Τα 21 χιονοδρομικά κέντρα της Ελλάδας

Χιονοδρομικό Κέντρο Βόρας - Καϊμάκτσαλαν
Κάνοντας πρόσφατα την επίσκεψή μου στο Χιονοδρομικό Κέντρο του Μπάνσκο στη Βουλγαρία, αλλά και έχοντας επισκεφτεί χιονοδρομικά κέντρα κάμποσων χωρών, θέλησα να σας ταξιδέψω στα χιονοδρομικά κέντρα της Ελλάδας που δεν έχουν σε τίποτα να ζηλέψουν τα Ευρωπαϊκά χιονοδρομικά κέντρα.

Όντας Αθηναίος οφείλω να πω πως έχω επισκεφτεί μόνο της Αράχωβας, του Καρπενησίου, της Κορίνθου, της Τρίπολης, των Καλαβρύτων και του Πηλίου. Αν “πιάνεται” και η βόλτα με βρεφικό σκαφάκι μπορώ να μετρήσω και το Περτούλι. Αλλά ως εκεί, κανένα άλλο του Βορρά.

Η λίστα με όλα – όλα όμως! – τα χιονοδρομικά κέντρα της Ελλάδας νομίζω θα σας προτρέψει να βάλετε και τα δικά σας τικ στην ταξιδιωτική σας λίστα. Εσείς σε πόσα έχετε πάει;

Χιονοδρομικό Κέντρο Ανηλίου στο Μέτσοβο

Ανεβασμένο στην κορυφή της Πίνδου, με συγκριτικό πλεονέκτημα την εύκολη και άμεση πρόσβαση μέσω της Εγνατίας Οδού (μόλις 7χλμ από την Έξοδο Ανηλίου), υπηρεσίες αποχιονισμού επί 24ώρου βάσεως, καθαρό και ασφαλές οδικό δίκτυο, το Anilio Park αποτελεί ένα ξεχωριστό σημείο συνάντησης για σκι, χιονοδρομίες, trekking, ορειβασία, ποδηλασία, εναλλακτικούς τρόπους χαλάρωσης και διασκέδασης, στο γεωγραφικό κόμβο Μακεδονίας-Ηπείρου-Θεσσαλίας.

Χιονοδρομικό κέντρο Βασιλίτσας στα Γρεβενά

Χιονοδρομικό που απέχει 42 χιλιόμετρα από την πόλη των Γρεβενών, 211 χιλιόμετρα από τη Θεσσαλονίκη και 458 χιλιόμετρα από την Αθήνα. Λειτουργεί από το 1975 και έχει συνολικά 18 πίστες, η απαιτητικότητα των οποίων διαχωρίζεται με διαφορετικά χρώματα (μαύρο για τις πολύ δύσκολες, κόκκινο για τις δύσκολες, μπλε για τις εύκολες και πράσινο για τις πολύ εύκολες). Η Βασιλίτσα διαθέτει 7 αναβατήρες, αλλά και δύο διαδρομές κατάβασης, την πίστα Δίας και Τυμφαία, κατάλληλες μόνο για σκιέρ με μεγάλη εμπειρία και γνώσεις γύρω από το άθλημα.

Χιονοδρομικό κέντρο Βασιλίτσας
Χιονοδρομικό κέντρο 3-5 Πηγάδια στο Βέρμιο

Αυτήν την περίοδο το χιονοδρομικό κέντρο Βερμίου είναι κλειστό λόγω του ότι διεξάγεται διαγωνισμός σχετικά με την ανάθεση της λειτουργίας του, όμως, αναμένεται να ξανά ανοίξει σύντομα. Είναι κατάλληλο για αθλητισμό και για εξορμήσεις και είναι ιδανικό για όσους το επισκέπτονται από την Κεντρική Μακεδονία μιας και απέχει μόλις 109 χιλιόμετρα από τη Θεσσαλονίκη.

