Μετά από μήνες προβλέψεων, ο Τζο Μπάιντεν επέλεξε την Καμάλα Χάρις ως την υποψήφια Αντιπρόεδρο, που θα τον συνοδεύσει καθ’ όλη τη διάρκεια των Προεδρικών Εκλογών.

Η Χάρις, η οποία από το 2017 εκπροσωπεί την Καλιφόρνια στη Γερουσία, έγινε η πρώτη μη-λευκή γυναίκα, καθώς και η πρώτη Ινδο-Αμερικανή, που κατεβαίνει στις εκλογές γι’ αυτό το αξίωμα.

Ο Μπάιντεν έκανε την ανακοίνωση την Τρίτη, εν όψει του Εθνικού Συνεδρίου των Δημοκρατικών, που θα γίνει την επόμενη εβδομάδα, στο οποίο η Καμάλα Χάρις είναι προσκεκλημένη ομιλήτρια. Σε ένα tweet, ο πρώην Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ αναφέρθηκε στην ίδια ως μια «άφοβη μαχήτρια» και ως μια «από τις καλύτερες δημόσιους λειτουργούς της χώρας.» 

H Χάρις είχε θεωρηθεί για αρκετό καιρό το φαβορί για την επιλογή του Μπάιντεν στη θέση της Αντιπροέδρου της χώρας. Αν και ήρθαν σε αντιπαράθεση κατά τη διάρκεια των εκλογών για το χρίσμα των Δημοκρατικών, η επιλογή της έγινε, σύμφωνα με πληροφορίες, με τη βοήθεια του πρώην Γερουσιαστή, Κρις Ντοντ, ο οποίος ηγήθηκε της έρευνας του Μπάιντεν για Αντιπρόεδρο. Λέγεται, πως ο Μπάιντεν εκτιμά και τις προσωπικές σχέσης με το άτομο που θα τρέξουν μαζί στις Εκλογές και η Χάρις ήταν ίσως η κατάλληλη, μιας και ήταν στενή φίλη με τον γιο του, Μπο, ο οποίος έχασε τη ζωή του το 2015, έπειτα από τη μάχη που έδωσε με τον καρκίνο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, άλλα άτομα που ήταν υπό εξέταση για τη θέση της Αντιπροέδρου των ΗΠΑ ήταν η πρώην Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας, Σούζαν Ράις, η βουλεύτρια του Κογκρέσου Κάρεν Μπας, η Κυβερνήτης του Μίσιγκαν Γκρέτσεν Γουίτμερ και η Γερουσιάστρια Ελίζαμπεθ Γουόρεν. Κατά τη διάρκεια των debate, ο Μπάιντεν δεσμεύτηκε να ορίσει μια γυναίκα για Αντιπρόεδρο, αν και αρνήθηκε να αποκαλύψει, αν αυτή η γυναίκα θα είναι μη-λευκή.

Μετά την ανακοίνωση, ΛΟΑΤΚΙ ομάδες επαίνεσαν τη Χάρις για το ρεκόρ της σε ότι αφορά την ισότητα, το οποίο περιλαμβάνει τη δημιουργία μονάδας κατά εγκλημάτων μίσους προς τη ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα, κατά τη διάρκεια που ήταν Εισαγγελέας του Σαν Φρανσίσκο και την καταπολέμηση της ανατροπής της Πρότασης  όσο ήταν Γενική Εισαγγελέας της Καλιφόρνια. Επίσης, έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη θέσπιση ενός πρωτοπόρου νόμου το 2014, που απαγορεύει την υπεράσπιση του ΛΟΑΤΚΙ “πανικού” , καθώς και παρόμοιες νομοθεσίες ως μέλος της Γερουσίας.

«Η Καμάλα Χάρις είναι αποδεδειγμένα μια μαχήτρια για την ισότητα, την ασφάλεια και τη δικαιοσύνη και γνωρίζουμε πως θα συνεχίσει να έχει τη ΛΟΑΤΚΙ αποδοχή ως μέρος των προτεραιοτήτων της στην ιστορική της υποψηφιότητα με τον Τζο Μπάιντεν» , δήλωσε η Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της GLAAD, Σάρα Κέιτ Έλις.

Η Equality California ανέφερε πως η προσθήκη της Χάρις στον αγώνα των Δημοκρατικών είναι μια «εξαιρετική» επιλογή.

