Μια νέα έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο Scientific American, δείχνει ότι όταν ένας χαρακτήρας σε ένα βιντεοπαιχνίδι κάνει coming out ως γκέι, τότε όλο και λιγότεροι παίκτες τον επιλέγουν. Η έρευνα επικεντρώθηκε ειδικά στον γκέι χαρακτήρα του Overwatch Soldier: 76.

Το 2019, κυκλοφόρησε το διήγημα του Overwatch “Bastet” του Michael Chu και σ’ αυτό, ο Soldier: 76 αποκαλύφθηκε ότι είναι γκέι, έχοντας σχέση με έναν άνδρα που ονομαζόταν Vincent. Αυτό επιβεβαίωσε κι ο συγγραφέας της ιστορίας στο Twitter.

 «Ο Jack και ο Vincent είχαν μια ρομαντική σχέση πριν από πολλά χρόνια», έγραψε. «Και οι δύο αυτοπροσδιορίζονται ως γκέι».

Ενώ οι κουήρ gamers και οι φανς του Overwatch γιόρτασαν το γεγονός, αυτό δεν οδήγησε σε αύξηση της δημοτικότητας του χαρακτήρα. Αντίθετα, μια μελέτη διαπίστωσε ότι στην πραγματικότητα οδήγησε στο αντίθετο.

Μετά την κυκλοφορία του Soldier: 76, το ποσοστό επιλογής των παικτών για τον χαρακτήρα -η συχνότητα με την οποία οι παίκτες επιλέγουν να παίξουν με αυτόν τον χαρακτήρα- μειώθηκε δραματικά.

Στη συνέχεια, οι άνθρωποι που έκαναν τη μελέτη πραγματοποίησαν μια έρευνα σε εκατοντάδες παίκτες του Overwatch, ρωτώντας τις απόψεις τους για τον Soldier: 76, που έκανε coming out, και πώς επηρέασε το παιχνίδι τους. Το 83% των ερωτηθέντων ήταν άνδρες, και οι περισσότεροι ήταν από τη Βόρεια Αμερική και την Ευρώπη.

Ενώ οι ερωτηθέντες είπαν ως επί το πλείστον ότι η κυκλοφορία του Soldier: 76 δεν επηρέασε τον τρόπο με τον οποίο έβλεπαν τον χαρακτήρα, ορισμένοι ανέφεραν έναν άλλο λόγο, για τον οποίο δεν τον επέλεγαν: την παρενόχληση.

Σύμφωνα με την έκθεση, μια σημαντική μειοψηφία παικτών ανέφερε ομοφοβικές προσβολές και παρενόχληση που τους στόχευαν, όταν έπαιξαν ως Soldier: 76 και άλλαξαν χαρακτήρα επιλογής, για να μη χρειάζεται να το αντιμετωπίσουν αυτό.

Άλλοι στην έρευνα ανέφεραν ότι ένιωθαν πιο άνετα παίζοντας ως Tracer, που είναι μία λεσβία χαρακτήρας, παρά ως Soldier: 76. Ανέφεραν ότι «ένιωθαν ότι οι άλλοι παίκτες βλέπουν τις λεσβίες ως ελκυστικές και ενδιαφέρουσες, αλλά ότι οι ίδιοι παίκτες εκφράζουν αηδία προς τους γκέι άνδρες.»