Χιονοδρομικό κέντρο Βιτσίου στην Καστοριά

Βρίσκεται 22 χιλιόμετρα από την Καστοριά και είναι ένα από τα μικρότερα χιονοδρομικά κέντρα της Ελλάδας. Ανοικτά κυρίως το Σαββατοκύριακο, είναι ιδανικό για αναψυχή. Το ξύλινο διώροφο σαλέ του έχει καφετέρια και εστιατόριο, snowbar και γραφείο ενοικίασης εξοπλισμού. Απέχει 591 χιλιόμετρα από την Αθήνα και 217 χιλιόμετρα από τη Θεσσαλονίκη.

Χιονοδρομικό κέντρο Βίγλας – Πισοδερίου στη Φλώρινα

Το χιονοδρομικό κέντρο Βίγλας – Πισοδερίου, 22 χιλιόμετρα από τη Φλώρινα, είναι ένα από τα παλαιότερα χιονοδρομικά κέντρα της Ελλάδας. Άνοιξε το 1967 και έχει συνολικά 10 πίστες και ένα από τα ομορφότερα σαλέ σε ski resort. Έχει πίστες Ολυμπιακών προδιαγραφών αυστηρά για επαγγελματίες αλλά και ευκολότερες για όσους το επισκέπτονται για αναψυχή.

Χιονοδρομικό κέντρο Βίγλας – Πισοδερίου
Χιονοδρομικό κέντρο Βόρας ή Καϊμακτσαλάν στην Έδεσσα

Το χιονοδρομικό βρίσκεται στα όρια του νομού Πέλλας που αποτελεί σύνορο με τη Βόρεια Μακεδονία. Το όρος Βόρας ή Καϊμακατσαλάν είναι το τρίτο μεγαλύτερο σε ύψος της Ελλάδας με υψόμετρο 2524μ. Στην κορυφή του, και επί της γραμμής των συνόρων, υπάρχει το εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία που αποτελεί μνημείο του 1ου Παγκοσμίου πολέμου. Μόλις 127 χιλιόμετρα από τη Θεσσαλονίκη, το  χιονοδρομικό κέντρο λειτουργεί για το κοινό από το 1995 και διαθέτει μακριές και φαρδιές πίστες χωρίς ιδιαίτερη δυσκολία, ενώ θεωρείται ως το ιδανικό κέντρο για βελτίωση τεχνικής και διαδρομές σε απάτητο χιόνι.

Χιονοδρομικό κέντρο Γεροντόβραχου στην Αράχωβα

Το χιονοδρομικό κέντρο Γεροντόβραχου ή Athens Ski Club βρίσκεται νοτιοδυτικά των Κελλαριών και λειτουργούσε από το 1974 μέχρι το 2019. Η έμφαση του ήταν στα παιδιά και τους αρχαρίους, αλλά και στους καλούς χιονοδρόμους. Δεν είναι γνωστό εάν πρόκειται να ξαναλειτουργήσει.

Χιονοδρομικό κέντρο Ελατοχωρίου στην Κατερίνη

Βρίσκεται στη βορειοανατολική πλευρά των Πιερίων Ορέων, στη θέση “Παπά Χωράφι”, και σε υψόμετρο 1450 μέτρων. Απέχει μόλις 8 χιλιόμετρα από το γραφικό χωριό Ελατοχώρι, 36 χιλιόμετρα από την Κατερίνη, 474 χιλιόμετρα από την Αθήνα, 105 χιλιόμετρα από τη Θεσσαλονίκη και 120 χιλιόμετρα από τη Λάρισα. Οι εγκαταστάσεις περιλαμβάνουν 10 πίστες με κυμαινόμενη υψομετρική διαφορά και με διαφορετικό βαθμό δυσκολίας ώστε να ικανοποιούνται τόσο οι έμπειροι και απαιτητικοί σκιέρ, όσο και οι αρχάριοι που πρωτοδοκιμάζουν τις δυνατότητές τους στο δημοφιλέστερο χειμερινό σπορ. Επίσης, λειτουργεί μία πίστα για snowboard και μία για έλκηθρα. Το συνολικό μήκος που έχουν οι πίστες και το δίκτυο των χιονο-διαδρόμων που τις συνδέει μεταξύ τους, ξεπερνάει τα 12.000 μέτρα. Στην βάση του Χιονοδρομικού κέντρου υπάρχει, ένα καινούργιο διώροφο σαλέ, το οποίο διακρίνεται για την μοντέρνα αισθητική του, η οποία εναρμονίζεται με το περιβάλλον. Επίσης, υπάρχουν καταστήματα πώλησης και ενοικίασης εξοπλισμού και ειδών χιονοδρομίας και σχολή σκι. Αξίζει να αναφερθεί ότι στο χιονοδρομικό κέντρο λειτουργεί και ένα πλήρως εξοπλισμένο ιατρείο για πρώτες βοήθειες με μόνιμο γιατρό σε καθημερινή βάση.