«Καθ’όλη τη διάρκεια της καριέρας της, η Γερουσιάστρια Χάρις έχει επιδείξει ακλόνητη δέσμευση για τα ατομικά δικαιώματα και την κοινωνική δικαιοσύνη για όλα τα ΛΟΑΤΚΙ άτομα» , δήλωσε ο Εκτελεστικός Διευθυντής της Equality California, Ρικ Ζμπουρ. «Ως Αντιπρόεδρος είμαστε αισιόδοξες/οι πως θα συνεχίσει την παράδοση του Αντιπροέδρου Μπάιντεν, ως προς την υπεράσπιση και την προώθηση των διαφορετικών κοινοτήτων στις οποίες ανήκουν τα ΛΟΑΤΚΙ άτομα» .

Άλλα ΛΟΑΤΚΙ άτομα, συγγραφείς, ακτιβίστριες/στές και ηγέτιδες/τες ήταν πιο επικριτικές/οί στις αντιδράσεις τους. Ο συγγραφέας Τζόνει-Αμανί Χερνάντες αναφέρθηκε στη Χάρις στο Twitter ως «βίαιο τρανσφοβικό μπάτσο, που έβλαψε δυσανάλογα μαύρα άτομα και άτομα με σκουρόχρωμο δέρμα χαμηλού εισοδήματος» . Ως Γενική Εισαγγελέας της Καλιφόρνιας, έσπρωξε έναν νόμο που ποινικοποιεί την απουσία από το σχολείο, ως αδίκημα παραβίασης και αρνήθηκε να επεκτείνει τη φροντίδα που επιβεβαιώνει το φύλο σε τρόφιμους ανθρώπους, για το οποίο ισχυρίστηκε ότι αναλαμβάνει «πλήρη ευθύνη» .

Άλλα άτομα, σημείωσαν την υποστήριξη της Χάρις για το FOSTA / SESTA, ένα νομοσχέδιο για το trafficking, που χρησιμοποιήθηκε για τον τερματισμό των πόρων, που διευκόλυναν τα εργαζόμενα άτομα στο σεξ, ώστε να ελέγχουν με ασφάλεια των πελατών τους. Από τότε δήλωσε υπέρ της αποποινικοποίησης της σεξεργασίας.

Πολλά άτομα σημείωσαν ακόμη ότι, παρά τα αξιοσημείωτα λάθη στο ρεκόρ της, η Χάρις θα αποτελούσε σημαντική βελτίωση σε σχέση με τον Λευκό Οίκο του Τραμπ, ο οποίος στοχοποίησε συστηματικά την ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα τα τελευταία τρία χρόνια. Στη δήλωσή του, η GLAAD σημείωσε ότι η τρέχουσα διοίκηση είναι υπεύθυνη για 168 επιθέσεις εναντίον ΛΟΑΤΚ+ ατόμων, συμπεριλαμβανομένης της απαγόρευσης των περισσότερων τρανς ατόμων να υπηρετούν στο στρατό και την κατάργηση των πολιτικών προστασίας, για τα τρανς άτομα, που αναζητούν υγειονομική περίθαλψη και πρόσβαση σε καταφύγια αστέγων.

Το συνέδριο των Δημοκρατικών θα ξεκινήσει τη Δευτέρα και θα διαρκέσει τέσσερις ημέρες. Οι αναμενόμενες/οι ομιλήτριες/τές στην ψηφιακή εκδήλωση περιλαμβάνουν την πρώην Πρώτη Κυρία Μισέλ Ομπάμα, τον γερουσιαστή Μπέρνι Σάντερς, τη βουλεύτρια του Κογκρέσου Αλεξάντρια Οκάσιο-Κορτέζ, την πρώην υπουργό Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον και τον πρώην Πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα.

Γεια σας αγαπητ@ μου! Ονομάζομαι Νικόλας Σακκάς, είμαι δημοσιογράφος και διανύω την 2η δεκαετία της ζωής μου. Ενώ έχω βγει από την ντουλάπα μου από το 2014 και έχω πετάξει το κλειδί από την κορυφή του Πηλίου, πάντα είχα αυτή την ανάγκη να εκφράζω όσα πρεσβεύω. Έτσι ήρθε το Antivirus την περίοδο που υπηρετούσα στο Ναυτικό και είχα όσο ποτέ την ανάγκη αυτή. Είμαστε μια μικρή οικογένεια με μεγάλους ανθρώπους, το κάθε άτομο ξεχωριστά, μοναδικό. Σας ευχαριστούμε που μας ακολουθείτε στο υπέροχο αυτό ταξίδι!