Προβληματικές παροιμίες για τους άνδρες

19/02/2021
παροιμίες
Προβληματικές παροιμίες για τους άνδρες

Σε συνέχεια του προηγούμενου άρθρου, που αφορούσε τις γυναίκες και τις θυληκότητες, είπα να καταπιαστώ και με τους άνδρες, έτσι για το γαμώτο. Η καταπίεση μέσω της γλώσσας αφορά όλους, όλες και όλα και όσο πιο νωρίς το καταλάβουμε, τόσο καλύτερα. Πάμε να δούμε μερικά παραδείγματα, και ας αφρίσουμε ομαδικά με τον οχετό που κρύβεται στην καθημερινότητά μας.

Από τη Μελίτα Σκαμπώ


Ο άνδρας είναι άνδρας

Λιτή και σύντομη, αυτή η έκφραση εξακολουθεί να ακούγεται σε συζητήσεις, συνήθως για να βάλει τελεία σε διαμάχες. Αφήνει στη φαντασία μας το τι είναι ο άνδρας, υπενθυμίζοντας με σιχαμένο τρόπο το ακαταλόγιστο της ”φύσης” του. Όπως και μια βόλτα σε στοιχειωμένο σπίτι πάρκου ψυχαγωγίας, αυτή η δήλωση απροσανατολίζει εσκεμμένα τους πάντες, κάνοντας τους να βλαστημούν τη στιγμή που πλήρωσαν εισιτήριο. Προτιμώ το roller coaster.


Ο άνδρας είναι η κολώνα του σπιτιού

Σοβαρά; Και η γυναίκα τι είναι; Το σοβατεπί; Αν ζω σε τροχόσπιτο που δεν έχει κολώνα, τότε τι γίνεται; Σας παρακαλώ, μη με μπερδεύετε και αφήστε με να βάλω τα πράγματα στη θέση τους: η κολώνα του σπιτιού είναι από τσιμέντο. Ο άνθρωπος δεν είναι φτιαγμένος από τσιμένο, άρα το ξεκαθαρίσαμε. Επίσης, ο άνδρας έχει πάψει να είναι ο κουβαλητής άγριων ζώων από τα χρόνια των σπηλαίων. Ας αφήσουμε, λοιπόν, τους άνδρες να είναι ό,τι θέλουν (ακόμα και αμπαζούρ) και ας αντικαταστήσουμε τη λέξη κολώνα με κάτι άλλο.


Μίλησε σαν άνδρας (a.k.a. μίλησε αντρίκεια)

Σώπα, κι εγώ νόμιζα ότι μίλησε σαν καγκουρώ. Καταλαβαίνετε, φυσικά, τι κρύβεται πίσω από την παραπάνω έκφραση. Τα λόγια του άνδρα είναι πιο ‘ξηγημένα, πιο σταράτα και με κύρος. Έτσι λοιπόν, έχουμε δύο αποδέκτες: τις γυναίκες, που μπαίνουν πίσω από τον ήλιο, μιας και ο λόγος τους είναι κάπως βηταδούρα, και τους άνδρες, που ο λόγος τους πρέπει να είναι βαρύς κι ασήκωτος. Διαλέγω την κουρτίνα τρία.


Οι άνδρες είναι σαν τα μικρά παιδιά

Ακόμα μία έκφραση στη λίστα, εδώ έχουμε την κλασική υποβίβαση του άνδρα σε πλάσμα, με μη ανεπτυγμένη αντίληψη της πραγματικότητας. Με αυτό τον τρόπο, πετυχαίνουμε διπλό κακό: από τη μία, την άφεση αμαρτιών και ευθυνών σε εκείνους που πράττουν μαλακωδώς με οποιονδήποτε τρόπο, κι από την άλλη, την εξάπλωση της στερεοτυπικής αντίληψης, ότι οι άνδρες δεν ωριμάζουν ποτέ. Ας μην ξαναπούμε, λοιπόν, αυτή την έκφραση, μιάς και τα αποτελέσματα που μας δίνει είναι ασύμφορα.


Είναι άνδρας με αρχίδια

Έχω συναντήσει γυναίκες που έχουν πούτσο και άνδρες που έχουν μουνί, οπότε το να βάζουμε τα γεννητικά όργανα ως επικύρωση της ντόμπρας συμπεριφοράς, είναι άτοπο και ανεπίκαιρο. Η ισχύς, η ακέραιη προσωπικότητα, ή ό,τιδήποτε άλλο θεωρείται αρετή, πηγάζει από τις πράξεις και όχι από τον τσούτσουνο. Επίσης, έχετε ακούσει ποτέ την έκφραση “είναι γυναίκα με μουνί;” Όχι. Συνεπώς, καταλάβατε τι θέλω να πω.

Μελίτα Σκαμπώ

Η Drag Queen της καρδιάς σας, τώρα και στο antivirus! Τα άρθρα μου κινούνται ανάμεσα στην κωμωδία και στην φάρσα, με τις αναλαμπές σοβαρότητας να είναι σπάνιες. Διαβάστε με δική σας ευθύνη και μην ξεχνάτε ότι η αλεπού κι αν κρύβεται, προβάλλει η ουρά της. Έχω και σελίδα στο Facebook, βρείτε με κι εκεί (κάνω αραιές αναρτήσεις, αλλά μαζεύω likes).
Δες και αυτό!