Tα Barbie Ψυχανέλλα parties και ο εθισμός στη συμπεριληπτική διασκέδαση

Αναζητώντας τα άτομα πίσω από τα parties που τείνουν να γίνουν θεσμός στην queer διασκέδαση!

→ Το όνομα “Ψυχανέλλα” έχει μία αρκετά απρόσμενη ιστορία από πίσω του (Tammy και Contino) Ήμασταν με έναν άλλο φίλο στο αυτοκίνητο και μπροστά μας συνέβη ένα μικρό τροχαίο, το αυτοκίνητο έχασε τον έλεγχο και έπεσε πάνω σε μια μάντρα. Ο φίλος μας βγαίνει από το αυτοκίνητο να δει εάν ο άνθρωπος ήταν καλά, και αφού μαζεύτηκαν κι άλλα άτομα και κάλεσαν ασθενοφόρο, επέστρεψε στο αυτοκίνητο και συνεχίσαμε τη διαδρομή μας. Λίγα λεπτά μετά, φωνάζει «Ωχ! Δηλαδή εγώ βγήκα έτσι έξω;». Αφήστε μας να σας εξηγήσουμε τι σημαίνει «έτσι». Ο φίλος είχε στο ένα μάτι smokey grunge makeup, στο άλλο μάτι full οn πολύχρωμο drag makeup, παράλληλα φορούσε ένα πολύ μακρύ t-shirt με το λογότυπο της Barbie και neon crocs. Πάνω στα γέλια μας, λέγαμε διάφορα ονόματα για την κατάσταση και κάπως έτσι γεννήθηκε και η λέξη “Ψυχανέλλα”. Μετά από λίγο καιρό, στη συνάρτηση μπήκε και ο PJ και χτίσαμε όλο αυτό το project μαζί. Από την αρχή είχαμε σαν στόχο αυτά τα party να είναι χώρος ελεύθερης έκφρασης για τ@ οποι@δήποτε ένιωθε ότι δεν υπάρχει χώρος για αυτ@, ακριβώς όπως χρειαζόμασταν και εμείς έναν τέτοιο χώρο. Ενάμιση χρόνο μετά, βρισκόμαστε σε μια θέση που νιώθουμε ότι το έχουμε πετύχει, αλλά συνεχίζουμε να εξελίσσουμε αυτή τη φιλοδοξία, και σκοπεύουμε να το φτάσουμε όσο πιο ψηλά γίνεται.

→ H Tammy είναι η hostess του party και βασική drag performer, και πλέον DJ στα party με το όνομα “TT Slaps”, ο PJ ασχολείται με το οργανωτικό, το PR, το performance και τη μουσική, και ο Contino με τα γραφιστικά και είναι και DJ στο party, αλλά η αλήθεια είναι πως λίγο πολύ, όλοι τα κάνουμε όλα.

Tammy: Είμαι visual artist και performer. Έχοντας σπουδάσει κινούμενο σχέδιο, μετά τη διπλωματική μου με θεματολογία το drag, και τίτλο “Meant to be”, και από την ανάγκη μου να ανακαλύψω τις πτυχές της θηλυκότητάς μου, το 2019 αποφάσισα να ξεκινήσω μία drag περσόνα με τη δική της ιστορία. Αυτή η οντότητα μπορούσε να εκφράσει πράγματα τα οποία εγώ σαν ατομικότητα δεν μπορούσα με τον ίδιο τρόπο. Πλέον, εκτός από διοργανώτρια του event, είμαι και freelance MUA, και wig stylist. Το 2021 διαγωνίστηκα στο “Miss Hellas Drag Pageant”, όπου και κέρδισα. Εκεί γνωρίστηκα με τον PJ, που ήταν και ο DJ του event.
PJ: On stage είμαι ένα non-binary DJ-performer (ο/η/το δεν έχει σημασία) που συνδυάζω ένα μεγάλο φάσμα μουσικών ειδών, performativity και colourful fashion style. Δημιουργώ LED μάσκες που φοράώ on stage το οποίο είναι και το στοιχείο που με ξεχωρίζει και θα το χαρακτηρίζα ως μια προσωπική μορφή drag τέχνης. Για τρία χρόνια υπήρξα διοργανωτής του αυτο-οργανωμένου Patras Pride, από όπου κατάγομαι και σπούδασα business management. Έχω συνεργαστεί με πολλές drag performers στην Ελλάδα σαν χορογράφος και χορευτής και τα τελευταία πέντε χρόνια ζω στην Αθήνα, όπου σπούδασα χορό και διοργανώνω parties.
Contino: Έχω τελειώσει γραφιστική, κάτι που ήθελα από μικρός, και συνεργάζομαι κυρίως με μουσικούς. Αυτό ήταν και όνειρο για μένα γιατί πάντα ήθελα κάπως να ασχοληθώ και με τη μουσική. Γνωριστήκαμε με την Tammy το 2019, γίναμε κατευθείαν κολλητοί και νομίζω ήταν γραφτό κάποια στιγμή να δημιουργήσουμε κάτι μαζί. Οπότε όταν γνωρίσαμε τον PJ, που είναι DJ χρόνια, ήρθε κι έδεσε. Μέσα στο Ψυχανέλλα έχω εξελιχθεί και καλλιτεχνικά και προσωπικά, όλη η διαδικασία από τη σύλληψη του concept της αφίσας μέχρι το DJ set είναι κάτι πολύ δημιουργικό για μένα.