Χιονοδρομικό κέντρο Ελατοχωρίου στην Κατερίνη
Χιονοδρομικό κέντρο Ζήρειας στην Κόρινθο

Στο οροπέδιο του όρους Ζήρεια (ή Κυλλήνη), σε υψόμετρο 1500 μέτρων, μόλις 10 χιλιόμετρα από το ραγδαία αναπτυσσόμενο τουριστικό θέρετρο των Τρικάλων Κορινθίας και σε απόσταση αναπνοής τόσο από την Αθήνα όσο και από την Πάτρα, λειτουργεί από το 2007 το Χιονοδρομικό Κέντρο Ζήρειας. Πρόκειται για ένα από τα νεότερα χιονοδρομικά κέντρα της χώρας, το πλησιέστερο στην Αττική και είναι ιδανικό για αρχάριους και οικογένειες με παιδιά, που θέλουν να κάνουν τα πρώτα τους βήματα στη χιονοδρομία.

Χιονοδρομικό κέντρο Καλαβρύτων ή Χελμού στα Καλάβρυτα

Το Χιονοδρομικό κέντρο Καλαβρύτων ή Χιονοδρομικό κέντρο Χελμού βρίσκεται στο όρος Χελμός, περίπου 14 χιλιόμετρα από τα Καλάβρυτα. Διαθέτει δεκατρείς πίστες διαφόρων βαθμών δυσκολίας, που βρίσκονται σε υψόμετρο μεταξύ 2.330 μέτρων και 1.700 μέτρων. Μόνο 204 χιλιόμετρα από την Αθήνα και 102 χιλιόμετρα από την Πάτρα, είναι ένα από τα γνωστότερα ski resorts στην Ελλάδα. Στην κορυφή Νεραϊδοράχη στου χιονοδρομικού κέντρου και σε υψόμετρο 2340 μέτρων εγκαταστάθηκε και λειτουργεί το υπερσύγχρονο τηλεσκόπιο Αρίσταρχος του αστεροσκοπείου Αθηνών με διάμετρο 2,3 μέτρων, το μεγαλύτερο στα Βαλκάνια και τις χώρες της Ανατολικής Μεσογείου. Το τηλεσκόπιο μπορεί και παρατηρεί αντικείμενα σε απόσταση 5 δις ετών φωτός.

Χιονοδρομικό κέντρο Λαϊλιάς στις Σέρρες

Κατάλληλο για νυχτερινό σκι, το χιονοδρομικό κέντρο Λαϊλιάς που βρίσκεται 26 χιλιόμετρα από τις Σέρρες, είναι ιδανικό για όσους τους αρέσουν οι νυχτερινές περιπέτειες. Διαθέτει μόνο δύο πίστες αρκετά μεγάλης δυσκολίας και τρεις αναβατήρες. Το χιονοδρομικό κέντρο που απέχει 110 χιλιόμετρα από τη Θεσσαλονίκη και 660 χιλιόμετρα από την Αθήνα, διαθέτει σαλέ με εστιατόριο, αναψυκτήριο, κοιτώνες, κατάστημα ενοικίασης εξοπλισμού και σχολές εκμάθησης.

