Τέλος οι απαγορεύσεις βιβλίων στην Καλιφόρνια

27/09/2023
από
Ο κυβερνήτης της Καλιφόρνιας Gavin Newsom ανακοίνωσε επίσημα την απαγόρευσης της λογοκρισίας και των «απαγορεύσεων βιβλίων» με νέα νομοθεσία.

Οι σχολικές περιφέρειες στην πολιτεία της Καλιφόρνιας θα αντιμετωπίζουν πλέον σοβαρά πρόστιμα και θα κινδυνεύουν να χάσουν την κρατική χρηματοδότηση, εάν διαπιστωθεί ότι επιχειρούν να απαγορεύσουν βιβλία που διαπραγματεύονται θέματα γύρω από την ταυτότητα φύλου ή τη φυλετική ιστορία (racial history) των ΗΠΑ.

Το νομοσχέδιο, γνωστό ως Assembly Bill 1078, εισήχθη ως απάντηση στις προσπάθειες σχολικών συμβουλίων σε περιοχές με υψηλά ποσοστά ρεπουμπλικάνων, να απαγορεύσουν υλικό από τις τάξεις και τις δημόσιες βιβλιοθήκες που θεωρούσαν ότι διχάζει ή ότι περιέχει σεξουαλικό περιεχόμενο.

Συγκεκριμένα, το σχολικό συμβούλιο της Τεμεκούλα στη Νότια Καλιφόρνια προκάλεσε τις αντιδράσεις του κόσμου, όταν επιχείρησε να εμποδίσει ένα πρόγραμμα κοινωνικών σπουδών δημοτικού σχολείου που περιελάμβανε μια φιγούρα στον αγώνα των δικαιωμάτων των ομοφυλοφίλων, τον Harvey Milk. Το συμβούλιο τελικά ανέτρεψε την απόφασή του όταν ο κυβερνήτης Newsom απείλησε να επιβάλει πρόστιμο 1,5 εκατομμυρίου δολαρίων.

California governor Gavin Newsom, who supported an anti-book ban bill, smiles as he wears a white shirt, blue tie and dark suit jacket

Το AB 1078, το οποίο τίθεται σε ισχύ αμέσως, θα επιβάλλει πρόστιμα στις σχολικές επιτροπές που επιχειρούν να εμποδίσουν τη διανομή και τη διαθεσιμότητα σχολικών βιβλίων και βιβλίων σε βιβλιοθήκες, και που βασίζονται σε διακρίσεις λόγω φυλής, φύλου ή και σεξουαλικής ταυτότητας.

Στις σχολικές περιφέρειες που δεν επενδύουν σε προγράμματα σπουδών που ευθυγραμμίζονται με τους νόμους της Καλιφόρνιας κατά των διακρίσεων θα επιβάλλεται επίσης πρόστιμο.

Αυτό θα προστεθεί σε έναν υφιστάμενο νόμο της Καλιφόρνιας που απαιτεί από τις σχολικές επιτροπές να παρέχουν πρόσβαση σε «υλικό που απεικονίζει με ακρίβεια την πολιτιστική και φυλετική ποικιλομορφία… και τους ρόλους και τις συνεισφορές των πολιτιστικά και φυλετικά διαφορετικών ομάδων».

Η «απαγόρευση της απαγόρευσης βιβλίων» του Newsom έρχεται την ώρα που μια νέα έκθεση της PEN America διαπιστώνει ότι οι απαγορεύσεις σχολικών βιβλίων στις ΗΠΑ έχουν αυξηθεί κατά 33% το σχολικό έτος 2022-2023.

Παρουσιάζοντας το νομοσχέδιο τη Δευτέρα (25 Σεπτεμβρίου), ο κυβερνήτης δήλωσε: «Από την Τεμεκούλα μέχρι το Ταλαχάσι, περιθωριακοί ιδεολόγοι σε όλη τη χώρα προσπαθούν να ξεπλύνουν την ιστορία και να απαγορεύσουν βιβλία από τα σχολεία.

«Με αυτόν τον νέο νόμο, εδραιώνουμε τον ρόλο της Καλιφόρνιας ως της πραγματικής πολιτείας της ελευθερίας: ένα μέρος όπου οι οικογένειες -όχι οι εξτρεμιστές- έχουν την ελευθερία να αποφασίζουν τι είναι σωστό γι’ αυτές».

Σε ένα βίντεο που αναρτήθηκε στο X, ο κυβερνήτης περιέγραψε τη νέα απαγόρευση ως «πολύ καθυστερημένη».

Είπε: «Είναι αξιοσημείωτο ότι ζούμε σε μια χώρα αυτήν τη στιγμή σε αυτήν την κραιπάλη απαγορεύσεων με αυτήν την έντονη πολιτιστική εκκαθάριση. Και τώρα όλο και περισσότερο εδώ στην πολιτεία της Καλιφόρνιας, έχουμε μικρές και μεγάλες σχολικές περιφέρειες που απαγορεύουν βιβλία, απαγορεύουν την ελευθερία του λόγου, και ποινικοποιούν βιβλιοθηκονόμους και δασκάλους.

«Θέλουμε να κάνουμε περισσότερα από το να αντιδράσουμε ρητορικά σε αυτό, και αυτό ακριβώς είναι που παρέχει αυτή η νομοθεσία».

Το νομοσχέδιο πέρασε παρά τις αντιδράσεις τόσο των Ρεπουμπλικανικών ομάδων όσο και της Ένωσης Σχολικών Συμβουλίων της Καλιφόρνιας (CSBA).
Δες και αυτό!