Το κοινοβούλιο στη Γκάνα ψήφισε ένα σκληρό αντί-ΛΟΑΤΚΙ+ νομοσχέδιο

10/07/2023
από
Twitter/@OkayAfrica
To κοινοβούλιο της Γκάνας ψήφισε την Τετάρτη ένα αντί-ΛΟΑΤΚΙ+ νομοσχέδιο, το οποίο πρόκειται να αυστηροποιήσει τους νόμους κατά των κουήρ ατόμων. Τα 275 μέλη του Κοινοβουλίου της Γκάνας ενέκριναν ομόφωνα το νομοσχέδιο, γνωστό ως το νομοσχέδιο για την προώθηση των κατάλληλων σεξουαλικών δικαιωμάτων και οικογενειακών αξιών του 2021.

Το νομοσχέδιο πρόκειται να ποινικοποιήσει την «προώθηση, την υποστήριξη, τη χρηματοδότηση, και τις πράξεις, της ομοφυλοφιλίας». Επίσης, αυξάνει τις ποινές έως και δέκα έτη φυλάκισης για τους υποστηρικτές της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας, και τρία έτη για όποιο άτομο αναγνωρίζεται ως τέτοιο [ακτιβιστής /υποστηρικτής των ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιωμάτων]. Το νομοσχέδιο επιδιώκει την απόσυρση των υπηρεσιών υγείας από τη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα (και την υγειονομική περίθαλψη), συμπεριλαμβανομένων των φαρμάκων για τον HIV.

Ο κύριος υποστηρικτής του νομοσχεδίου, ο νομοθέτης Sam Nartey George, δήλωσε: «Η ομοφυλοφιλία δεν αποτελεί ανθρώπινο δικαίωμα στη Γκάνα, αλλά επιλογή τρόπου ζωής. Μια σεξουαλική προτίμηση». Με αυτό το σκεπτικό, οι νομοθέτες θεώρησαν τις λεγόμενες προτιμήσεις ως μη απόλυτες, και μη διστάζοντας έτσι να περάσουν ένα νομοσχέδιο εναντίον των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων. Επιπλέον, ο George προειδοποίησε τις ΗΠΑ να μην παρεμβαίνουν στα σχέδια για την ψήφιση του νομοσχεδίου σε νόμο, απειλώντας να σταματήσουν τα επιχειρηματικά συμφέροντα της Γκάνας στη χώρα. Αυτό το είπε αναφερόμενος στους ταξιδιωτικούς περιορισμούς που επιβλήθηκαν στην Ουγκάντα μετά την υπογραφή του δικού της αντι-ΛΟΑΤΚΙ+ νόμου.

Ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου Alban Bagbin, δήλωσε ότι οι ΛΟΑΤΚΙ+ πρακτικές αποδοκιμάζονται έντονα και δεν θα επιτραπεί να ριζώσουν στη χώρα. Ο ίδιος δήλωσε: «Η Γκάνα θα περάσει αυτό το νομοσχέδιο (για την ποινικοποίηση των ΛΟΑΤΚΙ). Το έχω μελετήσει και θα επιβεβαιώσω ότι το νομοσχέδιο θα αποτελέσει σημείο αναφοράς για πολλές χώρες. Έχει περάσει από όλες τις διατάξεις του Συντάγματος, τους νόμους και τις διεθνείς υποχρεώσεις.

Η Rightify Ghana, μια οργάνωση για τα ανθρώπινα δικαιώματα στη Γκάνα, πιστεύει ότι η ψήφιση αυτού του νομοσχεδίου διαβρώνει την πρόοδο προς την καταπολέμηση του HIV. Επιπλέον, παραθέτουν μια δήλωση του 2021 από το πρόγραμμα του ΟΗΕ κατά του AIDS, UNAIDS, η οποία θεωρεί ότι το νομοσχέδιο αυτό υπονομεύει τα βασικά δικαιώματα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας. Η δήλωση προειδοποιούσε για το ενδεχόμενο παραβιάσεων του διεθνούς δικαίου σε περίπτωση ψήφισης του νομοσχεδίου και ανέφερε: «Δεδομένου ότι τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα είναι παρόντα σε κάθε οικογένεια και σε κάθε κοινότητα, δεν είναι πολύ δύσκολο να φανταστεί κανείς πώς, αν υιοθετηθεί, αυτή η νομοθεσία θα μπορούσε να δημιουργήσει μια συνταγή για συγκρούσεις και βία».

Στις 6 Ιουλίου, η διευθύντρια της Διεθνούς Αμνηστίας στη Γκάνα, Genevieve Partington, απέρριψε το νομοσχέδιο, σημειώνοντας ότι ο ποινικός κώδικας χρονολογείται από την εποχή της αποικιοκρατίας.

Η διευθύντρια δήλωσε ότι το υπό συζήτηση νομοσχέδιο είναι υπερβολικά σκληρό, καθώς αυστηροποιεί τις ποινές φυλάκισης έως και 10 χρόνια, αλλά και επικυρώνει τη «θεραπεία μεταστροφής».
Δες και αυτό!