ChemSex Support: Ξεκινώντας από τα βασικά

12/01/2022
ChemSex Support

Το ChemSex είναι ένα φαινόμενο το οποίο παρουσιάζει αύξηση τόσο διεθνώς όσο και στην Ελλάδα. Ωστόσο, το στίγμα, η άγνοια, η ομοφοβία, οι ετεροκανονικές αναπαραστάσεις σε σχέση με το σεξ καθώς και άλλοι παράγοντες δεν έχουν επιτρέψει μέχρι τώρα να ανοίξει ένας διάλογος σε σχέση με αυτό εντός της ΛΟΑΚΤΙ+ κοινότητας καθιστώντας το, παρά τη συχνότητά του, taboo ίσως με τον ίδιο τρόπο που το queer σεξ έχει αποτελέσει ή αποτελεί ακόμα taboo.

από τον Αντώνη Πούλιο & Γιώργο Παπαδοπετράκη*

Με τη στήλη αυτή, το ChemSex Support κάνει μια προσπάθεια να συμβάλλει στην ορατότητα του φαινομένου παρέχοντας με τρόπο μη στιγματιστικό ενημέρωση αλλά και ερεθίσματα για προβληματισμό που αφορούν κάθε ΛΟΑΤΚΙ+ άτομο, ανεξάρτητα από την εμπλοκή του με το ChemSex.

Το ChemSex Support είναι η υπηρεσία συμβουλευτικής και μείωσης βλάβης από το ChemSex, των Checkpoint, η οποία αποτελεί πρωτοβουλία του Συλλόγου Οροθετικών Ελλάδας «Θετική Φωνή».

Ξεκινώντας από τα βασικά, παραθέτουμε την περίληψη των θέσεων που προέκυψαν στα πλαίσια του 2ου Συνεδρίου του Πανευρωπαϊκού Φόρουμ για το ChemSex που πραγματοποιήθηκε στο Βερολίνο τον Μάρτιο του 2018:

“Τι είναι το ChemSex;

Δεν είναι ChemSex η χρήση οποιασδήποτε ουσίας σε συνδυασμό με το σεξ. ChemSex είναι ένας ιδιαίτερος τύπος σεξουαλικών επαφών με χρήση ουσιών μεταξύ των ανδρών που κάνουν σεξ με άνδρες (ΑΣΑ), καθώς και των trans και των non-binary ατόμων και συμμετέχουν στην gay κουλτούρα σύνδεσης και συνευρέσεων.

Η ιδιαίτερη και μοναδική σύνδεση του ChemSex με το σεξ των ΑΣΑ σχετίζεται με το πώς επηρεάζεται το gay σεξ από:

  • Τις κοινωνικές στάσεις απέναντι στους ΛΟΑΤΚΙ+ ανθρώπους
  • Το τραύμα που είχε η επιδημία του HIV/AIDS στους ΛΟΑΤΚΙ+ ανθρώπους και στο σεξ
  • Το χρόνιο εκφοβισμό και τη θυματοποίηση των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων
  • Τόσο την άμεση όσο και τη συγκαλυμμένη πίεση που ασκείται εντός της κοινότητας των ΑΣΑ
  • Τη σημασία των κοινών τελετουργικών δραστηριοτήτων σε μια στιγματισμένη ομάδα, όπως οι ΑΣΑ
  • Τις αναπαραστάσεις και τις εντάσεις που αυτές προκαλούν μέσα στην κοινότητα των gay σχετικά με τη στάση τους απέναντι στην θηλυκότητα, την αρρενωπότητα (τις συμπεριφορές και τις ταυτότητες που παράγονται από αυτές), ιδίως όσον αφορά την απόλαυση του σεξ και των σεξουαλικών φαντασιώσεων
  • Τα dating apps για gay άτομα και τις gay σάουνες
  • Τη διαθεσιμότητα των ουσιών σε ομοφυλόφιλους άντρες, trans και non-binary άτομα μέσω dating apps
  • Η πραγματικότητα ότι ΑΣΑ, trans και non-binary άτομα που κάνουν ChemSex μπορούν επίσης να είναι άτομα που εργάζονται στο σεξ, φυλετικές και εθνοτικές μειονότητες, μετανάστες ή/και φυλακισμένοι. Μπορεί επίσης να αντιμετωπίζουν προβλήματα ψυχικής υγείας, εθισμού, αναπηρίες, να ζουν με HIV ή/και HCV, ή να είναι εκτός εργασίας.
  • Το σημερινό τραύμα τόσων χαμένων gay, trans και non-binary ατόμων ως αποτέλεσμα εμπλοκής στο ChemSex.

