Chemsex και Ψύχωση

11/04/2024
Το chemsex, όπως έχουμε αναφέρει και σε προηγούμενα τεύχη, παρά τις έντονες εμπειρίες που μπορεί να μας προσφέρει, είναι μια πρακτική η οποία ενέχει και κινδύνους. Η ντροπή και ο στιγματισμός με τα οποία είναι συχνά συνδεδεμένος ο σεξουαλικός μας ρόλος, η έκφραση του φύλου μας, οι αντισυμβατικές πρακτικές που μας αρέσουν, το κατά πόσο ζούμε με τον HIV και ό,τι άλλο αφορά την queer σεξουαλικότητα, πολλές φορές καθιστούν τους εν λόγω κινδύνους ταμπού. Παρόλα αυτά, με το να μη μιλάμε για αυτούς, εν προκειμένω τις προκλήσεις που μπορεί να έχει η εμπλοκή μας με το chemsex, γινόμαστε ακόμα πιο ευάλωτ@ ή στερούμε βοήθεια από άτομα την οποία ίσως χρειάζονται με το να καθιστούμε τις ανάγκες τους αόρατες.

από τον Αντώνη Πούλιο & Γιώργο Παπαδοπετράκη*

Τι είναι η αμφεταμινική ψύχωση;

Μια από τις ενδεχόμενες αρνητικές επιπτώσεις της εμπλοκής μας με το chemsex είναι η λεγόμενη αμφεταμινική ψύχωση, που μπορεί να προκληθεί από την κρυσταλλική μεθαμφεταμίνη και τη μεφεδρόνη. Στην πραγματικότητα, η ψύχωση που προκαλείται από τα chems δεν είναι σπάνια. Σύμφωνα με την περιγραφή που είχε κάνει ο David Stuart, στα συμπτώματά της συμπεριλαμβάνονται:    

  • Η αίσθηση ότι παρακολουθούν τι λέμε πίσω από πόρτες ή έξω από το σπίτι που βρισκόμαστε
  • Η αίσθηση ότι έχουν χακάρει ή έχουν βάλει κοριό στο κινητό, τον υπολογιστή ή άλλες ηλεκτρονικές μας συσκευές, μας παρακολουθούν από κρυμμένες κάμερες ή και όταν είμαστε έξω κ.α.
  • Η αίσθηση ότι είμαστε στο επίκεντρο ενός σχεδίου, συνομωσίας ή κάτι ανάλογο μιας ομάδας ανθρώπων με τους οποίους μπορεί και να παρτάραμε πρόσφατα, συχνά μαζί με την αίσθηση ότι κάτι αόριστο και απειλητικό σε σχέση με εμάς παίζεται
  • Το να ακούμε ψιθύρους ή απειλητικές, καταδιωκτικές και προσβλητικές φωνές, η πηγή των οποίων δε μας είναι σαφής
  • Το να βλέπουμε κινήσεις ή φιγούρες με την άκρη του ματιού μας
  • Το να αισθανόμαστε σα να έχουμε έντομα κάτω από το δέρμα μας ή και η καταναγκαστική ανάγκη να ξύσουμε ή να σκαλίσουμε το δέρμα μας
  • Μια υπερευαισθησία ή έντονη ανησυχία για αισθήσεις στο σώμα μας (π.χ. πόνοι σε αρθρώσεις), περίεργες οσμές, μικρόβια, βακτήρια κ.λπ.
  • Η πεποίθηση ότι μπορούμε να ακούσουμε τον ηλεκτρισμό μέσα από τους τοίχους ή ραδιοκύματα που εκπέμπονται
  • Μια επίγνωση από ιδιαίτερα εντυπωσιακές ή και απειλητικές συμπτώσεις που κανείς δεν μπορεί να ερμηνεύσει

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα προαναφερθέντα δεν αποτελούν μια λίστα από την οποία μπορεί να προκύψει μια διάγνωση αλλά παραδείγματα. Σε κάθε περίπτωση, τα συμπτώματα αυτά (ή και άλλα που μπορεί να εμφανίζονται στα πλαίσια της ψύχωσης που προκαλείται από τα chems) ξεκινούν σχετικά ύπουλα και με αφορμή πράγματα που όντως ισχύουν και δεν τα βγάζουμε από το μυαλό μας. Για παράδειγμα, ο γνωστός αλγόριθμος παρακολουθεί τη δραστηριότητα του κινητού μας, τα μέλη της κοινότητας που παίζουν με chems συστηματικά τείνουν να γνωρίζονται μεταξύ τους και να μιλούν το ένα για το άλλο (ας παραδεχτούμε, όχι πάντα καλόβουλα…), ή μπορεί να μας τραβήξουν χωρίς τη συναίνεσή μας κάποια βίντεο κατά τη διάρκεια μιας σεξουαλικής συνεύρεσης. Τέτοιες καταστάσεις μπορεί το λιγότερο να μας αγχώσουν, να μας πληγώσουν και να μας βάλουν σε ιδιαίτερα δυσάρεστες και επίμονες σκέψεις και αμφιβολίες. Στην πορεία, μπορεί τέτοιες καταστάσεις να γίνουν εμμονές (π.χ. να ψάχνουμε όλες τις ηλεκτρονικές συσκευές για κοριούς), να γενικευθούν σε περιστάσεις που δε συμβαίνουν (π.χ. άτομα με τα οποία δε γνωριζόμαστε μπορεί να ξέρουν για εμάς και να μας παρακολουθούν με κακές προθέσεις) ή σε βαθμό που δεν είναι τόσο ρεαλιστικός (π.χ. έχουν διαρρεύσει παντού τα kink μας και άνθρωποι που συναντάμε μας κοροϊδεύουν ή μας επικρίνουν για αυτά) οδηγώντας εν τέλει στην εικόνα της ψύχωσης για την οποία συζητάμε. 

