Το 2021 είναι μια τρανσφοβική χρονιά για την Ελλάδα

18/11/2021

Στρατιώτες βίασαν, έκλεψαν και απέλασαν τρανς γυναίκα στον Έβρο. ♦ Τρανσφοβική επίθεση στην Αγία Βαρβάρα με μπουνιές, καταδίωξη και χυδαιολογίες. ♦ Τρανσφοβική επίθεση στο Μοσχάτο. ♦ Την χτυπούσαν και ο κόσμος έβγαζε βίντεο και γελούσε. ♦ Άρνηση εξυπηρέτησης σε τρανς γυναίκα από τραπεζικό υπάλληλο της. ♦ Δεν την άφησαν να μπει στο μαγαζί και να ψωνίσει.

Ήταν πριν δύο βδομάδες όταν μια τρανς γυναίκα στην Καλλιθέα θέλησε να επισκεφθεί ένα κατάστημα ρούχων για να ψωνίσει. Σύμφωνα με τα νέα μέτρα, έπρεπε να δείξει το αρνητικό αποτέλεσμα ενός rapid τεστ για να μπει, καθώς και μια ταυτότητα. Η ίδια μη έχοντας ολοκληρώσει τη διαδικασία μεταβολής των στοιχείων στα έγγραφα της (η διαδικασία εξάλλου θέλει πολύ κόπο, χρόνο και χρήμα) αναγκάστηκε να εξηγήσει – χωρίς κανένα αποτέλεσμα- στο σεκιούριτι του καταστήματος το αυτονόητο. Ότι είναι ο εαυτός της. Κάτι αντίστοιχο είχε συμβεί και πριν λίγος μήνες, όταν ένας υπάλληλος της Alpha Bank αρνήθηκε να εξυπηρετήσει μια τρανς γυναίκα, με τη δικαιολογία της ταυτοποίησης.

Βουλή των Ελλήνων, Ιούλιος 2020. Ο βουλευτής του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης, σε μια προσπάθεια να εκφράσει αντιπολιτευτικό λόγο στο εκπαιδευτικό νομοσχέδιο καταλήγει να κοροϊδεύει το δικαίωμα στον αυτοπροσδιορισμό φτάνοντας, μάλιστα, στο σημείο να κάνει συγκρίσεις με το αντιεμβολιαστικό κίνημα. «Ανορθολογισμός. Απορείτε τώρα με τους αντιεμβολιαστές. Αλλά την ίδια στιγμή όλοι σας προωθείτε -τι προωθείτε;- την ατομική ελευθερία, αυτό που λέγεται δικαιωματισμός, σε βάρος της κοινωνικής ελευθερίας συνολικά. Τι λέτε στην πράξη (κι αυτό θα φανεί και στο επόμενο διάστημα); «Δικαίωμά μου να τραβάω πρέζα. Εγώ καθορίζω το σώμα μου, τι σε νοιάζει εσένα; Δικαίωμά μου να καθορίζω το φύλο μου κόντρα στους φυσικούς νόμους στα δεκαοκτώ. Θα τα προωθήσετε όλοι μαζί αυτά. Έρχονται. Και μετά σου λέει κι ο άλλος: “Αφού δεν υπάρχει μία αντικειμενική αλήθεια, αφού μπορώ να κάνω ό,τι θέλω, κι εγώ δεν κάνω το εμβόλιο. Γιατί υπάρχουν κάποιοι που λένε ότι θα βγάλω κέρατα ή θα καταστραφεί το DNA μου”. Ανορθολογισμός πλήρης κόντρα στην εξέλιξη της επιστήμης. Αυτά διδάσκετε και στα σχολεία, για να μην πω παραδείγματα και φρικάρετε», είχε πει χαρακτηριστικά. Φυσικά δεν είναι πρώτη φορά που ακούγεται στο ελληνικό κοινοβούλιο τρανσφοβικός λόγος. Δυστυχώς, τα παραδείγματα πολλά!

Λίγες μέρες, πριν, ένα άγριο περιστατικό κακοποίησης τρανς ατόμου από στρατιώτες στον Έβρου, είχε δει το φως της επιφάνειας. Συγκεκριμένα, μια τρανς γυναίκα είχε χτυπηθεί από τους ελληνικούς στρατιώτες αφού πρώτα την είχαν πήραν όλα τα λεφτά της. Οι στρατιώτες έκλεψαν όλα τα αντικείμενα πάνω της και τη διώξανε πίσω στην Τουρκία, μέσα σε μια βάρκα. Βιασμένη, χτυπημένη, ταραγμένη. Φυσικά και η είδηση πέρασε στα ψιλά γράμματα, με ελάχιστα μόνο μέσα να ασχολούνται με το θέμα. Βλέπετε αυτή η διάσταση του “προσφυγικού”, αποφεύγεται με διακριτικότητα από τα περισσότερα μέσα.