Χιονοδρομικό κέντρο Λαϊλιάς
Χιονοδρομικό κέντρο Μαινάλου στην Τρίπολη

Το μικρό χιονοδρομικό κέντρο Μαινάλου στον νομό Αρκαδίας διαθέτει αρκετές πίστες μεγάλης και μέτριας ευκολίας ενώ στο πιο ορεινό του σημείο, θα βρείτε και μία διαδρομή μεγάλης δυσκολίας. Διαθέτει ένα φιλόξενο σαλέ που τα Σαββατοκύριακα είναι πάντα γεμάτο. Απέχει 162 χιλιόμετρα από την Αθήνα, 120 χιλιόμετρα από την Καλαμάτα, 90 χιλιόμετρα από τη Σπάρτη και το Ναύπλιο και μόλις 30 χιλιόμετρα από την Τρίπολη.

Χιονοδρομικό κέντρο Μετσόβου στο Μέτσοβο

Ακόμα ένα χιονοδρομικό κέντρο που είναι κλειστό εδώ και αρκετό καιρό αλλά ακόμα συγκαταλέγεται στα χιονοδρομικά κέντρα της Ελλάδας, το χιονοδρομικό κέντρο Μετσόβου δεν είναι γνωστό αν θα ξαναλειτουργήσει, παρόλα αυτά όσοι επισκέπτονται το Μέτσοβο για σκι έχουν ακόμα την επιλογή να επισκεφτούν το χιονοδρομικό κέντρο Ανηλίου.

Χιονοδρομικό κέντρο Ολύμπου στην Ελασσόνα

Το χιονοδρομικό κέντρο του Ολύμπου στην τοποθεσία Βρυσοπούλες ανήκει στο ελληνικό στρατό και λειτουργεί σαν κέντρο εκπαίδευσης των ειδικών δυνάμεων. Μερικές φορές επιτρέπεται οι πρόσβαση και σε πολίτες, κυρίως όμως απευθύνεται στους κατοίκους των γύρω περιοχών.

Χιονοδρομικό κέντρο Παρνασσού στην Αράχωβα

Το Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού είναι στον Παρνασσό κοντά στους Δελφούς. Βρίσκεται σε δύο κύριες περιοχές, τα Κελάρια και τον Φτερρόλακα και αποτελείται από 19 χιονοδρομικές πίστες συνολικού μήκους 36 χιλιομέτρων με τη μεγαλύτερη να είναι 4 χιλιόμετρα.

Χιονοδρομικό κέντρο Παρνασσού
Χιονοδρομικό κέντρο Περτουλίου στο Περτούλι

Το Χιονοδρομικό Κέντρο Περτουλίου και επονομαζόμενο όρος Κόζιακα βρίσκεται στη θέση Λιβάδια Περτουλίου, μόλις 10 χιλιόμετρα από την Ελάτη και σε υψόμετρο 1.340 έως 1.200 μέτρα. Διαθέτει τρεις πίστες, μία κόκκινη με μήκος 1500 μέτρων, μία μπλε 400 μέτρων και μία πράσινη 80 μέτρων. Έχει επίσης τρεις αναβατήρες με έναν διθέσιο εναέριο για όσους δεν διαθέτουν απαραίτητα εξοπλισμό σκι. Οι υπηρεσίες του είναι αρκετά προηγμένες και υπάρχει εξαιρετική οργάνωση. Οι πίστες που διαθέτει απευθύνονται και σε αρχάριους με μικρότερο βαθμό δυσκολίας. Στο χιονοδρομικό υπάρχουν σχολές σκι, κατάστημα πώλησης ειδών χιονοδρομίας, χώρο στάθμευσης και ιατρείο, ενώ και τα σαλέ του διαθέτουν καφετέριες και εστιατόρια ιδανικά για χαλάρωση.

Χιονοδρομικό κέντρο Πηλίου στα Χάνια Πηλίου

Το Χιονοδρομικό κέντρο Πηλίου, μόλις 2 χιλιόμετρα από το χωριό Χάνια, αποτελείται από 5 πίστες συνολικού μήκους 15 χιλιομέτρων και διαθέτει σαλέ με καφετέρια και εστιατόριο, καταφύγιο και ιατρείο πρώτων βοηθειών. Βρίσκεται σε απόσταση 350 χιλιομέτρων από την Αθήνα, μόλις 26 χιλιομέτρων από τον Βόλο και 234 χιλιομέτρων από την Θεσσαλονίκη.

