Πέθανε ο πρωτοπόρος ακτιβιστής Ντέιβιντ Στιούαρτ

0
294

Ο Ντέιβιντ Στιούαρτ, ένας πρωτοπόρος ακτιβιστής που καθιέρωσε τον όρο «chemsex» και εργάστηκε για να βοηθήσει την ΛΟΑΤ+ κοινότητα με την κατάχρηση ουσιών, πέθανε ξαφνικά.

Τα τελευταία οκτώ χρόνια, ο Στιούαρτ εργαζόταν στην ειδική κλινική ΛΟΑΤΚΙ+ σεξουαλικής υγείας του Λονδίνου, 56 Dean Street, ως επικεφαλής κατάχρησης ουσιών, με εξειδίκευση στο chemsex.

Ο ξαφνικός θάνατός ανακοινώθηκε από την κλινική, η οποία ανέφερε: «Με μεγάλη λύπη ανακοινώνουμε τον ξαφνικό θάνατο του συναδέλφου και φίλου μας Ντέιβιντ Στιούαρτ… Ήταν πρωτοπόρος στο έργο του και αφιέρωσε τον χρόνο του ως ακτιβιστής, υπεύθυνος εκστρατείας και ερευνητής.

Ο Ντέιβιντ ήταν γνωστός και σεβαστός διεθνώς για την ακούραστη δουλειά του με τις queer κοινότητες, την οποία έκανε με πάθος, ενσυναίσθηση και καλοσύνη.

Η δουλειά του έχει αναμφίβολα σώσει πολλές ζωές και η απώλειά του δημιουργεί ένα τεράστιο κενό».

Ο Στιούαρτ περιέγραφε τη δουλειά του γύρω από το chemsex στον ιστότοπό του, εξηγώντας ότι μετά από χρήση ναρκωτικών για μια δεκαετία, «βρέθηκα νηφάλιος, με ποινικό μητρώο για διακίνηση ναρκωτικών, σημαντική συσσώρευση τραυμάτων και με μια φωτιά μέσα μου που με ώθησε να ευαισθητοποιήσω για το chemsex».

Και συνέχισε: «Προσπάθησα να ευαισθητοποιήσω σχετικά με την επιδημία chemsex που είναι υπεύθυνη για ναι, μεγάλες ποσότητες ευχαρίστησης και επίσης άδικες, δυσανάλογες εμπειρίες τραύματος, ψύχωσης, αυτοκτονιών και υπερβολικής δόσης μεταξύ (κυρίως) ομοφυλόφιλων ανδρών σε όλο τον κόσμο.

Πρόκειται πραγματικά για επιδημία. Σχεδόν κάθε γκέι στον κόσμο γνωρίζει κάποιον που έχει επηρεαστεί πολύ άσχημα από το chemsex».

Κατά τη διάρκεια της καριέρας του, ο Στιούαρτ εργάστηκε ως βοηθός και θεραπευτής για χιλιάδες queer άνδρες που πάλευαν με το chemsex, ανέπτυξε τις πρώτες υπηρεσίες υποστήριξης chemsex στον κόσμο και εργάστηκε για να βοηθήσει τις κυβερνήσεις και τα ιδρύματα να αναπτύξουν πολιτικές σχετικά με το chemsex και την πρόληψη του HIV.

Του άρεσε επίσης να γράφει. Δημοσίευσε δύο βιβλία, ένα μυθιστόρημα και μια συλλογή δοκιμίων και ποίησης.

Η ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα, εξέφρασε τα συλλυπητήριά της, για τον ξαφνικό του θάνατο, θρηνώντας την απώλεια ενός «τιτάνα στον τομέα της σεξουαλικής υγείας».

Ο ραδιοφωνικός παραγωγός Dean McCullough έγραψε στο Twitter: «Έχω χάσει τις λέξεις. Οφείλουμε τόσα πολλά στον Ντέιβιντ Στιούαρτ. Ένας αληθινός πρωτοπόρος. Θα μας λείπει για πάντα».

Ο δημοσιογράφος Jamie Wareham πρόσθεσε: «Αυτός ο ευγενικός, στοργικός και συμπονετικός άνθρωπος ήταν μαχητής. Είμαι πολύ λυπημένος που το ακούω σήμερα.

«Καθιέρωσε τον όρο “chemsex” και στη συνέχεια έβαλε αυτό το ζωτικό θέμα στην ημερήσια διάταξη. Η συνεργασία μαζί του στη δημοσιογραφία για τα ναρκωτικά και το σεξ όλα αυτά τα χρόνια ήταν ένα απόλυτο προνόμιο».

Το μήνυμα της Θετικής Φωνής 

Ο Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδος “Θετική Φωνή”, αποχαιρέτησε τον Ντέιβιντ Στιούαρτ με ένα μήνυμα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

«Αποχαιρετάμε τον David Stuart και μοιραζόμαστε τη θλίψη των συνεργατών και φίλων του.
Ο David εργαζόταν τα τελευταία 8 χρόνια στη 56 Dean Street ως Σύμβουλος σχετικά με τη χρήση ψυχοδραστικών ουσιών και ειδικά γύρω από το Chem Sex. Ήταν πρωτοπόρος όσον αφορά στο πεδίο δραστηριότητας του, και είχε αφιερώσει τη ζωή του στη διεκδίκηση δικαιωμάτων, τον ακτιβισμό, την ενδυνάμωση, τις εκστρατείες, τη διδασκαλία και την έρευνα. Η δουλειά του έχει αναγνωριστεί διεθνώς και η υποστήριξή του προς τη ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα χαρακτηριζόταν από την ενσυναίσθηση και την αφοσίωση του.

Η Θετική Φωνή εκφράζει τα συλλυπητήρια της.»