αυτόν το νηφάλιο, χαρούμενο και ελεύθερο gay πατέρα. Η καινούρια αυθεντική ζωή σας είναι σαν το νερό. Ακούστε το τι κάνει, τη θέση που θέλει να έχετε. Τώρα δημιουργήστε την κίνηση.

Μια μέρα, όπως και στην κολύμβηση σας, αυτό ¨το νερό” θα τυλίξει και πάλι ένα χρυσό μετάλλιο γύρω από τον λαιμό σας. Αυτό το μετάλλιο θα έχει τα χέρια ενός μικρού αγοριού. Θα σας φτάνει, θα σας φιλάει για καληνύχτα και θας ψυθιρίζει στο αυτί “Καληνύχτα μπαμπά, Σε αγαπώ!”.

Θα γνωρίσετε τη νίκη όπως ποτέ άλλοτε. 

 

Vasilis Thanopoulos

Από μικρός ήθελα να γίνω αστροναύτης. Εξάλλου, πάντα θυμάμαι να μου λένε ότι "πετάω στα αστέρια". Λόγω όμως σχετικής υψοφοβίας αποφάσισα να αλλάξω επαγγελματικό προσανατολισμό και να γίνω δημοσιογράφος (απ' το κακό στο χειρότερο), Μπήκα στο Πάντειο (Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων & Πολιτισμού) και λίγους καφέδες αργότερα πήρα το πτυχίο μου. Έκτοτε το επαγγελματικό μου μετερίζι με έχει οδηγήσει στην πόρτα ανθρωπιστικών οργανισμών (Διεθνή Αμνηστία, Έλιξ) αλλά και πολλών έντυπων και διαδικτυακών μέσων (Esquire, Nitro, Protagon, κλπ). Η σχέση μου με το Antivirus ξεκίνησε τυχαία τον Μάρτιο του 2013. Έκτοτε έγινε λατρεία... Είτε εδώ είτε στο περιοδικό, όλο και κάπου θα με πετύχετε. Αν τώρα θέλετε να κάνετε και κάποιο σχόλιο... θα με βρείτε στο [email protected]. Cu!
Δες και αυτό!