Η αστυνομία στην Κέιπ Τάουν της Νότιας Αφρικής διερευνά τον βάναυσο βιασμό ενός γκέι άνδρα που άγνωστος τον βίασε το Σάββατο το βράδυ.

Ο επιζών, του οποίου το όνομα δεν έχει δοθεί στη δημοσιότητα για να προστατεύσει την ταυτότητά του, σταμάτησε για να αγοράσει τσιγάρα. Ενώ περπατούσε στην Church Street της Κέιπ Τάουν ένας άγνωστος τον ρώτησε, αν θα μπορούσε να του δώσει ένα τσιγάρο. Ο επιζών του πρόσφερε ένα. Αφού περπάτησε για λίγο μια μικρή απόσταση, ο άγνωστος τον άρπαξε και τον παρέσυρε σε κοντινούς θάμνους. Εκεί τον βίασε.

Ο επιζών επέστρεψε στο σπίτι κλαίγοντας εκείνο το βράδυ, ξύπνησε τα παιδιά του, και ζήτησε από τη μητέρα του να ειδοποιήσει τις αρχές.

«Έτυχε να βρίσκεται στο λάθος μέρος τη λάθος στιγμή. Φοβόμαστε τι θα του προκαλέσει αυτό το περιστατικό» , δήλωσε η μητέρα του στο IOL της Νότιας Αφρικής. «Από όσα μας λέει, φαίνεται ότι ο δράστης το είχε σχεδιάσει» , πρόσθεσε. Πρόσθεσε, επίσης, ότι υποφέρει από αϋπνία ως αποτέλεσμα της επίθεσης του Σαββάτου.

Η μητέρα του συνέχισε να λέει ότι η οικογένεια γνωρίζει για τη σεξουαλικότητά του και τον αποδέχεται ως γκέι άντρα. Φοβούνται για την ασφάλειά του, στο ομοφοβικό κλίμα της Κέιπ Τάουν. Ανέφερε, ακόμη, η μητέρα του, ότι δεν είναι η πρώτη φορά που δέχεται επίθεση.

«Παραλίγο να βιαστεί πάλι, εδώ στο Langa [μια γειτονιά στο Κέιπ Τάουν] και κοντά στο οικοτροφείο στο Stellenbosch» , είπε. «Έφτασε εδώ τραυματισμένος, μετά την επίθεση και σχεδόν βιάστηκε από μια ομάδα ανδρών στο Stellenbosch.»

Για την ευρύτερη κοινότητα της Κέιπ Τάουν, η επίθεση αυτή στέλνει ένα δυσοίωνο μήνυμα, για την ασφάλεια της πόλης.

 «Αυτή είναι η πρώτη περίπτωση που αντιμετωπίζουμε, και το να έχουμε τέτοια περιστατικά, όπου υπάρχουν εκκλήσεις για τερματισμό της βίας με βάση το φύλο, και για βιασμό, όχι μόνο γυναικών και παιδιών αλλά όλων, είναι εξοργιστικό» , δήλωσε η Anele Gqasana του Langa Community Advice Services, μιας συμβουλευτικής ομάδας νομικών και αστικών δικαιωμάτων, που εδρεύει στην Κέιπ Τάουν.

Η αστυνομία δεν έχει δώσει στη δημοσιότητα ούτε το όνομα του υπόπτου στην υπόθεση. Ωστόσο, παραμένει υπό κράτηση περιμένοντας την πρώτη του εμφάνιση στο δικαστήριο.

Η Νότια Αφρική χαρακτηρίζεται γενικά ως πιο φιλικός προς την κουήρ κοινότητα προορισμός, σε σχέση με την υπόλοιπη Αφρική. Οι ΛΟΑΤΚΙ+ άνθρωποι απολαμβάνουν την ισότητα στον γάμο, προστασίες από τις διακρίσεις στην στέγαση και την απασχόληση, δικαιώματα τεκνοθεσίας, και μπορούν να υπηρετούν στο στρατό.

Οι δημοσκοπήσεις, ωστόσο, αποτυπώνουν μια πιο περίπλοκη εικόνα της κουήρ αποδοχής στη χώρα. Μια έρευνα του 2015 αποκάλυψε ότι αν και το 51% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι οι ΛΟΑΤΚΙ+ άνθρωποι θα έπρεπε να έχουν τα ίδια δικαιώματα με τα στρέιτ άτομα της Νοτίου Αφρικής, ένα σημαντικό ποσοστό της τάξεως του 72% θεωρεί την ομοφυλοφιλία ηθικά λάθος.

30 καταγεγραμμένοι βιασμοί, ξυλοδαρμοί, δολοφονίες γυναικών στην Ελλάδα