Το Ανώτατο Δικαστήριο της Γκάνας επέτρεψε το αντί-ΛΟΑΤΚΙ+ νομοσχέδιο

21/07/2023
από
Το πρόσφατο αντί-ΛΟΑΤΚΙ+ νομοσχέδιο της Γκάνας ποινικοποιεί την ύπαρξη των τρανς ατόμων, τις κουήρ σχέσεις και την υπεράσπιση των ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιωμάτων. Μια φοιτήτρια προσπάθησε να το μπλοκάρει αλλά το Ανώτατο Δικαστήριο της Γκάνας απέρριψε το αίτημα της.

Το νομοσχέδιο για τα «Ανθρώπινα Σεξουαλικά Δικαιώματα και τις Οικογενειακές Αξίες» θα μειώσει περαιτέρω τις ελευθερίες σε μια χώρα όπου το ‘ομοφυλοφιλικό’ σεξ τιμωρείται ήδη με φυλάκιση έως και τριών ετών, λένε οι ακτιβιστές.

Η Amanda Odoi, ακαδημαϊκή ερευνήτρια, κατέθεσε αγωγή στις 7 Ιουλίου αμφισβητώντας τη συνταγματικότητα του νομοσχεδίου, λέγοντας ότι θα μπορούσε να επηρεάσει τη βοήθεια των δωρητών και άλλες μορφές οικονομικής υποστήριξης.

Αλλά την Τετάρτη, το Ανώτατο Δικαστήριο της Γκάνας έκρινε ότι τα επιχειρήματά της δεν ήταν επαρκείς λόγοι για να χορηγηθεί προσωρινή διαταγή.

Η απόφαση ανοίγει το δρόμο για το νομοσχέδιο, ένα από τα πιο σκληρά απέναντι στα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα στην Αφρική, να περάσει από το τελικό στάδιο της κοινοβουλευτικής έγκρισης πριν υπογραφεί σε νόμο.

Διεθνής ανησυχία

Οι νομοθέτες στη χώρα συζητούν το νομοσχέδιο από τον Αύγουστο του 2021. Υποστηρίζεται από την πλειοψηφία των βουλευτών της Γκάνας, καθώς και από θρησκευτικούς και παραδοσιακούς ηγέτες.

Τα Ηνωμένα Έθνη δήλωσαν το 2021 ότι ο νόμος θα δημιουργήσει «ένα σύστημα κρατικά υποστηριζόμενων διακρίσεων και βίας» κατά των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων.

Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει ποινές φυλάκισης έως και 10 ετών για την υπεράσπιση των ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιωμάτων. Η δημοσίευση περιεχομένου που θεωρείται υπέρ της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας ή που αμφισβητεί τις παραδοσιακές έμφυλες κατηγορίες (το δίπολο) θα μπορούσε επίσης να οδηγήσει σε ποινική δίωξη.

Οι αντίπαλοι λένε επίσης ότι το νομοσχέδιο ενθαρρύνει τη «θεραπεία μεταστροφής», καθώς η ποινή μπορεί να μειωθεί εάν όσοι κριθούν ένοχοι ζητήσουν θεραπεία.

Αντιδραστικό λοατκιφοβικό κύμα σε όλη την Αφρική

Η κίνηση αυτή έρχεται αφού ο πρόεδρος της Ουγκάντα Yoweri Museveni υπέγραψε τον Μάιο έναν από τους πιο σκληρούς νόμους κατά των ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιωμάτων στον κόσμο, ο οποίος προέβλεπε τη θανατική ποινή για «βαριά ομοφυλοφιλία».

Μόνο 22 από τις 54 χώρες της Αφρικής επιτρέπουν την ομοφυλοφιλία και αρκετά έθνη έχουν πρόσφατα σκληρύνει τους νόμους τους κατά των ανθρώπων που αυτοπροσδιορίζονται εκτός των παραδοσιακών σεξουαλικών και έμφυλων προτύπων.

Στην Κένυα, ο βουλευτής της αντιπολίτευσης George Peter Kaluma ηγείται επίσης μιας εκστρατείας για την περαιτέρω ποινικοποίηση της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας της χώρας από το κοινοβούλιο.

Η Νότια Αφρική και η Ναμίμπια αποτελούν τις σπάνιες εξαιρέσεις.

Τον Μάιο, το Ανώτατο Δικαστήριο της Ναμίμπια αναγνώρισε τους γάμους ομοφυλοφίλων που έχουν συναφθεί στο εξωτερικό μεταξύ πολιτών και ξένων συζύγων. Πολλοί είδαν την απόφαση ως ένα βήμα προς την αποποινικοποίηση της ομοφυλοφιλίας στη χώρα.
Δες και αυτό!