Stefania: «Τα ΛΟΑΤ+ άτομα αποτελούν ισότιμα μέλη της κοινωνίας μας»

05/05/2021

Είναι νέα, ακομπλεξάριστη και έτοιμη να μας εκπροσωπήσει στον φετινό διαγωνισμό της Εurovision, με το τραγούδι “Last Dance”. Ας τη γνωρίσουμε.

Τον τελευταίο χρόνο έχεις γίνει πολύ δημοφιλής και στην Ελλάδα. Πώς αισθάνεσαι με την αποδοχή του κόσμου;

Η Ελλάδα είναι η πατρίδα μου, είναι η χώρα καταγωγής μου αλλά και των γονιών μου. Είμαι Ελληνίδα της ομογένειας όμως τρέφω τεράστια αγάπη για τη χώρα μου. Επισκέπτομαι την Ελλάδα από έξι μηνών και νιώθω μεγάλη χαρά που οι Έλληνες με στηρίζουν.

Ποιο είναι το μήνυμα που θες να δώσεις μέσα από το Last Dance;

Το μήνυμα που θέλαμε να περάσουμε με την ομάδα μου είναι πως «για κάθε πράγμα που τελειώνει κάτι νέο ξεκινά». Γι’ αυτό και δεν πρέπει να στεναχωριόμαστε για κάτι που δεν πήγε έτσι όπως θα θέλαμε, αλλά ούτε και να μεγενθύνουμε όταν συμβαίνει κάτι σημαντικό.

Τι σημαίνει για εσένα το Last Dance σε σχέση με όσα βιώνουμε τον τελευταίο χρόνο;

Σίγουρα αυτό που ζούμε δεν είναι ο τελευταίος χορός. Μπορούμε και θα τα καταφέρουμε. Πρέπει να είμαστε αισιόδοξοι και να αντλήσουμε δύναμη από πράγματα τα οποία μας κάνουν χαρούμενους. Το “Last Dance” για μένα είναι η αισιόδοξη στάση που πρέπει να κρατάμε, γιατί πάντα κάτι νέο θα έρθει στις ζωές μας.

Πώς πάνε οι προετοιμασίες για τον διαγωνισμό και σε ποια φάση βρίσκεστε αυτή τη στιγμή;

Όλη η ομάδα δουλεύει πυρετωδώς. Έχουμε κάνει τη διαδικασία γυρισμάτων του “Live on tape”, που για όσους δεν γνωρίζουν είναι η διαδικασία, η οποία γίνεται φέτος για πρώτη φορά και είναι η δικλείδα ασφαλείας «απέναντι» στον covid-19. Βιντεοσκοπήθηκε η εμφάνιση της κάθε χώρας και αυτό το tape θα χρησιμοποιηθεί στην εσχάτη των περιπτώσεων που για λόγους πανδημίας δεν θα μπορεί να γίνει ο διαγωνισμός με τον κλασικό τρόπο. Εμείς συνεχίζουμε να ετοιμαζόμαστε κανονικά για τη live εμφάνιση στο Ahoy Arena στο Ρότερνταμ και είμαστε σε πολύ καλό σημείο προετοιμασίας μέχρι τώρα.

Σε επηρέασε καθόλου η ακύρωση του διαγωνισμού πέρυσι;

Στο πρώτο άκουσμα τα συναισθήματα ήταν περίεργα. Στεναχωρήθηκα για την ακύρωση και σε δεύτερη φάση που έμαθα ότι οι χώρες έχουν την επιλογή να στείλουν ξανά τον ίδιο εκπρόσωπο αγχώθηκα πως η ΕΡΤ θα συνεχίσει με κάποιον άλλον καλλιτέχνη. Όταν μου ανακοινώθηκε πως η Ελλάδα και η ΕΡΤ θα συνεχίσουν μαζί μου η χαρά ήταν μοναδική, είπα “Στεφανία τώρα πρέπει να βάλεις τα δυνατά σου να φανείς αντάξια των προσδοκιών”. Έχω στην ομάδα μου επαγγελματίες με πολυετή εμπειρία στο κομμάτι της Eurovision και με πολλή δουλειά ελπίζω πως το αποτέλεσμα θα δικαιώσει τον κόπο και τις προσδοκίες όλων. Θέλω να σας κάνω περήφανους/ες.

Τι πιστεύεις ότι κέρδισες τον τελευταίο χρόνο ανάμεσα στους δύο διαγωνισμούς;

Σίγουρα, τον χρόνο να προετοιμαστώ καλύτερα αλλά και να ωριμάσω. Ο χρόνος που πέρασε ήταν δύσκολος θα έλεγα για όλους εν μέσω της παγκόσμιας πανδημίας που όλοι ζούμε. Προσωπικά, τελείωσα το σχολείο και ξεκίνησα τη φοίτησή μου στην ολλανδική ακαδημία μουσικής “HERMAN BROOD ACADEMIE”, στην οποία έχουν σπουδάσει ονόματα που έχουν καταφέρει να αναδειχθούν σ’ ευρωπαϊκό επίπεδο, όπως ο Martin Garix. Είχα τον χρόνο να κάνω εντατικά μαθήματα ελληνικών, τα οποία συνεχίζω μέχρι σήμερα. Έχουμε όμως την υγεία μας, κάτι το οποίο είναι πολύ σημαντικό και πολλή όρεξη για δουλειά.

