Σε νέα τρανσφοβικά σχόλια προχώρησε ο Dave Chappelle

03/01/2024
από
Ο Dave Chappelle, παρά τις αντιδράσεις που έχουν προκαλέσει τα τρανσφοβικά του σχόλια, στο τελευταίο του αφιέρωμα στο Netflix, «The Dreamer», χλεύασε εκ νέου τα τρανς άτομα.

TW: τρανσφοβία

Το «The Dreamer», που κυκλοφόρησε την Κυριακή (31 Δεκεμβρίου), επικεντρώνεται στα πρώτα χρόνια της καριέρας του Chapelle στο χώρο της ψυχαγωγίας και στο πώς έγινε επιτυχημένος. Αλλά ο κωμικός, ο οποίος έχει επικριθεί στο παρελθόν για τα αντί-τρανς σχόλιά του, ξανά έκανε τρανσφοβικά, ομοφοβικά αλλά και μισαναπηρικά «αστεία».

Μόλις λίγα λεπτά μετά την έναρξη της νέας εκπομπής, είπε στο κοινό ότι τα τρανς άτομα «τον κάνουν να αισθάνεται» ότι πρέπει να συμφωνεί μαζί τους, σαν ένα είδος method acting, όπως ο Jim Carrey ως ο αστείος Andy Kaufman στη βιογραφική ταινία του 1999 Man on the Moon (Ο άνθρωπος στο φεγγάρι).

Ο ίδιος συνέχισε να λέει: «Αν ήρθατε εδώ, σε αυτή την παράσταση απόψε, νομίζοντας ότι θα κοροϊδέψω ξανά αυτούς τους ανθρώπους, ήρθατε σε λάθος παράσταση. Δεν κάνω πια πλάκα με αυτούς.

«Δεν άξιζε τον κόπο. Δεν λέω τίποτα γι’ αυτούς. Ίσως τρεις ή τέσσερις φορές απόψε, αλλά αυτό είναι όλο.

«Κουράστηκα να μιλάω γι’ αυτούς. Και θέλεις να μάθεις γιατί κουράστηκα να μιλάω γι’ αυτούς; Επειδή αυτοί οι άνθρωποι συμπεριφέρονται σαν να τους χρειάζομαι για να είμαι αστείος. Αυτό είναι γελοίο. Δεν σας χρειάζομαι».

Ο Chappelle υποστήριξε ότι έχει «μια εντελώς νέα οπτική γωνία» επειδή τώρα στοχεύει τα ανάπηρα άτομα.

«Απόψε, θα κάνω όλα τα αστεία για τους ανάπηρους. Δεν είναι τόσο οργανωμένοι όσο οι ομοφυλόφιλοι και μου αρέσει να ρίχνω μπουνιές».

Στη συνέχεια ο Chappelle επέστρεψε στις σκέψεις του για την τρανς κοινότητα.

«Για να είμαι ειλικρινής μαζί σας, προσπαθώ να αποκαταστήσω τη σχέση μου με την τρανς κοινότητα γιατί δεν θέλω να νομίζουν ότι δεν τους συμπαθώ», είπε.

«Ξέρετε πώς την αποκαθιστώ; Έγραψα ένα θεατρικό έργο. Το έκανα, γιατί ξέρω ότι οι γκέι λατρεύουν τα θεατρικά έργα.

«Είναι ένα πολύ θλιβερό έργο, αλλά είναι συγκινητικό. Πρόκειται για μια μαύρη τρανς γυναίκα της οποίας η αντωνυμία είναι, δυστυχώς, n***a. Ένα έργο που θα σας κάνει να κλάψετε.

«Στο τέλος του έργου, πεθαίνει από μοναξιά γιατί οι λευκοί φιλελεύθεροι δεν ξέρουν πώς να της μιλήσουν».

Dave Chappelle, who has faced backlash for making anti-trans jokes, wears a dark shirt as he speaks into a microphone in his new Netflix special The Dreamer

Ο Chappelle έχει επικριθεί αρκετά τα τελευταία χρόνια για τα συχνά σχόλιά του για την τρανς κοινότητα, μεταξύ άλλων στο αφιέρωμα του Netflix «The Closer» το 2021, όπου δήλωσε ότι είναι με την ομάδα των TERFs και έκανε «αστεία» για τα γεννητικά όργανα των τρανς γυναικών.

Η κυκλοφορία του «The Closer» προκάλεσε τότε αποχωρήσεις και διαμαρτυρίες των εργαζομένων. Ενώ ο συνδιευθύνων σύμβουλος του Netflix Ted Sarandos υπερασπίστηκε αρχικά τον κωμικό, αργότερα δήλωσε ότι η αντίδρασή του ήταν λάθος.

Στον απόηχο των αντιδράσεων, ο Chappelle κατηγόρησε την «κουλτούρα της ακύρωσης» – παρά το γεγονός ότι οι παραστάσεις του ήταν sold-out και συνέχισε τη συνεργασία του με το Netflix.

Αργότερα, στο «The Dreamer», ο Chappelle μίλησε για την επίθεση που δέχτηκε στη σκηνή του Hollywood Bowl το 2022, υπονοώντας στο κοινό ότι «ήταν ένας τρανς άνδρας» που του επιτέθηκε.

Είπε ότι είχε διαβάσει ένα άρθρο σχετικά με το πώς είχε «προκαλέσει» τον επιτιθέμενο επειδή έκανε αστεία για τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα. Ο Chappelle πρόσθεσε ότι, γνωρίζοντας ότι ο επιτιθέμενος ήταν αμφιφυλόφιλος, «θα μπορούσε να είχε βιαστεί».

Αν πήγαινε ποτέ στη φυλακή, ήλπιζε να είναι στην Καλιφόρνια, επειδή θα έλεγε στον δικαστή ότι «αυτοπροσδιορίζεται ως γυναίκα», ώστε να εκτίσει την ποινή του σε «γυναικεία φυλακή», αστειεύτηκε ο Chappelle.

«Μόλις μπω εκεί μέσα, ξέρετε τι θα κάνω», είπε.

«Δώσε μου το κοκτέιλ φρούτων σου, b***h, πριν σου σπάσω τα γαμημένα δόντια. Είμαι κορίτσι, όπως κι εσύ, b***h. Έλα εδώ και πάρε μια πίπα από το κοριτσίστικο πουλί που έχω. Μη με κάνεις να δώσω εξηγήσεις, είμαι κορίτσι».
Δες και αυτό!