Τρεις γυναίκες αντιμετωπίζουν ποινή φυλάκισης για αφίσες της Παναγιάς με rainbow φωτοστέφανο στην Πολωνία. Ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων καλούν την Πολωνία να άρει τις κατηγορίες εναντίον των τριών γυναικών που αντιμετωπίζουν την ποινή, επειδή δημιούργησαν αφίσες της Παναγίας με φωτοστέφανο στα χρώματα του ουράνιου τόξου.

Πολωνία, Παναγία
Η Παρθένος Μαρία σε αφίσα με φωτοστέφανο του ουράνιου τόξου σηματοδοτεί την ανισότητα των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων (Διεθνής Αμνηστία)

Οι τρεις γυναίκες, που ονομάζονται μόνο ως Elżbieta, Anna και Joanna, βρίσκονται σε δίκη για «προσβολή θρησκευτικών πεποιθήσεων» και θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν ποινή φυλάκισης δύο ετών η καθεμία αν κριθούν ένοχες για τον ειρηνικό ακτιβισμό τους.

Η Διεθνής Αμνηστία και αρκετές άλλες κορυφαίες οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων ζητούν από τις πολωνικές αρχές να απορρίψουν τις κατηγορίες.

«Η υπόθεση εναντίον τους δεν είναι η μοναδική, αλλά αποτελεί παράδειγμα επανειλημμένων ενεργειών εναντίον ακτιβιστριών/στών υπερασπιστριών/ών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, απλώς για τη διεξαγωγή ειρηνικού ακτιβισμού στην Πολωνία, την οποία οι πολωνικές και διεθνείς οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν τεκμηριώσει και καταγγείλει επί μακρόν τα τελευταία χρόνια» , δήλωσε η Διεθνής Αμνηστία.

«Η Elżbieta, η Anna και η Joanna αντιστέκονται στο μίσος και τις διακρίσεις και εδώ και χρόνια αγωνίζονται για μια δίκαιη και ίση Πολωνία. Αξίζουν να επαινούνται και να μην παραπέμπονται στο δικαστήριο για τον ακτιβισμό τους.” 

Η Elżbieta, 51 ετών, ανέφερε στα ΜΜΕ τον Μάιο του περασμένου έτους, ότι η αστυνομία εισέβαλε στο σπίτι της για να αναζητήσει την «προσβλητική» αφίσα, η οποία βασίστηκε στη ζωγραφική της Μητέρας του Θεού της Τσέστοχοβα. Κατάσχεσε τις αφίσες και τον φορητό υπολογιστή της, το κινητό της τηλέφωνο και τις κάρτες μνήμης. Ζήτησαν επίσης πρόσβαση σε βίντεο από το κτίριο στο οποίο ζει.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Πολωνίας Joachim Brudzinski επαίνεσε την αστυνομία για την «αποτελεσματική τους δράση» στην αναγνώρισή της, γράφοντας στο Twitter ότι «καμία ιδιοτροπία ελευθερίας» δεν έδωσε σε κανέναν το δικαίωμα να «προσβάλλει τα συναισθήματα των πιστών».

Παρόμοιες μορφές ειρηνικού ΛΟΑΤΚΙ+ ακτιβισμού έχουν ποινικοποιηθεί, καθώς η Πολωνία κάνει μια ανησυχητική στροφή προς την εθνική ομοφοβία.

Τρεις άνθρωποι συνελήφθησαν τον Αύγουστο για «προσβολή θρησκευτικών συναισθημάτων» επειδή έβαλαν σε ένα άγαλμα του Ιησού τη σημαία της ΛΟΑΤΚΙ+ υπερηφάνειας. Η αστυνομία ψάχνει, επίσης, τα άτομα που έγραψαν τα ονόματα των παιδιών ΛΟΑΤ+ που πέθαναν από αυτοκτονία στους τοίχους του πολωνικού υπουργείου Παιδείας.