Η οικογένεια του Ζακ προσφεύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, “μετά την πλήρη αθώωση” των αστυνομικών, και σε επίπεδο πειθαρχικού ελέγχου από την ΕΛ.ΑΣ., σύμφωνα με όσα δήλωσε η μητέρα του, Ελένη Κωστοπούλου.

Με ένα άρθρο της, με τίτλο: «Η προσφυγή μας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο είναι αναπόφευκτη» στην efsyn, η κ. Κωστοπούλου καταρρίψε ένα-ένα τα όσα αναγράφονται στην ανακοίνωση, που εξέδωσε το Σωματείο Ειδικών Φρουρών (ΣΕΦΕΑΑ) για τον αθωωτικό «επίλογο μιας τεράστιας υπόθεσης.» 

«Η ανακοίνωση του Σωματείου Ειδικών Φρουρών Ελληνικής Αστυνομίας Αττικής, μετά το πόρισμα της ΕΔΕ, για τη δολοφονία του Ζακ, αναφέρει ότι οι αστυνομικοί που κατηγορήθηκαν ταλαιπωρήθηκαν και βίωσαν δημόσιο διασυρμό. Η ταλαιπωρία τους δε φάνηκε καθόλου στη δίκη, όπου ήταν άνετοι, αραγμένοι στα καθίσματά τους, μισοκοιμισμένοι, χωρίς ίχνος συναίσθησης του τι προκάλεσαν, ή ενοχής για το πώς διαχειρίστηκαν τη ζωή του παιδιού μας, που πέθανε στα χέρια τους με σφιχτά δεματικά, που είχαν υποχρέωση να κόψουν, και να του δώσουν ελπίδα να ζήσει. Τον δημόσιο διασυρμό τους τον προκάλεσαν οι πράξεις τους, η βαρβαρότητά τους, η αδιαφορία τους, η συγκάλυψη και η άρνηση να ερευνήσουν και να ανακαλύψουν την αλήθεια, όπως όφειλαν. Αραγε ποιο κομμάτι της κοινωνίας πιστεύετε ότι στηρίζει την Ελληνική Αστυνομία που χτυπά, βασανίζει, σκοτώνει και ασκεί βία χωρίς λόγο και αιτία;» δήλωσε.

Υπενθυμίζεται, ότι στην ανακοίνωσή του σχετικά με την αθώωση των αστυνομικών στο Πειθαρχικό Συμβούλιο της ΕΛ.ΑΣ., το Σωματείο Ειδικών Φρουρών, χαρακτηρίζει τους εν λόγω αστυνομικούς, ως συναδέλφους που «τιμούν την στολή τους και το Σώμα», τους οποίους το Σωματείο δεσμεύεται πως θα εξακολουθήσει να υποστηρίζει, «αψηφώντας κάθε κομματική ή συντεχνιακή “επιθετική”» ενώ κάνει λόγο για «δικαίωση μιας γυναίκας δικηγόρου, της κυρίας Βαρελά, που πίστεψε και πάλεψε πραγματικά για την αθωότητά τους!» 

Η κ. Κωστοπούλου υπογραμμίζει ακόμη ότι:

«Η συνήγορός τους Βαρελα στη δίκη είχε υποτιμήσει το αρχικό πόρισμα της ΕΔΕ αναφέροντας ότι οι αξιωματικοί που το συνέταξαν ήταν συριζαίοι, άρα κατά τη γνώμη της το πόρισμα δεν είχε σημασία και αξία. Ηταν λοιπόν αναμενόμενη η τελική απόφαση και προδιαγεγραμμενη η «πλήρης αθώωση» των εμπλεκομένων.»

Κλείνει τη δήλωσή της ως εξής:

«Αν λοιπόν το ελληνικό κράτος δεν μπορεί να αξιολογήσει ορθά τις πράξεις των αστυνομικών στο οπτικοακουστικό υλικό, το πόρισμα των κρατικών ιατροδικαστών και τις μαρτυρικές καταθέσεις, η προσφυγή μας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο είναι αναπόφευκτη. Προσπαθούμε να διατηρήσουμε την αξιοπρέπειά μας και να μην αναγκαστούμε να προδώσουμε τις αξίες και την ανθρωπιά μας.

Ο αγώνας για δικαίωση συνεχίζεται.» 

«Αθώοι» και από το Πειθαρχικό οι κατηγορούμενοι αστυνομικοί για το φόνο του Ζακ