Σήμερα, στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΔΕΕ) στο Λουξεμβούργο πραγματοποιείται η πρώτη ακρόαση σχετικά με τον αντί-ΛΟΑΤΚΙ+ νόμο της Ουγγαρίας.
Ο συγκεκριμένος νόμος της Ουγγαρίας «για την προστασία του παιδιού» και την περαιτέρω ποινικοποίηση της παιδοφιλίας – όπως αναφέρεται και στην ίδια την νομοθεσία – ο οποίος έχει επικριθεί παγκοσμίως για τον περιορισμό των ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιωμάτων, πρόκειται να παρουσιαστεί σήμερα ενώπιον του ΔΕΕ.
Η νομοθεσία απαγορεύει στα ανήλικα άτομα την πρόσβαση σε κουήρ περιεχόμενο, είτε αυτό βρίσκεται στα μέσα ενημέρωσης είτε σε εκπαιδευτικό υλικό, με αποτέλεσμα να περιορίζει σε μεγάλο βαθμό τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα και την ελευθερία της έκφρασης.
Ως εκ τούτου, ο νόμος δέχθηκε αντιδράσεις για το γεγονός ότι συγχέει την παιδοφιλία με την ομοφυλοφιλία, καθώς ο δηλωμένος σκοπός του κειμένου είναι να ενισχύσει την προστασία των παιδιών από τους σεξουαλικούς παραβάτες.
Μετά την ψήφιση του νόμου, η οργάνωση για τα δικαιώματα των παιδιών Eurochild αναφέρει ότι τα παιδιά έχουν δικαίωμα στην υγιή ανάπτυξη και στην ελευθερία της έκφρασης και ότι ο νόμος αυτός «παραβιάζει όλα αυτά τα δικαιώματα και κινδυνεύει να βλάψει τα ίδια τα παιδιά που ισχυρίζεται ότι προστατεύει».
«Συμβάλλει επίσης σε ένα κλίμα φόβου, εγείροντας ανησυχίες για την ευημερία όλων των παιδιών και της κοινωνίας», προσθέτει η οργάνωση.
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε ψήφισμα με το οποίο καταδικάζει τον νόμο με τον πιο έντονο τρόπο και επικρίνει επίσης αυτό που ισχυρίζεται ότι αποτελεί διάλυση της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου στην Ουγγαρία.
Αρνούμενη να υποχωρήσει, η Ουγγαρία επικαλέστηκε δημοψήφισμα του 2022, όπου οι Ούγγροι κλήθηκαν να εκφράσουν τη γνώμη τους για τον αμφιλεγόμενο νόμο.
Τον Δεκέμβριο του 2022, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρέπεμψε την Ουγγαρία στο Δικαστήριο της ΕΕ – ισχυριζόμενη ότι ο νόμος παραβιάζει θεμελιώδη δικαιώματα που κατοχυρώνονται στο δίκαιο της ΕΕ.
Συνολικά 15 χώρες της ΕΕ προσχώρησαν στην αγωγή για να ενεργήσουν ως τρίτα μέρη: Βέλγιο, Λουξεμβούργο, Ολλανδία, Πορτογαλία, Αυστρία, Ιρλανδία, Δανία, Μάλτα, Ισπανία, Σουηδία, Φινλανδία, Σλοβενία, Γαλλία, Γερμανία και Ελλάδα.
Το μοντέλο πίσω από το νόμο λήφθηκε από μια παρόμοια νομοθεσία που θεσπίστηκε στη Ρωσία. Ο ρωσικός νόμος περί «ΛΟΑΤΚΙ+ προπαγάνδας», ο οποίος εισήχθη αρχικά από τον Πούτιν το 2013, κρίθηκε παράνομος από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων τέσσερα χρόνια αργότερα.
Πληροφορίες από EuroNews.