Προβολή και συζήτηση για το ντοκιμαντέρ “Οι γάμοι της Τήλου” του Παναγιώτη Ευαγγελίδη

23/01/2023
από
Ο Παναγιώτης Ευαγγελίδης, σεναριογράφος και σκηνοθέτης του ντοκιμαντέρ "Οι Γάμοι της Τήλου", φωτογραφία Μαριανέλλα Κλώκα | pressenza
Την Πέμπτη 19 Ιανουαρίου πραγματοποιήθηκε η προβολή του ντοκιμαντέρ του Παναγιώτη Ευαγγελίδη, “Οι γάμοι της Τήλου”, υπό την αιγίδα της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών και του φεστιβάλ κουήρ κινηματογράφου, OUTVIEW.

Το έτος 2008 ο τότε Δήμαρχος του νησιού της Τήλου, Τάσος Αλιφέρης, συμφώνησε να τελέσει στο Δημαρχείο τους πρώτους γκέι και λεσβιακούς γάμους στην Ελλάδα. Ο Παναγιώτης Ευαγγελίδης παρακολούθησε με την κάμερά του την ιστορία των δύο πολιτικών γάμων από τον Πειραιά μέχρι την Τήλο και μετά τη Ρόδο και χρησιμοποίησε την εκ των υστέρων αφήγηση του ενός εκ των δύο ανδρών που τέλεσαν μεταξύ τους γάμο, του Δημήτρη Τσαμπρούνη, ως ραχοκοκκαλιά της ιστορίας. Στο ντοκιμαντέρ, που αποτελεί ιστορικό ντοκουμέντο για την ΛΟΑΤΚΙ ελληνική κοινότητα, υπάρχουν επίσης πλάνα από το Athens Pride του 2008 και από τη συνέντευξη Τύπου που έδωσε η Ομοφυλοφιλική Λεσβιακή Κοινότητα Ελλάδας (ΟΛΚΕ) λίγες μέρες μετά την τέλεση των γάμων στην Αθήνα.

Tρεις από τους πέντε πρωταγωνιστές/τριες της διαδικασίας δεν βρίσκονται πλέον σε αυτό το χωροχρόνο. Πρόκειται για τον Δήμαρχο και το λεσβιακό ζευγάρι. Η Όλγα – Μαρί Καρποδίνη ήταν γνωστή στην ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα με το ψευδώνυμο hermeia και την διαδικτυακή λεσβιακή της λίστα με τον όνομα “Σαπφίδες”, μέσα στην οποία έπεσε η πρόταση για τη διοργάνωση του πρώτου Athens Pride το 2005.

“Έκανα αυτό τον γάμο επειδή ο κάθε Μιχαλιός που πάει σήμερα νηπιαγωγείο, έχει δικαίωμα να νιώθει ασφαλής και για τις δυο γυναίκες που τον μεγαλώνουνε, κι όχι άμα πάθει κάτι η φυσική του μαμά να χάσει αυτόματα και τη δεύτερη μαμά που τον φροντίζει από τη γέννησή του.” Όλγα Μαρί Καρποδίνη, City Uncovered #36, 18/6/2008.

Η Ευαγγελία Βλάμη ήταν δυναμική ακτιβίστρια, μέλος της Λεσβιακής Ομάδας Αθήνας, ιδρυτικό μέλος της ΟΛΚΕ και του Athens Pride. Η Ευαγγελία διατηρούσε για όλα σχεδόν τα χρόνια της κυκλοφορίας του περιοδικού City Uncovered στήλη με το όνομα “Φλασιά”, τροφοδοτούσε σταθερά με περιεχόμενο το blog lesbianbimafia.blogspot.gr, ενώ άρθρα της είχαν δημοσιευθεί και σε ελληνικά λεσβιακά περιοδικά.

Ο Παναγιώτης Ευαγγελίδης ενημέρωσε εκ μέρους της Μαρίας [Cyber] Κατσικαδάκου, η οποία δεν κατάφερε να παραστεί, ότι το φεστιβάλ κουήρ κινηματογράφου, Outview, θα διοργανώνεται από εδώ και στο εξής από τη Στέγη, καθώς η ίδια αποσύρεται. Στη συζήτηση που ακολούθησε το λόγο πήρε αρχικά ο Γρηγόρης Βαλλιανάτος και περιέγραψε από τη δική του πλευρά το πώς φτάσαμε στους γάμους της Τήλου. Αναφέρθηκε σε συζήτηση που είχε με τον διαπρεπή έλληνα καθηγητή νομικό, Αριστόβουλο Μάνεση, για τον πολιτικό γάμο που ψηφίστηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα το 1982. Σύμφωνα με εκείνη τη συζήτηση ο Μάνεσης είχε πει ότι σκοπίμως δεν έγινε σαφής αναφορά στον Νόμο σε άντρα ή γυναίκα, σε νύφη ή γαμπρό. Έγινε χρήση των λέξεων σύζυγοι και πρόσωπα, κλείνοντας το μάτι σε μελλοντικές στιγμές που ομόφυλα ζευγάρια θα ήθελαν να παντρευτούν στην Ελλάδα. Το κοινό ζεστάθηκε και αρκετά άτομα συμμετείχαν στη συζήτηση εισφέροντας μια ενδιαφέρουσα μνήμη ή μια εμπειρία, είτε για το ίδιο το γεγονός, είτε για τις πρωταγωνίστριες και τους πρωταγωνιστές του.

Οι γάμοι της Τήλου προβλήθηκαν για πρώτη φορά στο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, στο Διεθνές Διαγωνιστικό Ντοκιμαντέρ Μεγάλου Μήκους.

Η ταυτότητα του ντοκιμαντέρ:

Σκηνοθεσία: Παναγιώτης Ευαγγελίδης
Σενάριο: Παναγιώτης Ευαγγελίδης
Διεύθυνση φωτογραφίας: Παναγιώτης Ευαγγελίδης
Μοντάζ: Άλκης Παπασταθόπουλος
Ήχος: Παναγιώτης Παπαγιαννόπουλος
Μουσική: Σταύρος X
Παραγωγοί: Παναγιώτης Ευαγγελίδης
Φορμάτ: DCP
Χρώμα: Έγχρωμο
Χώρα Παραγωγής: Ελλάδα
Έτος Παραγωγής: 2022
Διάρκεια: 74΄
Επικοινωνία: Παναγιώτης Ευαγγελίδης, [email protected]


κείμενο: Μαριανέλλα Κλώκα

πηγή: pressenza.com
Δες και αυτό!