→ Από την αρχή ξεκαθαρίσαμε πως αυτό το party είναι χώρος έκφρασης για όλα τα άτομα, ανεξαρτήτως background, σεξουαλικού προσανατολισμού, ταυτότητας φύλου. Όλοι, μα όλοι, είναι ευπρόσδεκτοι να έρθουν όπως είναι και να εκφραστούν όπως θέλουν, με γνώμονα πάντα το ότι οποιαδήποτε παρενοχλητική ή παραβιαστική συμπεριφορά είναι ανεπίτρεπτη και καταδικαστέα. Είμαστε πολύ τυχεροί γιατί τα άτομα που έρχονται στα events μας όντως το τηρούν αυτό και δεν είχαμε ποτέ κάποιο περιστατικό. Το μόνο περιστατικό που έχει προκύψει ήταν σε ένα συγκεκριμένο venue, στο οποίο κάναμε ένα μόνο event, όπου εργαζόμενα άτομα του venue χρησιμοποίησαν κακοποιητικό λόγο και ενήργησαν παραβιαστικά, επεμβαίνοντας λεκτικά καθώς τσεκάρανε το ντύσιμο και έκριναν με σεξιστικά σχόλια, αν διάφορα άτομα που έρχονταν για το παρτυ έχουν το κατάλληλο outfit για να μπουν, ανάλογα με το “φύλο” τους. Χρησιμοποιούσαν, μάλιστα, τη δικαιολογία του “dress code”, το οποίο ανέκαθεν δεν υπήρξε στα event μας. Εννοείται καταδικάσαμε άμεσα τα περιστατικά στα social media και υπήρξε και άμεση ανταπόκριση και στήριξη από το κοινό μας.

→Προσπαθούμε μέσα σε όλο αυτό να είμαστε και λίγο “κυνηγοί ταλέντων”. Και για τους drag performers και για τους DJs που καλούμε σε κάθε party. Θέλουμε να φέρνουμε συνεχώς φρέσκα πρόσωπα επί σκηνής, να τους δίνουμε φωνή, με σκοπό να δημιουργήσουμε μία κοινότητα. Μέχρι στιγμής έχουμε κάνει πάνω από 20 συνεργασίες με διάφορους καλλιτέχνες και συνεχίζουμε.

→Όσο και να έχουν γίνει κάποια βήματα αποδοχής τα τελευταία χρόνια, το περιθώριο εξέλιξης είναι πάρα πολύ μεγάλο. Το “γιατί” είναι κάπως αυτονόητο, μέχρι να υπάρξει ισότητα, σεβασμός, κατανόηση, αλληλεγγύη, σωστή και αμερόληπτη ενημέρωση και παιδεία, θα υπάρχει αυτή η ανάγκη.

→ Γενικά (όχι να το παινευτούμε) αλλά όσοι έχουν έρθει ξέρουν ότι το vibe στα πάρτυ μας είναι μοναδικό, οι μουσικές επιλογές είναι πάντα fun, χορευτικές και up to date. Τα event ξεκινάνε σε ρυθμούς pop, και στα μισά της βραδιάς, η Τάμμυ ανεβαίνει στο stage, καλωσορίζει τον κόσμο και ακολουθούν τα shows, που πάντα είναι διαφορετικά. H βραδιά συνεχίζεται με μουσική, πιο hard, κυρίως techno και ηλεκτρονική, αλλά πάντα playful και interesting. Ανάλογα με τα venues που γίνονται τα Barbie events, υπάρχει και η δυνατότητα των Double Stage parties όπου υπάρχει διαφοροποίηση στα genres της μουσικής, στο ένα stage παίζουμε μέσα σ’ ενα φάσμα pop, hyperpop, RnB, latin pop, electro, house και στο άλλο fun, groovy, jumpy techno και experimental.

→ Δεν θεωρούμε ότι το “Barbie Ψυχανέλλα” είναι απλά ένα party, και θέλουμε να πειραματιστούμε με τις δυνατότητες που έχουμε σαν ομάδα. Στόχος μας είναι κάποια στιγμή να κάνουμε ένα φεστιβάλ, με live μουσική, DJs, φυσικά με drag performances, και ό,τι άλλο προκύψει.

Instagram: @barbie.psychanella
φωτογραφίες: Annita Spithaki /@annitaspithaki

Vasilis Thanopoulos

Από μικρός ήθελα να γίνω αστροναύτης. Εξάλλου, πάντα θυμάμαι να μου λένε ότι "πετάω στα αστέρια". Λόγω όμως σχετικής υψοφοβίας αποφάσισα να αλλάξω επαγγελματικό προσανατολισμό και να γίνω δημοσιογράφος (απ' το κακό στο χειρότερο), Μπήκα στο Πάντειο (Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων & Πολιτισμού) και λίγους καφέδες αργότερα πήρα το πτυχίο μου. Έκτοτε το επαγγελματικό μου μετερίζι με έχει οδηγήσει στην πόρτα ανθρωπιστικών οργανισμών (Διεθνή Αμνηστία, Έλιξ) αλλά και πολλών έντυπων και διαδικτυακών μέσων (Esquire, Nitro, Protagon, κλπ). Η σχέση μου με το Antivirus ξεκίνησε τυχαία τον Μάρτιο του 2013. Έκτοτε έγινε λατρεία... Είτε εδώ είτε στο περιοδικό, όλο και κάπου θα με πετύχετε. Αν τώρα θέλετε να κάνετε και κάποιο σχόλιο... θα με βρείτε στο [email protected]. Cu!
Δες και αυτό!