ΕΕ: Δικαστική υπόθεση κατά του νόμου της Ουγγαρίας για την «αντι-ΛΟΑΤΚΙ+ προπαγάνδα»

27/03/2023
από

Ο Tánaiste Micheál Martin, επιβεβαίωσε, ότι η Δημοκρατία της Ιρλανδίας θα συμμετάσχει στη δικαστική υπόθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κατά του νόμου για την «αντι-ΛΟΑΤΚΙ+ προπαγάνδα» της Ουγγαρίας, μετά από απόφαση που έλαβε η κυβέρνηση στις 21 Μαρτίου.

Όπως τόνισαν μέλη της ιρλανδικής κυβέρνησης, ο ουγγρικός νόμος αντιπροσωπεύει κατάφωρη διάκριση κατά των ΛΟΑΤΚΙ+ ανθρώπων και παραβίαση των θεμελιωδών αξιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έστειλε την υπόθεση κατά της Ουγγαρίας στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, λόγω του αποκαλούμενου νόμου της χώρας για την «αντι-ΛΟΑΤΚΙ+ προπαγάνδα», ο οποίος ψηφίστηκε το 2021 και απαγορεύει την απεικόνιση ΛΟΑΤΚΙ+ ζητημάτων και ταυτοτήτων σε περιεχόμενο που προορίζεται για ανήλικα άτομα. Σύμφωνα με την Επιτροπή, μια τέτοια νομοθεσία παραβιάζει τους κανόνες της εσωτερικής αγοράς, τα θεμελιώδη δικαιώματα των κουήρ ατόμων και τις βασικές αξίες της Ε.Ε.

Η δημοσίευση της διαδικασίας επί παραβάσει στην Επίσημη Εφημερίδα της Ε.Ε. τον Φεβρουάριο άνοιξε ένα παράθυρο έξι εβδομάδων κατά το οποίο όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ κλήθηκαν να συμμετάσχουν στην υπόθεση κατά της Ουγγαρίας και να υποβάλουν «γραπτές παρατηρήσεις» στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης .

Το Βέλγιο ήταν η πρώτη χώρα που ανακοίνωσε ότι θα συμμετείχε στη διαδικασία κατά του νόμου της Ουγγαρίας, και τώρα επιβεβαιώθηκε επίσημα ότι η Ιρλανδία έχει, επίσης, κάνει αίτηση να παρέμβει στην υπόθεση.

Η υπόθεση αναμένεται να είναι η μεγαλύτερη διαδικασία παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που έχει κινηθεί ποτέ ενώπιον του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Άλλα κράτη μέλη, όπως η Ολλανδία, το Λουξεμβούργο, η Αυστρία, η Δανία και η Πορτογαλία, έχουν επίσης ανακοινώσει την πρόθεσή τους να συμμετάσχουν στην παρέμβαση με την Ιρλανδία και το Βέλγιο. Επιπλέον, στις 21 Μαρτίου, σε μια «απόφαση-ορόσημο», το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε υπέρ της ένταξης στην υπόθεση της Επιτροπής κατά της Ουγγαρίας.

Η απόφαση της ιρλανδικής κυβέρνησης επιβεβαιώθηκε, αφού περισσότερες από 30 οργανώσεις έστειλαν ανοιχτή επιστολή στον Υπουργό Εξωτερικών Micheál Martin καλώντας τους ηγέτες να συμμετάσχουν στην υπόθεση. Με επικεφαλής το Irish Council for Civil Liberties (ICCL), η επιστολή υπογράφηκε από εκπροσώπους από το GCN και την Εθνική Ομοσπονδία LGBT (NXF) καθώς και από πολλές άλλες ΛΟΑΤΚΙ+ ομάδες, όπως Intersex Ireland, GOSHH, Gay Health Network, GAZE International LGBTQ+ Film Festival, Dublin Pride, Pavee Point, Belong To, Outhouse, LGBT Ireland, TENI και άλλες.
Δες και αυτό!