Η κεταμίνη, γνωστή και με τα ονόματα Κ, Special K, Vitamin K, είναι μια αναισθητική ουσία με παραισθησιογόνο δράση.
από τον Αντώνη Πούλιο & Γιώργο Παπαδοπετράκη*
Κατασκευάστηκε ως εναλλακτική στην φαινκυκλιδίνη, η οποία ήταν πολύ τοξική για τους ανθρώπους, και χρησιμοποιήθηκε αρχικά ως αναλγητικό σε τραυματίες του αμερικανικού στρατού. Η ψυχαγωγική της χρήση ξεκίνησε τη δεκαετία του ’70 σε club ενώ τις τελευταίες δεκαετίες χρησιμοποιείται και στο chemsex. Συνήθως θα τη βρεις σε μορφή λευκής σκόνης ή χαπιών αλλά κυκλοφορεί και ως άχρωμο, άγευστο και άοσμο υγρό. Χρησιμοποιείται αναμεμιγμένη με μη αλκοολούχα ποτά, με σνιφάρισμα, κατάποση τυλιγμένη συνήθως σε χαρτί τσιγάρου, με ενδομυϊκές ενέσεις καθώς και ενδοπρωκτικά.
Τι προκαλεί;
Τα εφέ της εξαρτώνται από το δείκτη μάζας σώματος, την ποσότητα της ουσίας, τη σύσταση της κάθε παρτίδας (είναι συνθετική ουσία, οπότε η σύστασή της δεν είναι πάντα ίδια) και το τι ανοχή έχεις ήδη αναπτύξει σε αυτή. Διαρκούν 45 με 90 λεπτά, αν τη σνιφάρεις, και μέχρι 3 ώρες, αν την πάρεις μέσω κατάποσης ή με ενδομυική ένεση. Προκαλεί αίσθημα αιώρησης, αποσύνδεσης και χαλάρωσης, αίσθημα ευφορίας και χαράς καθώς και σεξουαλική διέγερση και άρση αναστολών. Οι επιδράσεις της αυτές στα πλαίσια του chemsex την κάνουν ορισμένες φορές ελκυστική σε άτομα που θέλουν να κάνουν πιο έντονο σεξ ή fisting.
Έχω να περιμένω τίποτα δυσάρεστο;
Έχεις προσέξει του στίχους του τραγουδιού των Placebo «Special K»; Αν ναι, έχεις μια εικόνα. Οι δυσάρεστες παρενέργειες της κεταμίνης συμπεριλαμβάνουν προβλήματα στη στύση και την εκσπερμάτιση, ζάλη και ναυτία, απώλεια κινητικού συντονισμού, διασχιστικά επεισόδια, κρίσεις πανικού και δυσάρεστες παραισθήσεις στα πλαίσια αυτού που μπορεί να έχεις ακούσει ως «bad trip». Συμπτώματα απόσυρσης της ουσίας συμπεριλαμβάνουν άγχος και πεσμένη διάθεση, απώλεια μνήμης, παραισθήσεις ή, αν έχεις εθιστεί, τρόμο, εφιδρώσεις, απώλεια όρεξης, κατάθλιψη και εφιάλτες. Μακροχρόνια χρήση κεταμίνης δε φαίνεται να προκαλεί σωματική εξάρτηση αλλά μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στην κύστη (δυσκολία στην ούρηση, πόνο, αιματουρία) και στα νεφρά. Αυτά σταματούν με τη διακοπή της χρήσης αλλά μπορεί, σε κάποιες περιπτώσεις, να χρειαστεί χειρουργείο. Επίσης, μακροχρόνια χρήση και κατάχρηση μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα στη μνήμη και την αντίληψη καθώς και ψυχιατρικές διαταραχές.
Και το «K-hole», τι είναι;
Το Κ-hole είναι στην ουσία τοξίκωση από την κεταμίνη, μια κατάσταση συναφής με κώμα που μπορεί να συνοδεύεται από τριπάρισμα. Σημεία που δείχνουν ότι έρχεται ένα K-hole είναι θολή όραση, έντονες παραισθήσεις, αίσθηση ότι αποσυνδέεσαι από το σώμα σου ή αίσθηση ότι θα πεθάνεις. Συνήθως το K-hole περνάει αλλά, όση ώρα είναι κανείς σε αυτή την κατάσταση, είναι ευάλωτος σε ατυχήματα ή σεξουαλική παραβίαση.