Πότε μπορεί να έρθει η ψύχωση

Η ψύχωση που προκαλείται από τα chems είναι πιο πιθανή σε περιπτώσεις που έχουμε εθιστεί, κάνουμε συχνή χρήση (πιθανώς συχνότερα από δυο φορές το μήνα), κάνουμε ενδοφλέβια χρήση, δεν τρεφόμαστε, ενυδατωνόμαστε και, κυρίως, δεν κοιμόμαστε αρκετά. Συχνά τα συμπτώματά της θα υποχωρήσουν αν διακόψουμε τα chems και φροντιστούμε επαρκώς. Παρόλα αυτά, υπάρχουν και περιπτώσεις κατά τις οποίες τα συμπτώματα μπορεί να μείνουν για πολλές ημέρες ή και εβδομάδες, όπως επίσης και να επανέλθουν με μεγάλη ένταση ακόμα και με μια μικρή ποσότητα ουσίας που θα χρησιμοποιήσουμε μετά από ένα διάστημα διαλείμματος από το chemsex. Αυτό είναι πιο πιθανό να συμβεί αν ήδη αντιμετωπίζουμε γενικότερα προκλήσεις σε σχέση με την ψυχοκοινωνική μας υγεία. Σε αυτές τις περιπτώσεις συστήνεται μια μεγαλύτερης διάρκειας διακοπή της χρήσης καθώς και η αναζήτηση υποστήριξης από εκπαιδευμένους και με εμπειρία στην εργασία με τον ΛΟΑΤΚΙ πληθυσμό, μη ναρκωφοβικούς επαγγελματίες ψυχικής υγείας. 

Πώς να αντιμετωπίσουμε τα συμπτώματα σε ένα πάρτυ

Σε περίπτωση που τα συμπτώματα της ψύχωσης εμφανιστούν ενώ βρισκόμαστε σε ένα chemsex πάρτυ, είναι μια καλή ιδέα να κάνουμε ένα διάλειμμα και να αναζητήσουμε ένα ήσυχο μέρος και την παρέα ατόμων που γνωρίζουμε και εμπιστευόμαστε. Από την άλλη, αν αντιληφθούμε σε κάποι@ σεξουαλικό παρτενέρ ή και φίλο μας, να βρίσκεται σε μια κατάσταση ψύχωσης, είναι σημαντικό να του παρέχουμε ένα ήρεμο και ασφαλές περιβάλλον. Έχει ιδιαίτερη σημασία να προάγουμε ένα αίσθημα ασφάλειας ενώ, παράλληλα, να αποφύγουμε οποιαδήποτε προσπάθεια να πειστεί το άτομο που δυσκολεύεται ότι αυτά που σκέφτεται «τα βγάζει από το μυαλό του», κάτι τέτοιο μπορεί να το ταράξει περισσότερο ή να τροφοδοτήσει τις όποιες εμμονές του. 

Φροντίδα μέσα στην κοινότητα

Αν θέλουμε να μιλάμε για φιλόξενα και φροντιστικά περιβάλλοντα εντός της κοινότητάς μας, οφείλουμε να κάνουμε χώρο και να είμαστε προετοιμασμέν@ να παρέχουμε στήριξη για τις προκλήσεις που μπορούν να αντιμετωπίσουν τα μέλη της. Μαζί με το σεξισμό, την τρανσφοβία την ομοφοβία και τη ναρκωφοβία, το στίγμα των προβλημάτων της ψυχικής υγείας οδηγεί τα άτομα που αντιμετωπίζουν σχετικές δυσκολίες να θεωρούνται επικίνδυνα, προβληματικά στο σύνολό τους ή, υπό ορισμένα νέο-φιλελεύθερα ιδεώδη που κυριαρχούν, αδύναμα και αποτυχημένα σε ατομικό επίπεδο. Αν αντιμετωπίζουμε προβλήματα ψυχικής υγείας ή έχουμε χάσει τον έλεγχο της χρήσης ουσιών δεν είμαστε αποτυχημένοι ή προβληματικοί ως άνθρωποι ούτε και δε δικαιούμαστε φροντίδα και το αναφαίρετο δικαίωμα να έχουμε γνώμη για το ποια θα είναι αυτή. Ταυτόχρονα, η κοινότητα οφείλει να γίνει πιο φιλόξενη και να προσπαθεί να μην αναπαράγει εντός των κόλπων της τις λεγόμενες «παράνοιες» που δέχεται έξωθεν, οι οποίες τόσο εύκολα επιβαρύνουν μέλη της τα οποία κάποια στιγμή θα αντιμετωπίσουν δυσκολίες και θα έχουν ανάγκη της στήριξή της.

Να προσέχουμε ο ένας τον άλλον! 

Το ChemSex Support είναι η υπηρεσία συμβουλευτικής και μείωσης βλάβης από το ChemSex. Η υπηρεσία παρέχεται και σε άτομα της περιφέρειας. Τηλεφώνησε στο 2103310400 και κλείσε το ραντεβού σου.


 

Αντώνης Πούλιος, Κλινικός ψυχολόγος, M.S., Ph.D. και ψυχαναλυτής. Επιστημονικός συνεργάτης του Συλλόγου Οροθετικών Ελλάδας «Θετική Φωνή».

Γιώργος Παπαδοπετράκης, Σύμβουλος εξαρτήσεων. Αντιπρόεδρος του Συλλόγου Οροθετικών Ελλάδας «Θετική Φωνή».

Πηγές

Poulios, A. (2022). Harm reduction in the context of chemsex: training manual. Berlin: AIDS Action Europe.




Δες και αυτό!