Μπορεί να μην είναι ιδιαίτερα γνωστό, αλλά το καλοκαίρι που μας πέρασε σημειώθηκαν αρκετά τρανσφοβικά περιστατικά. Ας θυμηθούμε κάποια απ΄αυτά. Στην πλατεία της Αγ. Βαρβάρας ένας άνδρας άρχισε να χτυπάει με μπουνιές και κλωτσιές σε μια 28χρονη τρανς γυναίκα και τον συνοδό της. «Τι δουλειά έχεις με το τραβέλι. Πούστης είσαι εσύ;», φώναζε ο δράσης χτυπώντας την τρανς γυναίκαΛίγες μέρες πριν, μια τρανς γυναίκα στο Μοσχάτο είχε δεχθεί βίαιη επίθεση με πρόφαση τη φθορά περιουσίας. Για μια ακόμη φορά, αν και το περιστατικό συνέβη στον δρόμο σε ώρα αιχμής, κανείς δεν έκανε τίποτα για να βοηθήσει την άτυχη γυναίκα.

Ακόμα και ως θύματα επιθέσεων τα τρανς άτομα αντιμετωπίζονται με χλευασμό, ενώ υπάρχουν κι αυτοί που φτάνουν στο σημείο να ανεβάζουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης εικόνες τρανς ατόμων που βρίσκονται πεσμένα στον δρόμο και υποφέρουν.

Την ίδια στιγμή αυτά τα τρανς άτομα πέφτουν θύματα μια δεύτερης κακοποίησης από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, τα οποία στην προσπάθεια να μεταδώσουν τα περιστατικά ερεθίζοντας τα συντηρητικά ένστικτα της κοινωνίας, χρησιμοποιούν κακοποιητικές ορολογίες και δημοσιεύουν προσωπικές πληροφορίες των θυμάτων, καταλήγοντας κάποιες φορές να τα διαπομπεύουν.

Το 2021 είδαμε, επίσης, και το φρικτό φινάλε της ιστορία της Δήμητρας της Λέσβου, που χτυπήθηκε από ανασφάλιστο όχημα στην Ποσειδώνος και εγκαταλείφθηκε αβοήθητη. Μια ιστορία ενός όμορφου ανθρώπου, που θα μπορούσε να ήταν πολύ διαφορετική αν η κοινωνία μας δεν επέμενε τόσο στην κακοποίηση και την τρανσφοβία.

Τη χρονιά που μας πέρασε, καταγράφηκαν 375 δολοφονίες τρανς και φυλοδιαφορετικών ατόμων σε όλο τον κόσμο. Το ερχόμενο Σάββατο τιμάμε όλα αυτά τα άτομα που υπήρξαν θύματα τρανφοβικού μίσους, εγκλημάτων και βίας. Δυστυχώς, όμως, οι δολοφονίες είναι πολλές περισσότερες, με κάποιες απ΄αυτές να αφορούν και τη χώρα μας. Και αυτό είναι κάτι που πρέπει να θυμόμαστε! 

Vasilis Thanopoulos

Από μικρός ήθελα να γίνω αστροναύτης. Εξάλλου, πάντα θυμάμαι να μου λένε ότι "πετάω στα αστέρια". Λόγω όμως σχετικής υψοφοβίας αποφάσισα να αλλάξω επαγγελματικό προσανατολισμό και να γίνω δημοσιογράφος (απ' το κακό στο χειρότερο), Μπήκα στο Πάντειο (Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων & Πολιτισμού) και λίγους καφέδες αργότερα πήρα το πτυχίο μου. Έκτοτε το επαγγελματικό μου μετερίζι με έχει οδηγήσει στην πόρτα ανθρωπιστικών οργανισμών (Διεθνή Αμνηστία, Έλιξ) αλλά και πολλών έντυπων και διαδικτυακών μέσων (Esquire, Nitro, Protagon, κλπ). Η σχέση μου με το Antivirus ξεκίνησε τυχαία τον Μάρτιο του 2013. Έκτοτε έγινε λατρεία... Είτε εδώ είτε στο περιοδικό, όλο και κάπου θα με πετύχετε. Αν τώρα θέλετε να κάνετε και κάποιο σχόλιο... θα με βρείτε στο [email protected]. Cu!




Δες και αυτό!