Αν θέλω να πάρω κεταμίνη, τι να προσέξω;
Πρώτα πρώτα, πρόσεξε μην την μπερδέψεις με άλλες ουσίες. Η συνιστώμενη δόση της κεταμίνης είναι πολύ μικρότερη από αυτήν που συνίσταται για άλλες σκόνες. Επίσης τα χάπια κεταμίνης συχνά έχουν σχέδια πάνω τους παρόμοια με αυτά του ecstasy. Προτίμησε να ξεκινήσεις με μικρές δόσεις και να το πας με το μαλακό για να μπορείς να παρακολουθήσεις τα εφέ της πάνω σου. Συνδυασμός της κεταμίνης με διεγερτικές ουσίες είναι κάπως επικίνδυνος καθώς μπορεί οι κατασταλτικές της δράσεις να αλληλοεξουδετερωθούν με τις διεγερτικές των άλλων ουσιών και να πάθεις overdose ή προβλήματα στην καρδιακή και στην αναπνευστική σου λειτουργία. Απόφυγε να τη συνδυάσεις με κατασταλτικά (πχ βενζοδιαζεπίνες, G ή αλκοόλ) καθώς ο συνδυασμός αυτός μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα έως και θάνατο. Γενικά, όπως έχουμε πει ξανά, ο συνδυασμός ουσιών είναι επικίνδυνος και καλό θα ήταν να γίνεται με προσοχή ή και να αποφεύγεται. Επίσης, μην κάνεις ενδοφλέβια χρήση κεταμίνης, καθώς αυτό μπορεί αν είναι επίσης θανατηφόρο.
Αν αντιμετωπίζεις ψυχολογικά προβλήματα, ίσως δεν είναι καλή ιδέα να πάρεις κεταμίνη καθώς μπορεί να τα ενισχύσει. Ίσως έχεις διαβάσει ότι η κεταμίνη δοκιμάζεται ως θεραπεία της βαριάς κατάθλιψης ή του μετατραυματικού στρες. Ωστόσο αυτές οι θεραπείες είναι ακόμα υπό δοκιμή και οι δόσεις σε αυτές τις περιπτώσεις είναι στενά επιτηρούμενες και ελεγχόμενες. Επίσης, η κεταμίνη καλό είναι να αποφεύγεται αν έχεις ιστορικό προβλημάτων στο συκώτι ή στην καρδιά. Αν χρειαστεί να κάνεις κάποια επέμβαση και παίρνεις κεταμίνη, καλό είναι να το πεις στην/ον γιατρό σου καθώς μπορεί να αλληλοεπιδράσει με την αναισθησία.
Έχε το νου σου, επίσης, για τραυματισμούς στο σεξ είτε δικούς σου είτε των παρτενέρ σου, αν κάνετε κεταμίνη. Οι αναισθητικές τις δράσεις μπορεί να σας κάνουν να μην καταλάβετε εγκαίρως τραύματα και αιμορραγίες, κάτι που αυξάνει και τον κίνδυνο μολύνσεων. Επίσης, εξαιτίας της κατασταλτικής της δράσης, καλό είναι να έχουμε κατά νου και θέματα συναίνεσης. Όπως έχουμε πει και αλλού, η συναίνεση στο σεξ όταν παίρνουμε chems και μάλιστα με ουσίες όπως η κεταμίνη ή το G μπορεί να είναι σύνθετη υπόθεση, ειδικά όταν ένα άτομο αδυνατεί να πει όχι εξαιτίας της ψυχοσυναισθηματικής του κατάστασης όταν είναι high, τα πράγματα έχουν ανάψει και οι αναστολές έχουν πέσει.
Και ναι, όπως έχουμε ξαναπεί, το παρτάρισμα θέλει καλή και έμπιστη παρέα – αλλιώς δεν έχει πλάκα, ούτως ή άλλως. Προτίμησε να κάνεις κεταμίνη με καλή παρέα και να προσέχετε ο ένας τον άλλο. Αν κάποιο άτομο πέσει σε K-hole, μεταφέρετέ το κάπου που να είναι ήσυχα, κάντε του παρέα κρατώντας το ήρεμο και έχετε το νου σας για δυσκολίες στην αναπνοή. Αν δείτε ότι εμφανίζονται προβλήματα στην αναπνοή ή αργεί να συνέλθει (πχ έχει ήδη περάσει 1 ώρα και δε βλέπετε να ανακάμπτει) καλό είναι να καλέσετε ασθενοφόρο και να είστε ειλικρινείς σχετικά με το τι έχει πάρει.
Η κεταμίνη είναι για αρκετούς μια γοητευτική ουσία: αποσύνδεση, υπερβάσεις, τριπάρισμα, άμβλυνση του πόνου αλλά και πτώση, θλίψη, ανορεξία και εμμονές… μήπως μας θυμίζει τίποτα από έρωτα; Από αυτούς τους δυνατούς, που δεν ξέρουμε τι να κάνουμε, που όταν είμαστε μαζί τριπάρουμε και όταν δεν είμαστε βουλιάζουμε και σπάμε τα μούτρα μας και – ίσως κατά βάθος – μας αρέσει κιόλας; Μήπως, τελικά, ψαχνόμαστε για ένα τέτοιο high;
Να προσέχουμε ο ένας τον άλλον!
Αντώνης Πούλιος: Κλινικός Ψυχολόγος, M.Sc., Ph.D. και Ψυχαναλυτής, Επιστημονικός υπεύθυνος των κοινοτικών προγραμμάτων του Συλλόγου Οροθετικών Ελλάδας «Θετική Φωνή»
Γιώργος Παπαδοπετράκης: Σύμβουλος εξαρτήσεων, Αντιπρόεδρος και υπεύθυνος προγραμμάτων του Συλλόγου Οροθετικών Ελλάδας «Θετική Φωνή»