Χιονοδρομικό κέντρο Σελίου στη Βέροια

Σε υψόμετρο που ξεκινά από τα 1.530 μέτρα και αγγίζει τα 1.890, το δημοφιλές χιονοδρομικό κέντρο της βόρειας Ελλάδας έχει πίστες μεγάλης δυσκολίας, αλλά και τρεις πίστες κατάλληλες ακόμα και για παιδιά που δεν έχουν κάνει ποτέ άλλοτε σκι. Το Εθνικό Χιονοδρομικό Κέντρο Σελίου απέχει 24 χιλιόμετρα από τη Βέροια, 20 χιλιόμετρα από τη Νάουσα, 95 χιλιόμετρα από τη Θεσσαλονίκη και 75 χιλιόμετρα από τη Κοζάνη.

Χιονοδρομικό κέντρο Σελίου
Χιονοδρομικό κέντρο Βελουχίου, Καρπενήσι

Περίπου 280 χιλιόμετρα μακριά από την Αθήνα το χιονοδρομικό κέντρο στο Βελούχι προσφέρει στους επισκέπτες 18 πίστες που καλύπτουν πλήρως τις απαιτήσεις των πιο έμπειρων σκιέρ αλλά και τις ανάγκες των αρχάριων που μυούνται τώρα για πρώτη φορά στις διαδρομές με πέδιλα του σκι.

Χιονοδρομικό κέντρο Φαλακρού στο Νευροκόπι Δράμας

Το χιονοδρομικό Φαλακρού ιδρύθηκε το 1980 με πρωτοβουλίες του Ορειβατικού Συλλόγου Δράμας, με στόχο να καλύψει τις βασικές ανάγκες αναψυχής και άθλησης της γύρω περιοχής. Ωστόσο, με το πέρασμα των χρόνων, απέκτησε τη δική του δυναμική. Πλέον αποτελεί σταθερό προορισμό των ταξιδιωτών από τη βόρεια Ελλάδα, αφού απέχει 2,5 ώρες οδικώς από τη Θεσσαλονίκη. Η απόσταση από την Αθήνα είναι 675 χιλιόμετρα, περίπου 7μιση ώρες με το αυτοκίνητο.

Χιονοδρομικό κέντρο Χρυσού Ελαφιού στη Βέροια

Το Χρυσό Ελάφι, λειτουργούσε δίπλα στο Σέλι και πρόσφερε άνετες εγκαταστάσεις και 50 δωμάτια για άνετη διαμονή, αλλά προς το παρόν παραμένει κλειστό λόγω προβλημάτων.

Σε κάθε περίπτωση, πριν επισκεφτείτε οποιοδήποτε από αυτά τα 21 χιονοδρομικά κέντρα της Ελλάδας, σας προτείνω να ελέγξετε την ιστοσελίδα xionodromika.gr για τελευταίες ενημερώσεις, ώρες λειτουργείας και καιρικές συνθήκες.

*Με πληροφορίες από το travel.gr

Γιώργος Βιτωράτος

Είμαι Air Host & Travel Editor και όπως καταλαβαίνετε το μεγαλύτερό μου πάθος είναι τα ταξίδια. Μέσα από τα ταξιδιωτικά μου άρθρα έχω σκοπό να σας ταξιδέψω σε κάθε γωνιά του πλανήτη αλλά και να προτείνω άπειρες, κουήρ και μη, επιλογές για το επόμενο σας ταξίδι. Θα με βρείτε πίσω από το FollowGeorge.gr όπου μοιράζομαι εμπειρίες από τα ταξίδια μου είτε πίσω από την επικοινωνία καλλιτεχνών και εκδηλώσεων. Για απορίες και περαιτέρω σχόλια σας περιμένω στο [email protected] Μέχρι τότε... see you in the sky!
Δες και αυτό!