Το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΔΕΕ) εξέδωσε απόφαση για μια υπόθεση στην οποία ένας άνδρας κατηγορεί τον πολωνικό κρατικό ραδιοτηλεοπτικό σταθμό TVP ότι τερμάτισε τη συνεργασία του μαζί του επειδή αυτός και ο σύζυγός του δημιούργησαν ένα βίντεο που «προωθεί την αποδοχή των ομόφυλων ζευγαριών».

«Ο σεξουαλικός προσανατολισμός δεν μπορεί να είναι λόγος άρνησης σύναψης σύμβασης με υπάλληλο», αποφάσισε το δικαστήριο, επικαλούμενο μια οδηγία της ΕΕ για την ίση μεταχείριση στην απασχόληση και την εργασία. Η υπόθεση θα περάσει τώρα σε πολωνικό δικαστήριο για την τελική απόφαση.

Ο Jakub Kwieciński εργαζόταν ως ανεξάρτητος ρεπόρτερ για το TVP από το 2010. Το 2017, ξαφνικά απομακρύνθηκε από τα καθήκοντά του και ενημερώθηκε ότι ο σταθμός τερμάτιζε τη συνεργασία του μαζί του – παρά, όπως λέει, τον είχαν διαβεβαιώσει ότι θα συνεχιστεί κανονικά.

Η απόφαση του TVP πάρθηκε μόλις δύο ημέρες αφότου ο Kwieciński και ο σύζυγός του, Dawid Mycek – οι οποίοι διατηρούν μαζί ένα δημοφιλές κανάλι στο YouTube – δημοσίευσαν ένα μουσικό βίντεο με τίτλο “Love Us At Christmas” στο οποίο τόνιζαν την ομοφοβική ρητορική εις βάρος των ομόφυλων ζευγαριών.

«Η σύμπτωση του χρόνου, καθώς και οι πληροφορίες που λάβαμε από συναδέλφους, μας κάνουν να πιστεύουμε ότι ο λόγος αυτής της απόφασης ήταν ο σεξουαλικός προσανατολισμός μου», είπε τότε ο Kwieciński. Ως εκ τούτου, αποφάσισε να κινηθεί νομικά κατά του TVP για διακρίσεις.

Στη συνέχεια, ένα πολωνικό δικαστήριο ζήτησε από το ΔΕΕ να διευκρινίσει εάν μια οδηγία της ΕΕ για την ίση μεταχείριση στην απασχόληση είχε εφαρμογή σε αυτήν την υπόθεση, μιας και η συνεργασία με τον Kwieciński δεν ήταν σταθερή.

Οι κανόνες περί ισότητας στην Πολωνία προστατεύουν τους υπαλλήλους από διακρίσεις λόγω φύλου, φυλής ή εθνικότητας, αλλά δεν καλύπτουν τον σεξουαλικό προσανατολισμό, σημειώνει το ειδησεογραφικό πρακτορείο OKO.press.

Η πολωνική κυβέρνηση υποστήριξε ενώπιον του ευρωπαϊκού δικαστηρίου ότι η οδηγία της ΕΕ δεν πρέπει να εφαρμόζεται σε συμβάσεις με αυτοαπασχολούμενους. Ωστόσο, το ΔΕΕ απέρριψε αυτό το επιχείρημα και αποφάσισε υπέρ του υπαλλήλου.

Η Campaign Against Homophobia (KPH), μια πολωνική ΜΚΟ που έχει υποστηρίξει την υπόθεση του Kwieciński, γιόρτασε την απόφαση ως μια «πρωτοποριακή» επέκταση της προστασίας κατά των διακρίσεων στα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα στην Πολωνία.

«Σήμερα, το ΔΕΕ έστειλε ένα ισχυρό μήνυμα ότι η άρνηση εργασίας σε κάποιον λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού δεν μπορεί να δικαιολογηθεί από την ελευθερία των συμβάσεων», δήλωσε ο δικηγόρος του Kwieciński, Paweł Knut.

Ο Kwieciński δήλωσε ότι «χαιρετίζει αυτήν την απόφαση» αλλά πρόσθεσε ότι «είναι κρίμα που έπρεπε να πάμε στο εξωτερικό για τέτοιες προφανείς δηλώσεις».