Η Ρωσία ανοίγει την πρώτη ποινική υπόθεση για «ΛΟΑΤ εξτρεμισμό»

20/03/2024
από
Οι ρωσικές αρχές προχώρησαν στην πρώτη ποινική υπόθεση της χώρας για τον λεγόμενο «ΛΟΑΤ εξτρεμισμό», λίγους μήνες μετά την ποινικοποίηση του «διεθνούς ΛΟΑΤ κινήματος» από το Ανώτατο Δικαστήριο.

Την είδηση έκανε γνωστή η επικεφαλής του «Safe Internet League» που συνεργάζεται με το Κρεμλίνο και έχει κατηγορηθεί πολλές φορές για λογοκρισία, Yekaterina Mizulina.

Ακτιβιστές υπέρ του πολέμου δήλωσαν νωρίτερα αυτό το μήνα ότι βοήθησαν τις υπηρεσίες επιβολής του νόμου να στοχοποιήσουν ένα γκέι κλαμπ στην πόλη Όρενμπουργκ ως ύποπτο για διάδοση «ΛΟΑΤ προπαγάνδας», προσθέτοντας ότι 20 θαμώνες φέρεται να έχουν μηνύσει τον χώρο.

«Το θέμα του ανοίγματος μιας ποινικής υπόθεσης εξετάζεται επί του παρόντος», έγραψε τότε μια ομάδα φιλοπόλεμων ακτιβιστών, γνωστή ως Ρωσική Κοινότητα του Όρενμπουργκ, στην εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram.

Τη Δευτέρα, η Mizulina υποστήριξε ότι ασκήθηκαν ποινικές διώξεις «για τις δραστηριότητες του ΛΟΑΤ κλαμπ Pose».

«Αυτή είναι η πρώτη τέτοια ποινική υπόθεση στη Ρωσία μετά την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου να αναγνωρίσει το ΛΟΑΤ ως εξτρεμιστικό κίνημα», έγραψε στο Telegram.

Προς το παρόν δεν υπάρχει κανένα σχόλιο από τις αρχές επιβολής του νόμου.

Το συγκεκριμένο περιστατικό ακολουθεί άλλες περιπτώσεις λογοκρισίας ΛΟΑΤ περιεχομένου, συλλήψεων καλλιτεχνών, διακοπής της λειτουργίας κουήρ χώρων, που νομιμοποιήθηκαν μετά την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου.

Συγκεκριμένα, τον Νοέμβριο, μετά από αίτημα του υπουργείου Δικαιοσύνης, το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας ανακήρυξε το «διεθνές ΛΟΑΤ κίνημα» ως «εξτρεμιστική οργάνωση».
Δες και αυτό!