Οι Ευρωπαίοι ΛΟΑΤΚΙ αστυνομικοί θα συμμετέχουν στο Athens Pride το Σάββατο, χωρίς ωστόσο να φορούν τις στολές τους, αποφάσισε χθες το απόγευμα η γενική συνέλευση της Ευρωπαϊκής Ενωσης ΛΟΑΤΚΙ Αστυνομικών, που συνεδρίασε στην Αθήνα.

Οι Ευρωπαίοι ΛΟΑΤΚΙ αστυνομικοί είχαν ζητήσει να συμμετέχουν οργανωμένα στο φετινό Athens Pride, λαμβάνοντας, τελικά, αρνητική απάντηση. «Με βάση τις πολύπαθες σχέσεις της LGBTQI+ κοινότητας με την αστυνομία, αλλά και τις πρόσφατες δραματικές εξελίξεις στην υπόθεση της δολοφονίας του ακτιβιστή Ζακ Κωστόπουλου, η αστυνομική σας ταυτότητα, είτε με στολή είτε με οποιοδήποτε διακριτικό στοιχείο που την υποδηλώνει, δεν έχει ακόμη χώρο στο Φεστιβάλ Υπερηφάνειας Αθήνας», ανέφερε η σχετική απόφαση.

«Το συνέδριο που ξεκινάει αύριο (σ.σ. σήμερα) στην Τεχνόπολη έχει τίτλο “Building Bridges”, χτίζοντας γέφυρες μεταξύ της αστυνομίας και της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας», δήλωσε στην «Καθημερινή» ο εκπρόσωπος της οργάνωσης “Police Action – Δράση Αστυνομικών για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου” και μέλος των ΛΟΑΤΚΙ αστυνομικών Ευρώπης, Μιχάλης Λώλης. «Το χάσμα γεφυρώθηκε, δεν μας θέλει ούτε η αστυνομία ούτε το Pride. Είμαστε έξω από παντού. Αδερφές στην αστυνομία, μπάτσοι στη ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα», λέει.

Οταν το 2016 είχε αποφασίσει να συμμετέχει στο 1ο Συνέδριο των Ευρωπαίων ΛΟΑΤΚΙ αστυνομικών στο Αμστερνταμ, το Αρχηγείο δεν του είχε δώσει άδεια να εκπροσωπήσει την Ελληνική Αστυνομία. Για να μη χάσει τη διοργάνωση, ο Λώλης είχε κάνει χρήση της άδειάς του.

Ο Ελληνας αστυνομικός ήταν από τους ελάχιστους που παρέλασαν χωρίς να φορούν την επίσημη στολή τους. Επιστρέφοντας, είχε κληθεί σε απολογία. Εκτοτε έχει κυλήσει μπόλικο νερό στο αυλάκι. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο συνέδριο των Ευρωπαίων ΛΟΑΤΚΙ αστυνομικών θα απευθύνουν, μεταξύ άλλων, χαιρετισμό ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Τάξης και πρώην αρχηγός της αστυνομίας, Κωνσταντίνος Τσουβάλας, ο προϊστάμενος Κλάδου Ασφάλειας της ΕΛ.ΑΣ., ταξίαρχος Ιωάννης Νταλαχάνης και, βέβαια, εκπρόσωποι της κυβέρνησης και όλων των κομμάτων.

«Ο λόγος που αποφασίστηκε να γίνει στην Αθήνα το συνέδριο είναι ακριβώς γιατί στην κατάταξη των ομοφοβικών χωρών είμαστε ψηλά. Ο σκοπός ήταν να έρθουν εδώ ώστε να υπάρξει ανταλλαγή απόψεων με τη ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα, με τελικό σκοπό να αντιμετωπιστεί η υποκαταγραφή και υποαναφορά των ρατσιστικών εγκλημάτων εις βάρος ΛΟΑΤΚΙ ατόμων. Αν όμως δεν αγκαλιάσει η κοινότητα τους ΛΟΑΤΚΙ αστυνομικούς που είναι η γέφυρα με την αστυνομία, πώς θα λυθεί το πρόβλημα;». Οπως λέει ο ίδιος στην «Καθημερινή», άλλωστε, και οι ίδιοι οι ΛΟΑΤΚΙ αστυνομικοί υφίστανται διακρίσεις. «Εχουμε κι εμείς τραύματα. Είμαστε κι εμείς ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα. Δεν μπορείς από το ουράνιο τόξο να αφαιρέσεις ένα χρώμα». Στο ευρωπαϊκό συνέδριο θα συμμετέχουν συνολικά 100 αστυνομικοί από 18 χώρες, ανάμεσά τους και 22 Ελληνες, όπως και οι εκπρόσωποι πολλών ΛΟΑΤΚΙ οργανώσεων.

To Athens Pride για το αίτημα συμμετοχής της Ευρωπαϊκής Ένωσης των ΛΟΑΤ Αστυνομικών

Στο Δημοτικό, όταν η δασκάλα μας έβαλε "Σκέφτομαι και γράφω" να πούμε τι θέλουμε να γίνουμε όταν μεγαλώσουμε, απάντησα: Πρώτα γιατρός και όταν γεράσω περιπτεράς. Από μικρός μου άρεσε η ποικιλία και τη σύνταξη ούτε καν που τη σκεφτόμουνα. Στη συνέχεια ασχολήθηκα ερασιτεχνικά με σχολικές εφημερίδες και όταν πέρασα στο Τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ άρχισα να δουλεύω κανονικά στον ειδικό τύπο σχεδόν από το πρώτο έτος. Το Αntivirus το αγαπάω όπως ο Αθηναίος το χωριό του. Ενώ είμαι αναγκασμένος να ζω από την κανονική μου δουλειά, το Antivirus είναι η πραγματική δημοσιογραφία και το ρεπορτάζ που θα ήθελα να κάνω. Από το 2007 υπάρχει αυτή η σχέση αγάπης.