Στο ChemSex, συνδυάζονται με το σεξ διαφορετικές κατηγορίες ουσιών για ποικίλα αποτελέσματα. Συνήθεις ουσίες είναι ισχυρά διεγερτικά όπως η Κρυσταλλική Μεθαμφεταμίνη(Crystal Methamphetamine, Crystal Meth, Tina, Ice, Crystal) και η Μεφεδρόνη(Mephedrone, Meow). Η χρήση αυτών των διεγερτικών μαζί με το σιλδεναφίλη(Viagra) μπορεί να οδηγήσει σε σεξουαλικές συνεδρίες μακράς διάρκειας με πολύ μεγάλη πιθανότητα εμπλοκής σε συμπεριφορές υψηλού κινδύνου. Το G (GHB/GBL) είναι ένα κατασταλτικό που συσχετίζεται επίσης συνήθως με το ChemSex. Το G χρησιμοποιείται συχνά για να «φτιαχτεί» κανείς πριν από τη χρήση της crystal meth και άλλων διεγερτικών ή να «μετριάσει» εκ των υστέρων την επίδραση των διεγερτικών ουσιών. Συμπληρωματικά μπορούν να χρησιμοποιηθούν οι ουσίες: Κεταμίνη (Ketamine, K, Special K, Vitamin K, Καίτη), Κοκαΐνη(Cocaine, Coke, Charlie, Snow, Blow, Chanel, Κοκό), Ecstasy(Κουμπί, E), MDMA(Madonna, Madame, MD, Mandy)

Η δύναμη της εμπειρίας, η ένταση και η εθιστικότητα αυτών των ουσιών, καθώς επίσης και η πολυπλοκότητα των συναισθηματικών και κοινωνικών παραγόντων που εμπλέκονται, μπορούν να οδηγήσουν σε προβληματικές συνθήκες και συμπεριφορές.”

Μολονότι δεν πρέπει να θεωρείται κάθε εμπλοκή με το ChemSex προβληματική, τα όρια της ψυχαγωγικής και της προβληματικής εμπλοκής παραμένουν δυσδιάκριτα. Αυτό είναι ένα θέμα που παραμένει σε επεξεργασία και θα επιστρέψουμε σε αυτό στο επόμενο τεύχος.

«Να προσέχουμε ο ένας τον άλλο».

Το ChemSex Support είναι η υπηρεσία συμβουλευτικής και μείωσης βλάβης από το ChemSex. Η υπηρεσία παρέχεται και σε άτομα της περιφέρειας. Τηλεφώνησε στο 2103310400 και κλείσε το ραντεβού σου.

Αντώνης Πούλιος είναι Κλινικός Ψυχολόγος, MSc, PhD και Ψυχαναλυτής, επιστημονικά υπεύθυνος κοινοτικών δράσεων της Θετικής Φωνής. O Γιώργος Παπαδοπετράκης είναι Σύμβουλος Εξαρτήσεων, Αντιπρόεδρος και Υπεύθυνος Προγραμμάτων της Θετικής Φωνής.


Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε το σύνδεσμο https://positivevoice.gr/8177 καθώς και τη σελίδα μας στο Facebook, https://www.facebook.com/ChemSexGR

 

 
Δες και αυτό!