Έναν μήνα αφότου η 26χρονη Λόρεν βρήκε το θάρρος να πει στη μητέρα της ότι είναι λεσβία, αποφάσισε να μιλήσει για τη σεξουαλικότητά της και σε σε έναν ξένο που χτύπησε την πόρτα της.

Συγκεκριμένα, δήλωσε στον νεαρό άνδρα που έκανε απογραφή ότι αυτή και η φίλη της ζούσαν μαζί. Όταν μάλιστα το ερωτηματολόγιο ζητούσε να αναφέρει «το είδος της σχέση με το άλλο άτομο, που ζούσε στο σπίτι», ο άντρας σημείωσε το κουτί «ζευγάρι».

Για τη Λόρεν, η αλληλεπίδραση με τον άνδρα που έκανε την απογραφή, ήταν ενδυναμωτική.

Η Κίνα αποποινικοποίησε την ομοφυλοφιλία το 1997, αλλά οι ακτιβιστές εξακολουθούν να αγωνίζονται για τη νομιμοποίηση της ισότητας στον γάμο.

Καθώς η πιο πυκνοκατοικημένη χώρα του κόσμου προσπαθεί να καταγράψει τις δημογραφικές της αλλαγές, αρκετά ΛΟΑΤ+ ζευγάρια ζητούν αναγνώριση στην εθνική απογραφή.

Η απογραφή ξεκίνησε επίσημα την 1η Νοεμβρίου, με το Εθνικό Στατιστικό Γραφείο να δηλώνει στο Reuters ότι πρόσθετες πληροφορίες πέρα ​​από τις προκαθορισμένες απαντήσεις, αναφορικά με τις σχέσεις των πολιτών δε θα καταγράφονται.

Λίγο μετά από αυτήν την επίσκεψη για την απογραφή, η Λόρεν είδε τις αφίσες μιας εκστρατείας που παροτρύνουν τα ζευγάρια του ίδιου φύλου να δηλώνουν στους απογραφείς: «Δεν πρόκειται για συγκάτοικο, αλλά για τον/την σύντροφό μου».

Ο Πενγκ Γιανζί, διευθυντής της LGBT Rights Advocacy China, της οργάνωσης πίσω από την εκστρατεία, δήλωσε ότι τα ζευγάρια του ιδίου φύλου μπορούν να αποκτήσουν ορατότητα στα μάτια των γειτόνων τους και της κυβέρνησης.

«Αυτοί οι απογραφείς μπορεί να μην έχουν γνωρίσει ποτέ ούτε να έχουν ακούσει για ομοφυλόφιλους, οπότε αν έχουμε την ευκαιρία να μιλήσουμε μαζί τους, μπορούν να κατανοήσουν καλύτερα την κοινότητα των ΛΟΑΤ», είπε.

«Είμαστε μέρος του πληθυσμού της Κίνας».

Ενώ το coming out παραμένει στην Κίνα, οι ακτιβιστές λένε ότι υπάρχει μια αυξανόμενη αποδοχή των ομόφυλων ζευγαριών.

«Αλλά το σύστημα δε συμβαδίζει με τους καιρούς», δήλωσε ο Πενγκ.

Η Λόρεν, η οποία εργάζεται σε μια εταιρεία τεχνολογίας στη Σαγκάη, δήλωσε ότι αισθάνθηκε άνετα να μιλά ειλικρινά για τη σχέση της, αλλά φοβάται ότι μπορεί να μην είναι τόσο ασφαλές για ΛΟΑΤ+ ζευγάρια σε πιο συντηρητικές περιοχές.

Από μικρός ήθελα να γίνω αστροναύτης. Εξάλλου, πάντα θυμάμαι να μου λένε ότι "πετάω στα αστέρια". Λόγω όμως σχετικής υψοφοβίας αποφάσισα να αλλάξω επαγγελματικό προσανατολισμό και να γίνω δημοσιογράφος (απ' το κακό στο χειρότερο), Μπήκα στο Πάντειο (Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων & Πολιτισμού) και λίγους καφέδες αργότερα πήρα το πτυχίο μου. Έκτοτε το επαγγελματικό μου μετερίζι με έχει οδηγήσει στην πόρτα ανθρωπιστικών οργανισμών (Διεθνή Αμνηστία, Έλιξ) αλλά και πολλών έντυπων και διαδικτυακών μέσων (Esquire, Nitro, Protagon, κλπ). Η σχέση μου με το Antivirus ξεκίνησε τυχαία τον Μάρτιο του 2013. Έκτοτε έγινε λατρεία... Είτε εδώ είτε στο περιοδικό, όλο και κάπου θα με πετύχετε. Αν τώρα θέλετε να κάνετε και κάποιο σχόλιο... θα με βρείτε στο [email protected] Cu!