Είσαι μεγαλωμένη στην Ολλανδία. Νιώθεις ανακούφιση που θα τραγουδήσεις ουσιαστικά εντός έδρας;

Νιώθω χαρά. Τραγουδάω στη χώρα που με μεγάλωσε και για εμένα είναι εξίσου μεγάλη τιμή. Αν με ρωτάς, αυτό δεν μου δίνει την ασφάλεια, πως επειδή τραγουδάω στη χώρα μου θα έχω ξεχωριστή αντιμετώπιση. Αντίθετα, ο διαγωνισμός έχει αποδείξει πως όλα ανατρέπονται μέχρι και την τελευταία στιγμή. Οπότε, εμένα η προσοχή μου είναι στη συνεχή δουλειά και επιμέλεια. Στο Ahoy Arena όπου και θα γίνει η Eurovision έχω την χαρά να έχω πραγματοποιήσει 3 φορές live εμφανίσεις.

Θα ήθελες να μοιραστείς μαζί μας κάποιο στοιχείο, σχετικά με το τι θα δούμε στη σκηνή τον Μάιο;
Αχ, θα με μαλώσουν (γέλια)! Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι υπάρχει μια έκπληξη που θα εντυπωσιάσει το κοινό.

Πώς αντιλαμβάνεσαι τη λέξη “διαφορετικότητα”;

Για εμένα διαφορετικοί είμαστε όλοι μας. Είμαστε ίσοι, μα όχι ίδιοι. Ως άνθρωποι είμαστε διαφορετικοί. Νιώθω πολύ περήφανη για την οικογένεια μου, γιατί από πολύ μικρή μου έμαθαν να μην κρίνω ή να μην στοχοποιώ, κάτι που δεν είναι κοντά στα δικά μου ερεθίσματα.

Έχεις ακούσει κανένα από τα υπόλοιπα τραγούδια; Αν ναι ποιο/α σου αρέσουν;

Έχω ακούσει αρκετά ομολογώ. Απ’ αυτά μου αρέσουν της Μάλτας, της Εσθονίας, του Σαν Μαρίνο αλλά και το τραγούδι που θα εκπροσωπήσει την Κύπρο.

Τελειώνει ο διαγωνισμός. Τι έχουμε να περιμένουμε από την Στεφανία;

Σίγουρα πολλή μουσική. Για μένα ο επαγγελματικός μου προορισμός θέλω να είναι η μουσική και το τραγούδι. Οπότε, μετά από αυτή τη μοναδική ευκαιρία, που μου έδωσαν η χώρα μου και η ΕΡΤ, σκοπεύω να δείξω τι άλλο ετοιμάζω και εύχομαι να αγκαλιαστεί εξίσου. Επίσης, θα συνεχίσω τις σπουδές μου στη μουσική ακαδημία. Όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν, αυτό που θέλω να κάνω είναι live εμφανίσεις, να χορέψω να τραγουδήσω…να γίνω ένα με το κοινό.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι η Εurovision είναι ιδιαιτέρως αγαπητή στη ΛΟΑΤ+ κοινότητα, τι θα ήθελες να πεις στα άτομα που θα διαβάσουν αυτή τη συνέντευξη.

Καταρχάς, θα ήθελα να πω ένα τεράστιο ευχαριστώ! Για μένα τα ΛΟΑΤ+ άτομα αποτελούν ισότιμα μέλη της κοινωνίας μας. Δε διαφέρουν σε κάτι, αφού διαφορετικοί είμαστε όλοι/ες…ακόμα και οι νότες είναι διαφορετικές, όμως όλες μαζί δημιουργούν μια όμορφη μελωδία. Έτσι και οι άνθρωποι, ο καθένας μας με την διαφορετικότητα του γίνεται λιθαράκι σε μια καλύτερη κοινωνία. Αυτό που θα ήθελα να πω σε όλους εσάς που μας διαβάζετε είναι να μην αφήνετε κανέναν να σας επηρεάζει και να κρίνει αυτό που είστε! Να θυμάστε πως είστε μοναδικές / κοι/ κα! Θα χαρώ πολύ να παρευρεθώ στο Athens Pride και να τραγουδήσουμε παρέα! Στο Ρότερνταμ θέλω την στήριξη σας.

φωτογραφίες: Χάρης Φαρσαράκης

 

Nikolas Sakkas

Γεια σας αγαπητ@ μου!
Ονομάζομαι Νικόλας Σακκάς, είμαι δημοσιογράφος και διανύω την 2η δεκαετία της ζωής μου. Ενώ έχω βγει από την ντουλάπα μου από το 2014 και έχω πετάξει το κλειδί από την κορυφή του Πηλίου, πάντα είχα αυτή την ανάγκη να εκφράζω όσα πρεσβεύω. Έτσι ήρθε το Antivirus την περίοδο που υπηρετούσα στο Ναυτικό και είχα όσο ποτέ την ανάγκη αυτή. Είμαστε μια μικρή οικογένεια με μεγάλους ανθρώπους, το κάθε άτομο ξεχωριστά, μοναδικό. Σας ευχαριστούμε που μας ακολουθείτε στο υπέροχο αυτό ταξίδι!
Δες και αυτό!