Τι σημαίνει η εκλογική νίκη του Εργατικού Κόμματος για τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα στο Ηνωμένο Βασίλειο;         

05/07/2024
από
Το Εργατικό Κόμμα κέρδισε τις βουλευτικές εκλογές του 2024 στο Ηνωμένο Βασίλειο με συντριπτική διαφορά, αφήνοντας πολύ κόσμο να αναρωτιέται τι σημαίνει η νίκη αυτή για τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα.

Ο ηγέτης του Εργατικού Κόμματος Κίρ Στάρμερ θα είναι ο επόμενος πρωθυπουργός, αντικαθιστώντας τον ηγέτη του Συντηρητικού Κόμματος Ρίσι Σουνάκ, ο οποίος είχε κυβερνούσε τους τελευταίους 20 μήνες.

Εν μέσω της αύξησης της αντί-τρανς ρητορικής από τη συντηρητική κυβέρνηση τα τελευταία χρόνια, οι Εργατικοί έχουν επίσης υιοθετήσει μια όλο και πιο ανησυχητική στάση σε θέματα που αφορούν στην τρανς κοινότητα. Εν όψει των εκλογών της Πέμπτης (4 Ιουλίου), ο Στάρμερ δήλωσε σε συνέντευξή του στους Times ότι οι τρανς γυναίκες δεν έχουν το δικαίωμα να χρησιμοποιούν χώρους μόνο για γυναίκες, ακόμη και αν έχουν προβεί σε νομική αναγνώριση ταυτότητας φύλου.

Τα σχόλια του Στάρμερ άφησαν τη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα ανήσυχη για τη δέσμευση του κόμματος στην ισότητα – παρόλο που ο ίδιος υποσχέθηκε μια «στιγμή επαναφοράς» του «τοξικού» λόγου, σε προεκλογικές δηλώσεις που έκανε στο PinkNews.

Ποια είναι η θέση των Εργατικών στα ΛΟΑΤΚΙ+ ζητήματα;

Το σχόλιο του Στάρμερ στους Times αντικατοπτρίζει τα όσα ορίζονται στο μανιφέστο του κόμματος, το οποίο αναφέρει ότι οι Εργατικοί είναι «υπερήφανοι για τον Νόμο περί Ισότητας και τα δικαιώματα και την προστασία που παρέχει στις γυναίκες» – εννοώντας τις cis γυναίκες.

Στο μανιφέστο τους για την «αλλαγή της Βρετανίας», οι Εργατικοί δεσμεύτηκαν επίσης να εισαγάγουν την απαγόρευση της «θεραπείας» μεταστροφής, κάτι που η κυβέρνηση των Τόρις συνεχίζει να καθυστερεί, με πολλές αθετημένες υποσχέσεις.

Το κόμμα έχει επίσης υποσχεθεί να «εκσυγχρονίσει, απλοποιήσει και μεταρρυθμίσει τον παρεμβατικό και ξεπερασμένο νόμο για τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου» μετά το μπλοκάρισμα από τη βρετανική κυβέρνηση των μεταρρυθμίσεων του συγκεκριμένου νόμου, που πέρασε η Σκωτία.

Το μανιφέστο των Εργατικών δεσμεύεται επίσης να μετατρέψει όλες τις μορφές εγκλημάτων μίσους σε επιβαρυντικό αδίκημα.

Υπάρχουν ανησυχίες για τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα υπό μια κυβέρνηση των Εργατικών;

Παρά τις θετικές αλλαγές που προτείνει το πρόγραμμα των Εργατικών, υπάρχει μια έντονη ανησυχία σχετικά με τη στάση του Στάρμερ απέναντι στα τρανς δικαιώματα.

Τα πρόσφατα σχόλιά του γύρω από τα δικαιώματα των τρανς ατόμων και η υποστήριξή του προς τις λεγόμενες «κριτικές ως προς το φύλο» ακτιβίστριες, συμπεριλαμβανομένης της επανεκλεγμένης βουλεύτριας των Εργατικών Rosie Duffield, αποτελούν ανησυχητικό σημάδι για τη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα.

Ο Στάρμερ έχει δηλώσει στο παρελθόν ότι οι τρανς γυναίκες είναι γυναίκες και οι τρανς άνδρες είναι άνδρες, ωστόσο το κόμμα του έχει δείξει υποστήριξη για νομοθεσία που υποστηρίζει το αντίθετο.

Ο νέος Βρετανός πρωθυπουργός υποστήριξε νομοθεσία που θα απαγόρευε στις τρανς γυναίκες να εισέρχονται σε θαλάμους νοσοκομείων για γυναίκες, ενώ υποστήριξε επίσης την απαγόρευση της συμμετοχής των τρανς αθλητριών σε αγωνίσματα, κάτι που όπως είπε ήταν «κοινή λογική».

Έχει επίσης περιγράψει μια γυναίκα ως «ενήλικο θηλυκό» – μια φράση που χρησιμοποιείται συνήθως από αντί-τρανς ομάδες.

Η στάση του Στάρμερ σχετικά με τα τρανς δικαιώματα και η τρανσφοβική του ρητορική εντάσσονται σε ένα ευρύτερο – παγκόσμιο – πλαίσιο, στο οποίο οι αντί-τρανς επιθέσεις, νομοθετικές και μη, έχουν γίνει πλέον ο κανόνας. Ωστόσο, κουήρ ψηφοφόροι των Εργατικών ζητούν από το κόμμα να δημιουργήσει έναν νέο ορισμό της τρανσφοβίας και να έχει μηδενική ανοχή σε οποιαδήποτε εμφάνισή της εντός του κόμματος.  

Πληροφορίες από PinkNews.




Δες και αυτό!